Girişimciler; Bitcoin'i Unutun, Fintech'e Yatırım Yapın!

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, girişimcileri ve yatırımcıları, geçtiğimiz yıl 17.4 milyar dolar yatırım çeken fintech pazarına davet ederek, “Bitcoin’i unutun, fintech firmalarına yatırım yapın. Bir gecede zenginleşmeyeceksiniz ancak daha akıllı bir yatırım yapmış olacaksınız” dedi. İşte detaylar..

İnovatif iş modelleriyle finans hizmetlerinde yeni bir devrim başlatan fintech pazarı hızla büyüyor. Kriz kahini olarak tanınan ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, yatırımcıları, geçtiğimiz yıl 17.4 milyar dolar yatırım çeken fintech pazarına davet ederek, “Bitcoin’i unutun, fintech firmalarına yatırım yapın. Bir gecede zenginleşmeyeceksiniz ancak daha akıllı bir yatırım yapmış olacaksınız” dedi.

Kriz kahini olarak tanınan ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, yatırımcıları kripto para birimleri yerine fintech pazarına yatırıma davet etti. Roubini, “Blokchain’i, bitcoin’i, diğer kripto para birimlerini unutun. Gerçek iş modelleri ile finans hizmetlerinde devrim yaratmaya yelken açan fintech firmalarına yatırım yapmaya başlayın. Bir gecede zenginleşmeyeceksiniz; ancak daha akıllı bir yatırım yapmış olacaksınız” dedi.

Dünya 2017 Yılında Fintech Pazarına 17.4 Milyar Dolar Yatırım Yaptı

CNBC’de yayınlanan habere göre, dünya çapında hızla gelişen fintech pazarına geçen yıl 17.4 milyar dolar yatırım yapıldı. PricewaterhouseCoopers’ın araştırmasına göre dünyada fintech alanındaki yatırımlar önümüzdeki 3-5 yıl içinde toplam 150 milyar doları geçecek. Finansal hizmetler sektöründe yeni teknolojilere yatırım yapmayan geleneksel şirketler ise rekabette geride kalacak.

Türkiye'de Yatırımlar Artıyor

Türkiye’de de hızla gelişen fintech işlem hacminin yaklaşık 17 milyar dolar olduğu ve yatırımların artmaya devam edeceği öngörülüyor. Türkiye’de ödeme hizmetleri ve bankacılık işlemlerine yoğunlaşan fintech şirketleri yatırım, sigorta, finansman, kişisel finans yönetimi ve kurumsal finansman alanlarında da yatırımlara başladı.

Kripto Paralar Şifrelemede Kullanılıyor

Fintech dünyasında tüccarlar tarafından kullanılan ilk ve en ünlü kripto para birimlerinden biri bitcoin. Bitcoin gibi popüler bir sanal para birimi olan ve kripto para borsalarında işlem gören ethereum’un da yatırımcısı günden güne artıyor. Kripto paralar, güvenlik açısından kriptoloji (şifreleme) bilimini kullanıyor; herhangi bir banka, hükümet veya merkezi otorite tarafından yönetilmiyor. Yeni nesil kripto paralar arasında Litecoin, Ripple ve Dash (Digital Cash) gibi diğer sanal para birimleri de mevcut.

Dolandırıcılığı Önlüyor

Fintech’in alt sektörlerinden regtech (düzenleyici teknoloji), firmaların finansal uyumluluk kurallarını yerine getirmesine yardımcı oluyor. Firmaların yasal düzenlemelere uyum süreçlerine zaman ve maliyet açısından çözüm sunan regtech, işletmelerin yönetimini de kolaylaştırıyor. Regtech’in temel özelliklerinden biri de, kara para aklama ile mücadele kurallarını otomatikleştirmek ve dolandırıcılığı önlemek için finansal kuruluşların müşterilerini tanımlayan KYC (Müşterinizi Tanıyan) süreçleri. Regtech bazlı çözümlerle bankaların yılda 2.7 milyar sterlin tasarruf sağlayabileceği belirtiliyor.

ABD’li ekonomist Nouriel Roubini, tüm finansal balonların anasının bitcoin olduğunu söyledi. Roubini, marketwatch.com’da yayınlanan makalesinde, finans hizmetler endüstrisinin devrim geçirdiğini, ancak bunun itici gücünün bitcoin, kripto para birimleri veya blockchain değil, yapay zeka, büyük veri ve nesnelerin interneti olduğunu söyledi.

Kripto para birimlerinin özellikle de bitcoin’in yatırım için güvenli olmadığını savunan Roubini, “Bitcoin’de hiçbir şey fiyatlandırılamıyor. Fiyatı tek bir günde yüzde 20 ila yüzde 30 dalgalanabilir” dedi.

Blokchain teknolojisinin kripto para birimlerinden daha fazla potansiyele sahip olduğunu, ancak hâlâ önünde büyük engeller bulunduğunu belirten Roubini, “Blokchain’i, bitcoin’i, diğer kripto para birimlerini unutun ve gerçek iş modelleri ile finans hizmetlerinde devrim yaratmaya yelken açan fintech firmalarına yatırım yapmaya başlayın. Bir gecede zenginleşmeyeceksiniz; ancak daha akıllı bir yatırım yapmış olacaksınız” dedi.

İTO Haber kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor