Aile Şirketleri Teknoloji Yatırımlarına Hız Veriyor

EY, dünya genelinde aile şirketlerinin geçirdiği dönüşümü mercek altına alan Küresel Aile Şirketleri 2018 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Detaylar haberimizde..

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin Küresel Aile Şirketleri 2018 Araştırması’na göre; aile şirketleri teknoloji yatırımlarını hızlandırıyor. Dünya genelinde araştırmanın gerçekleştirildiği ülkelerdeki aile şirketlerinin %68’i organizasyonlarını girişimci olarak tanımlarken, %50’si robotik süreç otomasyonunu kullanıyor.

EY, dünya genelinde aile şirketlerinin geçirdiği dönüşümü mercek altına alan Küresel Aile Şirketleri 2018 Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Günümüzde aile şirketlerinin büyüme için kültür değişimi ve inovasyona odaklandığının belirtildiği raporda; teknoloji yatırımlarına hız verildiği vurgulanıyor. Araştırma, 23 ülkeden ortalama 9 bin 100 çalışanı bulunan ve yıllık ortalama cirosu 3.4 milyar dolar olan 589 aile işletmesi ile gerçekleştirildi.

 Aile Şirketleri, Teknoloji ve İnovasyon Yatırımlarını Genişletmeyi Planlıyor

Araştırmaya göre; gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren aile şirketlerinin %68’i organizasyonlarını girişimci olarak tanımlarken, %67’si değişimin teşvik edildiğini, %61’i ise gelişim arayışında hata payı bırakıldığını belirtiyor. Bununla birlikte küresel aile işletmelerinin %68’i sosyal medyanın kullanıldığını, %65’i büyük veriyle çalışıldığını, %50’si ise robotik süreç otomasyonunun iş süreçlerine dâhil edildiğini ifade ediyor.

Araştırma sonuçlarında aile şirketlerinin ‘yıkıcı’ olarak tanımlanan teknolojik yeniliklerin gerisinde kalmamak için yatırımlara odaklandıkları görülüyor. Aile şirketleri, teknoloji ve inovasyon yatırımlarını önümüzdeki üç yıl içerisinde genişletmeyi planlıyor. Aile işletmelerinin gelecek dönemde yatırım yapmayı planladığı alanlar arasında yeni ürün ve hizmetler (%59), bilgi işlem sistemleri (%57), iş gücü (%53) ve üretim kapasitesi (%48) yer alıyor.

Genç Yetenekler İş Süreçlerine Erkenden Dâhil Edilmeli

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Aile şirketlerinin teknolojik yeniliklerin beraberinde getirdiği yıkıcı değişimler karşısında yatırım planları yaptıklarını gözlemliyoruz. Aslında aile şirketlerini diğer organizasyonlardan ayıran en önemli özelliklerin başında uzun vadeli stratejilere odaklanmak ve bu doğrultuda hızlı hareket edebilmek yer alıyor. Bunun yanı sıra nesiller arası uyum sağlanması finansal performansı olumlu etkileyecektir. Dijital devrimle büyüyen ilk jenerasyon değişime aşina ve bu durum, pazarı yeniden şekillendiren yıkıcı değişim ve eğilimlerin tespit edilmesinde büyük önem taşıyor. Genç nesiller, inovasyon yolunda şirketlerine gerçek bir katkı sağlama potansiyeline sahip. Genç yeteneklerin iş süreçlerine erkenden dâhil edilmeleri aile şirketlerinde performansın artırılmasına büyük destek sağlayacaktır.”

Aile Şirketleri 2018’de İşe Alıma Odaklanıyor

Araştırmaya katılan aile şirketlerinin pek çoğu, yeni kuşak aile üyelerinin ‘yıkıcı’ değişim unsurlarını anlama konusunda önemli bir rol oynayacağını düşünüyor. Katılımcıların %30'u aile şirketlerinde genç yeteneklerin ön planda olduğunu belirtiyor. Katılımcıların %15'i ise gelecek kuşağın, pazarı yeniden şekillendirebilecek eğilimlerin tanımlanmasında kilit rol oynayacağını söylüyor. Araştırma sonuçlarına göre; aile şirketleri yeni yeteneklerin yetiştirilmesi ve muhafaza edilmesini bir öncelik olarak görüyor. Araştırma; dünya genelinde her iki aile şirketinden birinin bu yıl işe alım yapmayı planladığını ortaya koyuyor. Aile şirketlerinin %10’u ise iş gücünü %5’in üzerinde büyütmeyi hedefliyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor