Kadınların Dünyaya Kazandırdığı Hayat Kolaylaştıran İcatlar!

Yıllardır gerek geleneksel basın gerekse insanların tutumları sebebiyle kadınların hayata kazandırdıkları yenilikler çok öne çıkamadı ve kadınlar isimlerini duyurmakta zorlandı. İşte kadınların dünyaya kazandırdığı icatlar..

Önemli bir buluştan bahsedildiğinde çoğu kişinin aklına ilk olarak benzer isimler gelir: Thomas Edison, Wright Kardeşler, hatta belki de Steve Jobs. Akıllara gelen ilk isimler sayıldığında genellikle bir kadın mucidin ismi akıllara gelmez. Belki de birçok kişi kadın mucitlerin isimlerini bilmiyordur. Ancak kadınların dünyaya kazandırdığı birbirinden yararlı icatlar var.

Yıllardır gerek geleneksel basın gerekse insanların tutumları sebebiyle kadınların hayata kazandırdıkları yenilikler erkeklerinki kadar öne çıkamadı ve kadınlar isimlerini duyurmakta zorlandı. Ancak bilgisayar yazılımından yangın merdivenine kadar birçok şey bir kadın tarafından ortaya çıkarıldı.

Dr. Shirley Ann Jackson - Arayanın kimliği

1. Dr. Shirley Ann Jackson - Arayanın kimliği

Dr. Shirley Ann Jackson Amerikalı bir fizik kuramcısı. 1970’lerdeki araştırmaları günümüzde kullandığımız telefonla arayanların kimliğinin görünmesini sağlıyor. Telekomünikasyon alanındaki çalışmaları ise daha sonra fax makinesi, fiber optik ve güneş enerjisi hücrelerinin geliştirilmesinin önünü açtı. Dr. Jackson, Massachusetts Institute of Technology’de doktora derecesi alan ilk siyahi kadın oldu.

Josephine Garis Cochrane - Bulaşık Makinesi

2. Josephine Garis Cochrane - Bulaşık Makinesi

Cochrane, bulaşıkları hizmetçilerinden daha hızlı yıkamanın bir yolunu arıyordu; hızlı yıkayacak ama tabakları da kırmayacak. Kendi icadı olan ilk bulaşık makinesi, bakır bir kazan ve motordan oluşuyordu. Ama bu düzenek, su basıncını kullanan ilk bulaşık makinesi olarak tarihe geçecekti. Cochrane’in alkolik kocası ona devasa bir borç bırakarak ölmüştü. Kadın mucit 1886’da bulaşık makinesinin patentini aldı ve kendi fabrikasını kurdu.

Dr.Grace Murray Hopper - İlk büyük ölçekli bilgisayar ve Bilgisayar yazılımı

3. Dr.Grace Murray Hopper - İlk büyük ölçekli bilgisayar ve Bilgisayar yazılımı

Amiral Dr.Grace Hopper , İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Harvard Üniversitesi’nde yürüttüğü çalışmalar sonucu ilk büyük ölçekli bilgisayar “IBM-Harvard Mark 1”i icat ettiği için “bilgisayarların annesi” olarak tarihe adını yazdırdı.

1952’de ilk kod derleyicisini yazdı. Bu derleyici, kelimelerle anlatılmış yönergeleri bilgisayarın anlayabileceği kodlara tercüme ediyordu. Böylece programlama daha da hızlandı; bu, bilgisayarların çalışma yöntemlerinde devrim niteliğindeydi. Kodlardaki ‘hata ayıklama’ kavramı olan ‘de-bugging’ de Hopper sayesinde popüler oldu.

Dr. Ellen Ochoa - Optik Analiz Sistemi

4. Dr. Ellen Ochoa - Optik Analiz Sistemi

Ochoa, ilk hispanik astronot ve NASA için çalışan araştırmacı unvanlarına sahip. Ochoa’nın icadı optik sistem mekanik olarak üretilen mallar için kullanıldı.

Barbara Askins - X-ray teknolojisi

5. Barbara Askins - X-ray teknolojisi

NASA kimyageri Askins radyoaktif materyali kullanarak film negatiflerinde iyileşme sağladı. 

Olga D. Gonzalez, Sanabria - Uzay üssü pilleri

6. Olga D. Gonzalez, Sanabria - Uzay üssü pilleri  

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanlılan uzun ömürlü Nikel-Hidrojen pillerinin mucidi Porto Rikolu bilim insanı Olga D. Gonzalez-Sanabria. Gonzales-Sanabria, bu pil teknolojisini 1980’lerde NASA’nın Glenn Araşatırmalar Merkezi’nde keşfetmişti.

Hedy Lamarr - Kablosuz iletişim

7. Hedy Lamarr - Kablosuz iletişim

Hedy Lamarr hem ünlü bir Hollywood aktrisi hem de bir mucit. İkinci Dünya Savaşı sırasında Lamarr ve George Antheil radyolu güdüm sistemini icat ettiler. Teknik zorluklardan dolayı bu icat 1962 yılına kadar kullanılamadı. Hedy Lamarr'ın kablosuz iletim sistemi ise Wi-Fi ve Bluetooth'un gelişmesinde büyük rol oynamış.

Patricia Bath - Laserli katarakt ameliyatı

8. Patricia Bath - Laserli katarakt ameliyatı

Bath, katarakt ameliyatlarında kullanılan yeni bir methodla 1988 yılında patent alan ilk Afro-Amerikan kadın doktor oldu. 

Ann Tsukamoto - Kök hücre izolasyonu

9. Ann Tsukamoto - Kök hücre izolasyonu

Tsukamoto, kök hücre izolasyonunun patentini 1991’de aldı. Kanser hastalarının dolaşım sistemini anlama ve hastalığın muhtemel tedavisi için devrim niteliğinde bir araştırmaydı. Tsukamoto, araştırmalarına devam ediyor.

Dr. Maria Telkes - Güneşle ısıtma sistemi

10. Dr. Maria Telkes - Güneşle ısıtma sistemi

Macaristan doğumlu biyofizik uzmanı Telkes evlerde kullanılabilen güneş enerjisiyle ısıtma sisteminin mucidi. 1925 yılında yerleştiği ABD’de vatandaşlık alan Telkes Westinghouse Electric şirketinde araştırmacı mühendis olarak çalıştı. 

Alice H. Parker: Merkezi Isıtma Sistemi

11. Alice H. Parker: Merkezi Isıtma Sistemi

Merkezi ısıtma sisteminin mucidi Parker ABD’den patent almak için 1919 başvuru yaptı. Sistem sayesinde tüm binanın sıcaklığı düzenlenip, ısı her odaya dağıtılabiliyordu. 

Marie Van Brittan Brown - Ev Güvenlik Sistemi

12.  Marie Van Brittan Brown - Ev Güvenlik Sistemi

Evde genellikle yalnız yaşayan hemşire Marie Van Brittan Brown, kendini daha güvende hissettirecek bir yöntem arayışındaydı. Kocası Albert’le birlikte 1960’larda suçun yükseldiği bir dönemde ilk ev güvenlik sistemini kurdular. Cihaz oldukça komplikeydi. Bir motor tarafından kontrol edilen kamera gözetleme deliğinden bakıyordu. Görüntüler ise yatak odasındaki ekrana aktarılıyordu. Ekran düzeneği ise alarm tuşuyla desteklenmişti.

abitha Babbitt - Yuvarlak Testere

13. Tabitha Babbitt - Yuvarlak Testere

1800’lerin başında ağaç kesmek için testerenin iki ucundan tutacak iki erkeğe ihtiyaç duyuluyordu. Ancak Tabitha Habbitt’in 1813’te icat ettiği yuvarlak testere sayesinde erkekler bu zorlu görevden kurtulmuş oldu. 

Rachel Zimmerman: Blissymbol Yazıcısı

14. Rachel Zimmerman: Blissymbol Yazıcısı

Kanadalı mucit Rachel Zimmerman 1980’lerin ortasında 12 yaşındayken “Blissymbol Printer” adı verilen yazılım programını geliştirdi. Zimmerman’ın bir bilim fuarı için okul projesi olarak başladığı bu program beyin felci gibi rahatsızlığı olan kişilerin çevresiyle iletişim kurmasına olanak sağlıyor. Kullanıcılar özel dokunmatik ekranı sayesinde ekranda gördüğü sembolleri seçiyor ve program bunları yazılı cümlelere dönüştürüyor. 

Mary Anderson -  Araba sileceği

15. Mary Anderson -  Araba sileceği 

1900’lü yıllarda sürücüler yağmur ve kar yağdığında her bir sokağın başında arabalarını durdurup camlarını silmek zorundaydı. Mary Anderson 1903 yılında araba sileceğini icat ettiğinde ise sürücülerin dikkatini dağıtacağı gerekçesiyle 10 yıl boyunca patent alamadı. Ancak sonunda herkes bu icadı kullanmaya başladı. Araba sileceğinin elektrikli olanı da 1917 yılında yine bir kadın tarafından üretildi.

Bette Nesmith Graham: Daksil

16. Bette Nesmith Graham: Daksil

Graham yaptığı yazım yanlışlarının neticesinde kağıtları atıp baştan yazmaktan bıktığı için bir gün mutfak mikseriyle karışım hazırladı. Uzun süren denemelerden sonra Graham, daksilin patentini 1958 yılında aldı. 

Sarah E. Goode: Katlanabilir Yatak

17. Sarah E. Goode: Katlanabilir Yatak 

ABD’de 1885 yılında patent başvurusu yapan ilk Afro-Amerikan kadını Sarah Goode’nin icadı katlanabilir portatif yataktı.

Margaret Knight - Kese kağıdı “kraliçesi”

18. Margaret Knight - Kese kağıdı “kraliçesi”

Kese kağıtlarından önce üretilen kağıt torbalar zarf biçimindeydi ve düz bir tabanı yoktu. Bu haliyle bir hayli işlevsiz olan kağıt torbaları bugün bildiğimiz şekline sokan Knight, kağıdı kesen, katlayan ve dörtgen bir taban veren makineyi icat etti ve 1871 yılında patent aldı.

Marion Donovan - Tek kullanımlık bebek bezi

19. Marion Donovan - Tek kullanımlık bebek bezi

Donovan’ın 1949 yılındaki ilk icadı “Boaters” isimli bebeklerin pişik olmasını engelleyen sızdırmaz bezdi. Konu üzerinde çalışmaya devam eden Donovan 1961 yılında ise tek kullanımlık bebek bezi “Parpers”ı geliştirdi.

Ann Moore: Bebek taşıyıc

20. Ann Moore: Bebek taşıyıcı

Batı Afrika’da Barış Gücü hemşiresi olarak 1960’lı yıllarda görev yapan Moore, Afrikalı kadınların bebeklerini taşıma biçimlerinden etkilenmiş. Uzun süreli denemelerden sonra sırt çantası mantığıyla fikrini birleştiren Moore bebek taşıyıcı “Snugli”yi geliştirdi.

Elizabeth Magie - Monopoly

21.  Elizabeth Magie - Monopoly

Monolpoly oyununun yaratıcısı Charles Darrow olarak lanse ediliyor. Ancak gerçek pek öyle değil, tarihin bu en popüler oyunun kuralları Elizabeth Magie tarafından konuldu. Magie’nin kuralları yenilikçi bir oyun oluşturup sahte paralar ve mülklerle servet biriktirmekten geçiyordu. 1904’te tasarladığı oyunun adı da ‘The Landlord’s Game’ idi. Aynı oyun, ‘Monopoly’ ismiyle Parker Brothers tarafından yayınlandı. Parker Brothers, oyunun mucidi olarak görülen Darrow’a 500 dolar ödedi. Ayrıca Magie’den de patentini alarak bir nevi bu popüler oyunun ‘tekelini’ ele almış oldu.

Uplifers Kaynaklı sizin için derlediğimiz haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor