Türkiye'nin Makinecileri 10 Ayda 14 Milyar Dolarlık Makine İhraç Etti!

Makine İhracatçıları Birliği, son 10 aylık ihracat verilerini açıkladı. Yılın ilk on ayında toplam ihracatını 14 milyar dolara yükselten makine sektörünün en büyük üç pazarı Almanya, ABD ve İngiltere oldu. Detaylar haberimizde..

Makine İhracatçıları Birliği, 2018 yılının 10 aylık ihracat verilerini açıkladı. Yılın ilk on ayında toplam ihracatını 14 milyar dolara yükselten makine sektörünün en büyük üç pazarı Almanya, ABD ve İngiltere oldu. Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Almanya’ya gerçekleşen makine ihracatı aynı dönemde 2 milyar doları, ABD’ye yapılan ihracat ise 1 milyar doları aştı.

Sektörün yılın ilk on ayında, geçtiğimiz yıla göre 250 bin ton daha fazla makine ihraç ettiğini ve bu ticaretten 2 milyar dolar ek gelir elde ettiğini belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Makine sektörünün başarısı Türk sanayii için bir gurur vesilesidir. İhracatta rekor üstüne rekor kıran sektörümüzdeki teknolojik gelişim, yerli sanayiinin bir bütün olarak kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Ekim ayında gerçekleşen rekorda, miktar artışı kadar değer artışının da büyük rol oynadığına dikkat çeken Karavelioğlu şunları söyledi: “Bu yıl değişim oranları farklılık göstermekle birlikte neredeyse tüm alt sektörlerde ihracat artışı sağlamış olmamız, hepimiz için moral kaynağı olmuştur. Geçtiğimiz yılın ilk on ayında 12 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştik. Bu yıl aynı dönemde 250 bin ton daha fazla makine sattık ve bu ticaretten 2 milyar dolar daha fazla gelir elde ettik. Bu performans makine sektörünün güç gösterisidir. Türk makinelerinin kalitesiyle beraber rekabet gücü de artıyor. Yerli üretime verilen desteklerin artarak sürmesi, sektörümüzün Avrupa’nın üretim merkezi haline gelme yolundaki çabalarına büyük katkı sağlayacaktır.”

Avrupa Ülkeleri, Rusya ve Özbekistan Yükselişte

Yılın ilk on ayında yüzde 17,1 artış gösteren makine ihracatında, ilk on ürün grubu içerisinde en büyük artışlar inşaat ve madencilik makineleri, tarım ve ormancılık makineleri, pompa-kompresörler ve takım tezgâhlarında oldu.

Türkiye’nin toplam ihracatı son on iki ayda yüzde 7,9 artışla 167 milyar dolar olarak gerçekleşirken, makine ihracatı on iki aylık dönemde yüzde 18 artarak 17 milyar dolara ulaştı.

Türkiye’nin Makinecileri’nin ihracatı yılın ilk on ayında 14 milyar doları aşarken, Avrupa ülkelerine gerçekleştirilen ihracattaki artış dikkat çekti. Ekim ayı sonu itibarıyla Hollanda’ya makine ihracatında yaşanan yüzde 59’luk artışın yanı sıra, Romanya’da yüzde 34, Fransa’da yüzde 25, İngiltere’de ise yüzde 23 artış oldu. Özbekistan ve Rusya’ya ise sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 40 oranlarında büyük artışlar kaydedildi.

Sektör genelinde en fazla ihraç edilen makine mal grupları klimalar ve soğutma makineleri (1,92 milyar dolar), motorlar ve aksamları (1,9 milyar dolar), yıkama ve kurutma makineleri (1,3 milyar dolar) ve inşaat ve madencilik makineleri (1 milyar dolar) oldu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor