İMECE'den "Sosyal Meselelere Birlikte Çözüm" Çağrısı!

Türkiye’nin yeni nesil sosyal inovasyon platformu “imece”, Marka Konferansı’nda kurumlara sosyal meselelere birlikte çözüm bulma çağrısı yaptı. Detaylar haberimizde..

Türkiye’nin yeni nesil sosyal inovasyon platformu “imece”, Marka Konferansı’nda kurumlara sosyal meselelere birlikte çözüm bulma çağrısı yaptı. Dünyada artık sadece şirketlerin veya bireylerin tek başına bir şeyler yapma döneminin geride kaldığını belirten Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, “Dolayısıyla çözüm üreten ortamlar yaratmanın ilk koşulu, birden fazla paydaşın katıldığı ortak değer yaratan, sürdürülebilir sistemler kurmak. Bu noktada bir iş adamı olarak kurumlara ve bireylere imece’nin ne yaptığını ve iş yapış yöntemlerini anlatmayı önemsiyorum” dedi.

Dünyanın çok hızlı bir değişim ve dönüşüm içinde olduğuna işaret eden Zorlu, sosyal meselelerin her geçen gün kurumların iş yapış şekillerini etkileyen karmaşık süreçlere dönüştüğünü belirtti.

İş dünyasının günümüzde karşılaştığı problemlerin toplum ile yakından ilişkili olduğunu kaydeden Zorlu, şöyle devam etti: “Dolayısıyla sürdürülebilir iş modelleri kurgulayabilmek için bizlerin toplumun ihtiyaçlarını çok iyi duymamız ve anlamamız gerekiyor.  Çözüm üretebilmek için ise kurumlar olarak öncelikle çok yönlü bakış açıları kazanmamız şart. imece’ye baktığımda bu çözümleri üretebilmenin ilk koşulunun bu çok yönlü bakış açısıyla yeni iş yapış modelleri geliştirmek olduğunu görüyorum ve Ssivil toplum kuruluşu, kurum ve bireyleri imece platformuna davet ediyorum.”

Aynı zamanda imece’nin de kurucu ortağı olan ATÖLYE Kurucu Ortağı Kerem Alper ise, imece adının sadece Türkçe’de olan ve başka hiçbir dilde karşılığı olmayan bir kelime olduğuna dikkat çekerek, “imece, Anadolu kültürünün dünya literatürüne armağan ettiği bir sözcük. Herkesin kendi isteği ile işin içine dahil olduğu, el birliği ile meselelerin çözüldüğü bir iş yapma kültürü. Nasıl ki, insanlar Anadolu’da meselelerini ortaklaşa çözebiliyor ise, biz de bu kültürü sosyal sorunların çözümüne yaklaşırken yeniden yorumlayıp kullanabileceğimizi düşündük. imece’nin üç önemli amacı var. Sosyal fayda etrafında bir topluluk yaratmak, sosyal inovasyon çerçevesinde kapasite geliştirmek ve sosyal girişimcilerin ortaya çıkması için ihtiyaç duyulan destek programlarını ortaya çıkarmak. Biz bir yol açtık ve önümüzdeki dönemde bu yolu kullanan kurumların ve bireylerin sayısının hızla artacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

 Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğlu ise, Zorlu Holding’de şu anda yüzde 70’lik iş gücünün Y jenerasyonundan oluştuğunu, 2020 ve sonrasında dünyanın iş gücünün yüzde 75’nin yine Y kuşağından oluşacağını vurguladı.

“Yeni kuşağın gelişiyle beraber kurumsal şirketler olarak onların bakış açılarını ve yaptıkları işlere ne gibi anlamlar yüklediklerini iyi anlamamız lazım” diyen Alemdaroğlu, şu noktanın altını çizdi:

“Çünkü Y kuşağı artık kendi tanımları üzerinden kurumsal düzene meydan okuyan bakış açılarına sahipler. Yetişmekte olan yeni iş gücünü artık sadece maaş ile elimizde tutacak bir noktada değiliz.  Paranın aksine yeni neslin, yaptıkları işlerde kendilerini değerli hissettirecek alanlara ihtiyaçları var. Çünkü artık kazandıkları değil kendilerini yaptıkları işler üzerinden anlamlandırmaları ve faydalı hissetmeleri önemli. Dolayısıyla onlara tanımladığımız iş modellerimizin çok basit örneklendirmek gerekirse iklim değişikliği, yoksulluk gibi toplumun bütününü ilgilendiren problemlere çözüm üreten modeller olması gerekiyor.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor