Güneş Enerjili Sulama Modeli Büyük Fırsatlar Sunuyor!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yeni “Güneş Enerjili Sulamanın Faydaları ve Riskleri – Küresel Değerlendirme” raporu, Roma’da düzenlenen Küçük Ölçekli Tarım ve Su Yönetimi için Güneş Teknolojileri Uluslararası Konferansı’nda sunuldu. Detaylar haberimizde..

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün yeni “Güneş Enerjili Sulamanın Faydaları ve Riskleri – Küresel Değerlendirme” raporu, Roma’da düzenlenen Küçük Ölçekli Tarım ve Su Yönetimi için Güneş Teknolojileri Uluslararası Konferansı’nda sunuldu.

Raporda, gelişmekte olan ülkelerde hem büyük ölçekli hem de küçük ölçekli çiftçilikler için güneş enerjili sulama sistemlerinin faydaları özetledi. Aynı zamanda etkin olmayan su kullanımından kaçınmak için bu tür sistemlerin kapsamlı yönetim ve düzenlemeye olan ihtiyacı da vurgulandı.

Tarıma dayalı maliyetler ve emisyonları da azaltacak olan güneş enerjili sulama sistemi çiftçiler için sürdürülebilirliğin önünü açacak. Ancak bu sistemin yaygınlaşması için yenilikçi finansman modelleri de oldukça önemli bir rol oynuyor.

Bununla birlikte, su-enerji-gıda bağı ile uygulanabilir çözümler sunacak olan uygun maliyetli güneş enerjili sulama sistemleri, küçük ölçeğe sahip çiftçilere, ekonomik refah ve gıda güvenliğini geliştirmeleri için büyük bir fırsat sunabilir.

Güneş enerjisi sulama sistemlerinin bir diğer yararı ise sulama için ihtiyaç duyulmayan fazla elektriğin başka yerlerde de kullanılabilmesi. Böylece çiftçiler, diğer ekipmanları için ihtiyaç duydukları enerjiyi de üretebilir ya da sağladıkları fazla enerjiyi bölgesel şebekeye satabilir.

Ayrıca, yeraltı sularının etkin ve tutumlu kullanımı için güneş enerjili sulama sistemlerinin oldukça stratejik olduğunu vurgulayan rapor, Sahra Altı Afrikası ve Latin Amerika’da sulama oranlarının özellikle düşük olduğunu ve etkili sulama ile tarımsal verimliliğin artırabileceği de belirtiliyor.

Rapor, çiftliklerin tüm faaliyet alanlarında verim sağlayacak olan güneş enerjili sulama sistemlerinin kullanımına ek olarak, su seviyelerini ve pompa hızlarını izleyebilen ve aşırı su tüketimini uzaktan önleyebilen ya da su fiyatlarını belirlemek için uydu termal görüntü verilerini kullanabilen kontrol cihazların kullanımını da öneriyor.

Tarım alanları sulama sistemlerinin güneş enerjisi ile güçlendirilmesi ile sera gazı emisyonlarının, fosil yakıt alternatiflerine kıyasla % 95’ten fazla azaltıldığı bilgisi ise raporda oldukça dikkat çeken önemli noktalardan biri olarak yer alıyor.

Solarbaba kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor