Müteahhitlerin Vazgeçemediği "Lüks Tutkusu" Satışları Durdurdu!

Konut satışının artırılmasına yönelik yapılan teşvikler ve hamleler piyasada hareketlilik yaratırken lüks konut sektöründe duraklama dönemi yaşanıyor. Detaylar haberimizde..

Konut satışının artırılmasına yönelik yapılan teşvikler ve hamleler piyasada hareketlilik yaratırken lüks konut sektöründe duraklama dönemi yaşanıyor. Yatırımcıların İstanbul dışındaki yeni yatırımlara yönelmesi, yabancıların ihtişamdan çok uygun maliyetli karlı proje arayışları, müteahhitlerin düşen talebe rağmen yüksek bütçeli ve gösterişli konuttan vazgeçmemeleri lüks konutların elde kalmasına neden oldu.

Gökyüzüne bir biri ardına yükselen ultra lüks konutlar, son dönemlerde alıcı bulmakta ciddi sorunlar yaşıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında eski konutlardan ultra lüks konutlara dönüşen yüzlerce yüksek katlı bina ve rezidans elde kalma riskiyle karşı karşıya. Konutların hem yurt içinden hem de yurtdışından beklenen ilgiyi görmemesi müteahhitleri de endişelendiriyor.

Büyük müteahhitler lüks konutlardaki soruna çözüm beklerken küçük müteahhitler sektörden bir bir çekiliyor. Gelinen durumda müteahhitlerin lükse ve ihtişama yönelmesinin büyük etken olduğunu belirten Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Burçin Şahindur, müteahhitlerin kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 200 ila 300 bin TL aralığındaki eski konutları 1 Milyon TL ve üzeri lüks konutlara dönüştürmesinin konut satışının durmasına neden olduğunu belirtti. Burçin Şahindur, lüks ve ihtişamın ön plana alındığını ve konut ihtiyacını gidermenin önüne geçtiğini ifade ederek beklenen ilgi ve talebin gelmemesi üzerine konutların elde kaldığını söyledi.

Orta Gelirli Ev Arıyor, Lüks Konutları Kimse Sormuyor

Türkiye’de orta düzeydeki konutların satışında bir sorun yaşanmadığını belirten Şahindur şöyle konuştu: “İstanbul’da özellikle Acıbadem, Koşuyolu, Fikirtepe, Kozyatağı ve Bağdat Caddesi gibi noktalarda kentsel dönüşümden çıkan konutların yaklaşık %70’i boş durumda. Bu yapıların tümü satılmayı bekliyor. Çünkü eski yapılar yerine yapılan konutlar ultra lüks konseptinde oldu. Değeri 300-400 Bin TL’lik olan konutlar çeşitli donatılarla lüks hale getirilip 800 Bin TL ve üzeri konutlara dönüştü. Durum böyle olunca orta gelirliye seslenebilen konutlar peynir ekmek gibi satılırken 800 Bin TL’den başlayan ve 2, 5 Milyon TL’yi aşan lüks konutları artık kimse sormuyor. Çünkü piyasada lüks konutlara karşı uygun ve yeterli bir talep oluşmuyor. Talep oluşmayınca da lüks konutlar müteahhitler için bir sorun haline gelmeye başladı.”

Lüks Konut Alma Kriterleri Önemsenmiyor

Lüks konut yapılırken bazı kriterlerin dikkate alınmadığını belirten Şahindur, şunları söyledi: “Yüksek bütçeli konutlar satmayı planlıyorsanız yapının olduğu konumu, güvenliği, aynı binadan daire satın alacakların ekonomik ve kültürel olarak birbirine uyumluluğu gibi detaylara dikkat etmelisiniz.  Bu konutlardan daire alacak yüksek gelirli olan herkes bunları sorgular. Ancak müteahhitler kentsel dönüşüm alanlarından daha ekonomik fiyata alabildiği her mahalleye hiçbir kriteri sorgulamadan ultra lüks konutlar yapmaya başladı. Bu nedenle fiyatların yüksek olmasının yanı sıra konutun inşa edildiği bölge de yüksek gelirli olanları cezp etmedi. Fiyat ve konumun birbirine uyumluluğu ikna edici olmayınca lüks konutlar müteahhitlerin elinde kaldı.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.587 kişi okudu.
Kategori: Araştırma / Rapor
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor