İş Dünyasındaki Yaratıcı Karakterlerin 8 Çelişkili Özelliği!

Yaratıcılık, iş dünyasında, eğitim hayatında, ilişkilerde ve günlük hayatta bireyin farklı kılan, farklı işler ortaya çıkarmasını sağlayan ve yaptığı işe değer katan bir özellik. Peki farkı ortaya koyan bu özellikler neler?

Yaratıcılığın kaynağının ne olduğu yıllardır tartışılan bir olgu. Çünkü yaratıcı bireylerin kişilik özellikleri incelendiğinde, birbirinden çok farklı ve çelişkili yetkinlik alanları ortaya çıkabiliyor. Yaratıcılığın en gerekli olduğu meslek dallarındaki insanları incelediğimizde planlı ve disiplinli çalışanların yanı sıra sosyal yönleri zayıf, psikolojik bozuklukları olan, dağınık, düzensiz ve dikkati dağınık kişilerle de karşılaşabiliyoruz.

Uplifers, psikoloji ve işletme alanında tanınan bir profesör olan Mihaly Csikszentmihalyi’nin Creativity: The Work and Lives of 91 Eminent People (Yaratıcılık: 91 dahinin yapıtları ve hayatları ) adlı kitabında bahsettiği, yaratıcı insanların çelişkili kişilik özelliklerini kaleme aldı.

1. Fiziksel olarak enerjiktirler ancak genelde sessiz ve sakin kalmayı tercih ederler

Yaratıcı bireyler uzun saatler boyunca, konsantrasyonları yüksek bir şekilde çalışabilirler; ancak dışarıdan oldukça isteksiz ve sakin görünebilirler.

2. Zeki ve alçakgönüllüdürler

Yaratıcılık herhangi bir konu üzerinde bilgi sahibi olmayı, akıcı konuşabilmeyi, olaylara ve durumlara farklı açılardan bakabilmeyi, gerekli olasılıkları hesaplamayı ve geleceği bu olasılıklar dahilinde öngörebilmeyi gerektirir. Yaratıcı bireyler bu özelliklerin tümünü taşıdıkları halde göz önünde olmaktan pek hoşlanmazlar. Geri planda kalarak işleriyle ön planda olmak isterler.

3. Şakacı oldukları kadar disiplinlidirler. İşlerinde bazen sorumlu davranırlarken, zaman zaman şaşırtıcı derecede sorumsuz olabilirler

Dışarıdan umursamaz ve sorumsuz gibi görünseler de, bir çok yaratıcı kişi gece geç saatlere kadar çalışır ve gerektiğinde işlerini zamanında ve uygun şekilde tamamlayabilmek için kişisel ihtiyaçlarından fedakarlık ederler.

4. Hayal güçlerinden ve fantezi dünyalarından beslenirler ancak kökleri gerçek dünyaya bağlıdır

 

Mucitlerin ya da ressamların hayatlarını incelediğimizde kimsenin aklına gelmeyen ve gerçek dünyada var olmayan, hayali ve fantastik öğelerden fazlasıyla beslendiklerini görürüz, ancak kendilerini gerçek dünyadan soyutlamayarak…

5. Hem içlerine kapanık hem de dışa dönük olabilirler

 

Kişilik tanımlamalarında insanlarla ilişkileri iyi olan, sosyal olmayı seven ve çevresindeki insanlarla zaman geçirmeyi seven kişileri dışa dönük; daha çok yalnız kalmayı tercih eden, tek başına olmaktan hoşlanan ve çok sosyal olmayan kişileri ise içine kapanık olarak tanımlarız. Yaratıcı bireyler bu tanımlamaların ikisini de gösterebilirler. Bazen oldukça sosyal ve konuşkan olmayı, bazense aylarca yalnız kalmayı tercih edebilirler.

6. Övünülmesi gereken işler yaptıkları halde mütevazidirler

 

Bu nedenle yaptıkları işlerde başarılı olan bir çok ünlü insan şaşırtıcı şekilde utangaç ve sıradan davranabilir.

7. Cinsiyet rollerinin dışında kişilik özellikleri gösterebilirler

 

Yapılan araştırmalar, yetenekli, başarılı ve çalışkan kız çocuklarının hemcinslerine göre daha dominant ve erkeksi; erkek çocuklarının ise hassas ve feminen olduklarını gösteriyor.

8. Açık fikirli oldukları kadar tutucu da olabilirler

 

Kültürel normların dışına çıkmayan ve farklı olmayan birinin yaratıcı olabileceğini düşünmek çok zor. Ancak yaratıcı kişiler şaşılacak derecede tutucu ve geleneklere bağlı da olabilirler.

Genel olarak yaratıcı kişilerin çok fazla ortak özellikler barındırmadığı ve çelişkili özellikler gösterebildiklerini söyleyebiliriz. Ancak Mihay kitabında aynı zamanda yaratıcı bireylerin farklı olaylara ve durumlara  kolaylıkla uyum sağlayabildiklerinden ve hedeflerini gerçekleştirme yolunda bir çok farklı bakış açısından ve yöntemden yararlandıklarından da bahsediyor. Bu nedenle yaratıcılığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz tek şey, bakış açınızı genişletmek ve hedefleriniz doğrultusunda cesur adımlar atabilmek.

Uplifers kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 6.969 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Rehberi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor