Ülkemiz Kripto Para Piyasalarında İşlem Hacmi Artıyor!

Birçok kripto para birimi çift haneli değer kaybederken, Türkiye’deki yatırımcıların yerli kripto para platformlarındaki işlem hacmi son 1 haftada %72, son 1 ayda ortalama %37 arttı. Detaylar haberimizde..

Ocak 2018’den bu yana %82 oranında değer kaybeden kripto para piyasası, yalnızca son bir haftada 65 milyar dolardan fazla eridi. Birçok kripto para birimi çift haneli değer kaybederken, Türkiye’deki yatırımcıların yerli kripto para platformlarındaki işlem hacmi son 1 haftada %72, son 1 ayda ortalama %37 arttı.

2018 yılının ilk çeyreğinden bu yana küçülen kripto para piyasaları yeni bir değer kaybı kriziyle karşı karşıya bulunuyor. Kripto para birimlerinde yaklaşık bir haftadır süren keskin düşüşler, işlem hacmi ve pazar büyüklüğünü de daralttı. Piyasalardaki hareketliliği analiz eden uluslararası kripto para işlem platformu Bitmarex, son 1 ayda %35 küçülen küresel kripto para piyasalarının hacminin 145 milyar dolara gerilediğini açıkladı. 2018 Ocak ayıyla kıyaslandığında ise kayıp %82’ye ulaşıyor. Globaldeki düşüş trendindin aksine Türkiye’deki yerli kripto para platformlarındaki işlem hacmi, son 1 haftada %72 yükselirken, 1 aydaki toplam artış ortalama %37 oldu.

En Değerli 100 Kripto Paradan Yalnızca 4’ü Değer Kaybetmedi

Piyasa hacmine göre en değerli 100 kripto para birimini inceleyen Bitmarex’in çalışması, ilk 100’de yer alan kripto para birimlerinden yalnızca dördünün son bir haftada değer kaybetmediğini ortaya koydu. Bunlar, stabil kripto para (stablecoin) olarak adlandırılan çoğunluğu dolara endeksli kripto paralar oldu: True USD (TUSD), USD Coin (USDC), Paxos (PAX) ve Dai (DAI).

Bitcoin Cash’deki çatallanma sonucunda, en büyük değer kayıplarından biri Bitcoin’de (BTC) yaşandı. Geçtiğimiz hafta 6.350 dolar seviyelerinde olan Bitcoin, 21 Kasım 2018 itibarıyla 4.450 dolara kadar geriledi. Bir haftada değerinin üçte birini kaybeden kripto para birimi kan kaybetmeye devam ediyor.

Son 2 haftalık süreçte Ripple (XRP), Ethereum’u geride bırakarak Bitcoin’in ardından piyasa değeri açısından en değerli kripto para haline gelmiş olsa da son 1 hafta içerisinde yaşanan kayıplardan o da payını aldı. Geçen hafta 0,54 dolar seviyelerinde olan Ripple, %15 değer kaybederek 0,44 dolara kadar geriledi. Rus girişimciler tarafından geliştirilen ve piyasanın en güvenilir kripto paralarından biri olan Ethereum (ETH), geçtiğimiz hafta 208 dolar seviyelerindeyken, %35 değer kaybederek 21 Kasım’da 133 dolar seviyelerine kadar indi.

Yasal Düzenlemeler Gerçekleşmeden Kripto Para Piyasaları Dengelenmeyecek

Kripto para piyasalarındaki ani değerli kaybını değerlendiren Bitmarex Kurucu Ortağı Bünyamin Yavaş, şunları aktardı: “Sene başından beri piyasalara hakim olan stresin bir türlü dağılamamasına ek olarak; Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından yapılan olumsuz açıklamalar ve Çin kripto para borsalarında yaşanan hırsızlık vakaları, düşüşü hızlandırdı. Ayrıca Bitcoin Cash'in iki ayrı para birimine bölünmesinin diğer para birimlerini istikrarsızlaştırabileceği endişeleri de satışları artırdı. Kripto para piyasalarındaki olumlu ya da olumsuz kararsızlıkların dengeli bir hal almasını sağlamak, sanıyoruz ki yasal düzenlemeler yapılmadan pek de mümkün olmayacak.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor