Türk Bilim Adamı Solar Hidrojen Ödülü Kazandı!

Türkiye kökenli genç bilim insanı Dr. Buğra Turan, ‘güneş enerjisini hidrojen enerjisi olarak depolama’ çalışmasıyla Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin her yıl verdiği “Yenilik Ödülü”nün sahibi oldu. Detaylar haberimizde..

Türkiye kökenli genç bilim insanı Dr. Buğra Turan, ‘güneş enerjisini hidrojen enerjisi olarak depolama’ çalışmasıyla Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin her yıl verdiği “Yenilik Ödülü”nün sahibi oldu.

Aachen yakınlarındaki Jülich Enerji ve İklim Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışan Dr. Buğra Turan, ekibiyle birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda geniş çaplı yapay bir fotosentez sistemi geliştirerek büyük miktarda güneş enerjisini hidrojene dönüştürmeyi başardı.

Dr. Turan’ın bu çalışması sayesinde büyük miktarda güneş enerjisi depolamak mümkün olabilecek ve güneş enerjisinden yararlanmak için güneşli günleri beklemek gerekmeyecek. Çalışmasıyla, KRV Eyaleti tarafından “Yenilik Ödülü”ne layık görülen üç bilim insanı arasında yer alan Dr. Turan, aynı zamanda 50 bin euronun da sahibi oldu.

Düzenlenen ödül töreninde Dr. Turan için övgü konuşmasını yapan Lanxess şirketinin eski yönetim kurulu üyesi Dr. Werner Breuers, Dr. Turan’ın çok yönlü bir bilim insanı olduğunu söyledi. Geliştirdiği sistemin, güneş enerjisinden yararlanmak için pratik ve maliyeti düşük bir sistem olduğunu belirten Dr. Breuers, sistemin 1970’li yıllardan beri bilindiğini, ancak bilim insanlarının bu sistemi geliştirip kullanılar hale getirmek için üzerinde çalışmadıklarını ifade etti.

KRV Ekonomi ve Dijitalleşme Bakanı Prof. Andreas Pinkwart ise ‘Yenilik Ödülü’ne layık görülen üç bilim insanını kutladı. Eyalette yeni teknolojiler geliştiren çok sayıda bilim insanı olduğunu belirten Prof. Pinkwart, bunların pek tanınmadıklarını söyledi. Bakan, Almanya’nın en önemli ödüllerinden saydığı ‘Yenilik Ödülü’yle bu değerli bilim insanlarını ödüllendirmek ve teşvik etmek istediklerini vurguladı.

Hürriyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor