Ülke Tarımının En Önemli Sorununa Yozgat’tan Çözüm Girişimi!

Arazi bölünmesi ülkemizdeki tarımın gelişmesinin en önemli engeli. Geldiğimiz nokta bu anlamda henüz pek iç açıcı olmasa da arazi bölünmesine meydan okuyan bir çözüm girişimi Yozgat'tan geldi. İşte umut verici o girişim..

Devletimizin çiftçiye yaptığı destekler, arazi ölçeklerinin küçük olması sebebiyle yapılan israfı bile karşılayamamakta. Ayriyeten bu tarz destekler memleketimizin köylü ve çiftçisinde yerleşmekte olan “devlet bize baksın” mantığını pekiştiriyor. Arazi bölünmesi memleket tarımının en önemli problemi. Geldiğimiz nokta bu anlamda pek iç açıcı olmasa da mevcut duruma rağmen Yozgat'tan çıkan çözüm çok iç açıcı ve umut verici.

Memleket tarımının problemleri:

  • Ölçek ekonomisinden çok ama çok uzak bölünmüş araziler
  • Küçük ölçek sebebiyle ziraat mühendisi kullanamamanın beraberinde getirdiği onlarca tarımsal üretim problemleri ve nihayetinde kalite problemli
  • Köylerde statü sembolü haline gelen traktörlerin ortalama 50 dekar başına 1 adet kullanılır olması. Küçük ölçekli araziler sebebiyle dekar başına çok yüksek yakıt ve diğer işletme maliyetleri.

Devletimizin çiftçiye yaptığı destekler, arazi ölçeklerinin küçük olması sebebiyle yapılan israfı bile karşılayamamaktadır. Ayriyeten bu tarz destekler memleketimizin köylü ve çiftçisinde yerleşmekte olan “devlet bize baksın” mantığını pekiştirmektedir.

Fakat, Sadece doğru bir modelleme ile tarım arazileri birleştirilebilse sadece tasarruf yapılabilecek hususlar bile mevcut destek kalemlerinden daha fazla fayda sağlamış olabilir.

Nasıl Bir Model?

Bir veya birkaç köyün arazileri kamu tarafından kurulacak veya kurdurulacak bir şirkete uzun dönem sembolik bir rakam ile kiralanacak. Köylere Hizmet Götürme birliği bu arazilerin sınırlarını kaldırıp, etrafını çevirerek tek bir arazi haline getirip gerekli altyapı yatırımını da ortalama dekar başına 3,000 TL gibi bir maliyetle yaptıktan sonra araziyi blok olarak özel bir şirkete kiralayacak. Bu özel şirket araziyi bir işletme mantığında verimli bir şekilde işletecek. Arazi sahipleri hem garanti kira gelirlerini alacaklar hem de bu şirketin elemanları olarak ayrıca maaşlı çalışacaklar. Hem şirket, hem köylüler hem de devlet kazanacak.

Böyle Bir Modelin Sonuçları Ne Olacak?

Bütün bunların hayal olduğunu düşünüyorsanız sıkı durun, çünkü bunların hepsi Yozgat’ta gerçekleşti!!!

Yıl 2018

  • Yıllık 40,000 adam gün istihdam seviyesine gelindi, bölge halkına yıllık 2,000,000 TL üzerinde işçilik bedeli ödendi. Tam verimde sağlanacak istihdam 75,000 adam gün olarak hesaplanmaktadır.
  • Köyde önceden var olan 230 traktöre karşılık 14 traktör ile köyün üçte bir arazisi olan 5,345 dekar arazi işlenebildi.
  • Kuru tarım yapıldığı için arazi içinde tarih boyunca hiç ekilememiş bölümler bile üretime kazandırıldı
  • Yıllık 5,000 ton üzerinde meyve üretimi gerçekleştirildi
  • Hasat dönemlerinde günlük 700 kişilik istihdam rakamlarına ulaşıldı.
  • İlçe ticareti canlandı, ilçeye üniversite kuruldu
  • Bozkır içinde yemyeşil bir bahçe meydana çıktı, bölge halkının gurur kaynağı oldu.
  • Kabalı köyü tersine göçü tetikledi ve İstanbul’dan göç almaya başladı. Proje öncesi 476 olan köy nüfusu proje sonrası 563 e çıktı.

Proje hakkında detay bilgi için aşağıdaki röportaj videosunu izleyebilirsiniz;

Tarım Girişimcisi Fahrettin Aksakal tarafından Linkedin profilinde kaleme aldığı alıntı makalemizi tarımla ilgilenen ve ilgilenmeyi düşünen tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorumlar

sezai baloğlu
sezai baloğlu
                TARIMDA ARAZİ VE ÜRÜN VERİMLİLİK PROJESİ
       Tarım alanlarını bir kumaş gibi düşünmek gerekir. Bizde 40 yamalı bohça tabiri vardır. Biraz açacak olursak bir tarafta 40 ayrı parsel ve diğer tarafta tevhit edilmiş tek bir parsel. 40 parselin tarla sınırları ortadan kalktığında yaklaşık 5 parsel büyüklüğünde bir arazi kazanımı olacaktır. Bu durumda arazi telef olmayacaktır.
       Daha rantabl olacaktır. Rekolte artacaktır. Tarım alet ve Makine parkında araç sayısı azalacak, ancak buna karşılık kalite ve çeşitlilik artacaktır.
       Bu proje bir sinerji oluşturma projesidir.
       Ülkemizin tarım ihracatının artmasında ciddi bir ivme oluşturacak olan bu tip  model projelerin teşvik kapsamına alınması gerekmektedir.
       Sezai BALOĞLU
       E.Tapu Müdürü

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor