Türkiye'deki Dijital Göçebe Sayısı 10 Bini Geçti

Günümüzde dijital dönüşümün bir gereklilik hali aldığını ve bu dönüşüm ile birlikte iş dünyasının da yeni kavramlar kazanmaya başladığını belirten Dijital Dönüşüm Danışmanı Murat Erdör, son zamanlarda öne çıkan ve sayısı her geçen gün Türkiye’de de artan dijital göçebelerle ilgili detaylar sundu.

Günümüzde dijital dönüşümün bir gereklilik hali aldığını ve bu dönüşüm ile birlikte iş dünyasının da yeni kavramlar kazanmaya başladığını belirten Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy Kurucusu Murat Erdör, son zamanlarda öne çıkan ve sayısı her geçen gün Türkiye’de de artan dijital göçebelerle ilgili detaylar sundu.

Ofis hayatından sıkılan, kapalı yerde kalmak istemeyen ve seyahat etmeyi seven tüm kişiler için kullanılan ‘dijital göçebe’ ya da uluslararası kullanımıyla “digital nomad” sayısının her geçen gün arttığını belirten Erdör, Türkiye’deki yaklaşık rakamın 10 bini geçtiğini ifade etti.

Erdör, son yılların popüler çalışma şekilleri arasında kavramla ilgili öne çıkan özellikleri şu şekilde sıraladı:

Yaratıcı Zekaları Aktif

Dijital göçebeler tek bir merkezden çalışmayan, ofisleri internetin bulunduğu her yer olan, çeşitli stratejik planlar geliştiren yeni nesil çalışma stilini benimsemiş meslek sahibi kişiler olarak biliniyor. Kişilerin iş yaparken sürekli seyahat halinde olmaları ise yaratıcı zekalarının aktif durumda olmasını sağlıyor.

En Uygun Ortam Güneydoğu Asya Ülkeleri

Ülkemizde dijital göçebe olarak çalışan bireyler için en uygun ortamı Güneydoğu Asya ülkeleri sağlıyor. Güneydoğu Asya ülkelerindeki ılıman iklim, bölgedeki ülkelerin vize konularındaki esneklik ve Türk Lirası’nın kur avantajı, bu bölgeyi Türk dijital göçebeler için cazip kılıyor. Coğrafi konumu gereği zaman dilimi açısından 3-4 saat ileride olan Güneydoğu Asya ülkeleri, zaman konusunda da oldukça elverişli.

Sabah İşte Olma Derdi Yok

Dijital göçebeler, iş görüşmesi ve çalışma saatlerini kendileri belirliyor. Modern dünyadaki iş sistemlerinin bir alternatifi olarak ortaya çıkan dijital göçebelikte, bireyler kendilerinin belirlediği zaman periyodları çalışma planlarını oluşturuyorlar.

Keşfetmek Onların İşi

Dijital göçebeler, seyahat esnasında gittikleri ülkelerin dillerini, aksanlarını belki de kaybolmak üzere olan dilleri tanıyıp bu dillerin melodisini duyma şansı yakalıyorlar. Çeşitli ülkelere seyahat etme şansı olan dijital göçebeler yeni duydukları dillerden çeşitli kelimeleri bilgi hazinelerine ekliyorlar.

Özgürlüğün Diğer Adı

İşe giriş çıkış saatleri, izlenme gerginliği, iş yetiştirme baskısı gibi iş hayatının sayılamayacak kadar çok sorununu bir kenara bırakıp kendi istedikleri ülkelere seyahat ederek, istedikleri meslek ve sektörden iş alıyorlar. İstedikleri ülkelerde istedikleri kadar kalıp belirledikleri gün kadar çalışma saatlerini oluşturuyorlar.

Türkiye’de de yeni gelişen ve internet çağının trendi haline gelen dijital göçebelik kavramı giderek rağbet görmeye devam ediyor. İş dünyasının yeni, etkileyici, özgün ve özgür bu kavramı, dünyadaki dijital dönüşümün de gerekliliği ile birlikte gelecekte de Türkiye’de önem kazanmaya devam edecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.164 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor