Yerli Yazılımda Doğru Test ile Cari Açığı Azaltmak Mümkün

Özellikle savunma sanayinde örneklerini gördüğümüz büyük ölçekli yazılım projelerinde doğru yazılım testi uygulamaları sayesinde, cari açığın kapatılmasına yardımcı olacak ölçüde tasarruf yapmak mümkün. Detaylar haberimizde..

Yazılım testinin hatasız ürün kullanımın yanı sıra farklı avantajlar sağladığını söyleyen Keytorc Test Hizmetleri Yöneticisi Berk Dülger, “Özellikle savunma sanayinde örneklerini gördüğümüz büyük ölçekli yazılım projelerinde doğru yazılım testi uygulamaları sayesinde, cari açığın kapatılmasına yardımcı olacak ölçüde tasarruf yapmak mümkün” dedi.

Yerli yazılımlarda, doğru test uygulamaları sayesinde, savunma sanayinden telekomünikasyon ve finansa kadar farklı sektörlerde ciddi miktarlarda tasarruf etmenin mümkün olduğunu söyleyen Dülger, "Bu yazılımların doğru testlerden geçirilmesi, kamu harcamalarının önemli ölçüde azalmasını sağlayacağı gibi, cari açığın kapatılması konusunda da ülkemize katkıda bulunacaktır. Uluslararası araştırmalara göre, dünya genelindeki yazılımlarda satır başına 3,6 dolarlık bir teknik borç maliyeti bulunuyor. Büyük ölçekli projelerde milyonlarca lira olarak ifade edebileceğimiz bu maliyetin temelinde, yazılım testleri sırasında fonksiyonel olmayan gereksinimlerin doğru ve eksiksiz ele alınmaması bulunuyor. Firmalar genelde, yazılımın sunduğu işlevi doğru şekilde yerine getirip getirmediğine odaklanırken, nasıl yerine getirdiğinin kontrolü ikinci planda kalıyor. Bu da kullanıma sunulan yazılımda güvenlik, performans, kullanılabilirlik ve genişletilebilirlik gibi konularda önemli sorunları beraberinde getiriyor. Statik kod analizi gibi, doğru zamanda gerçekleştirilen statik ve dinamik test yaklaşımları ile tüm bunlar engellenebiliyor" dedi.

Yazılım Testi ve Test Süreçleri

Kaliteli yazılımlar, kabul edilebilir düzeyde hatasız, planlanan bütçe ile zamanında bitirilip dağıtılabilen, gereksinimleri ve/veya beklentileri karşılayabilen ve sürdürülebilir özelliklere sahip yazılımlardır. Ancak, kalite terimi kişilere göre oldukça değişebilen bir terim olup müşterisinin kim olduğuna ve tasarımda hedeflenen unsurlara bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Doğal olarak, her kişinin kalite hakkında bireysel eğilimleri veya tercihleri söz konusu olmasına karşın kaliteyi ortaya koyan nesnel yöntemler yansız değerlendirmeleri olanaklı kılmaktadır.

Test, bir sistemi manuel veya otomatik yollarla deneyerek veya değerlendirerek, belirlenmiş gereksinimleri karşıladığının doğrulanması veya beklenen ile gözlenen sonuçlar arasındaki farkların belirlenmesi sürecidir. Yazılım testi ise bir yazılımın sonsuz sayıdaki çalışma alanından, sınırlı sayıda ve uygun şekilde seçilmiş testler ile beklenen davranışlarını karşılamaya yönelik, dinamik olarak yapılan doğrulama faaliyetlerini kapsamaktadır.

Yazılım Testinin Yapılma Nedenleri

Geliştirilen yazılımlarda, kaynağı ve sebebi değişmekle birlikte çeşitli hataların olması kaçınılmazdır. Çalışılan uygulama alanının kritikliğine göre bu hataların doğuracağı sonuçların biçimi değişebilmektedir. Bir finans uygulamasında yapılan küçük bir hata çok büyük miktarlarda para kaybına yol açabilecekken, bir askeri uygulamada yapılması muhtemel küçük bir hata mal kaybının yanı sıra can kaybına da neden olma riskini taşımaktadır. Bununla birlikte uygulamanın türüne bağlı olarak yazılım testleri,

  • Müşteriye sunulmadan önce ürün kalitesinden emin olmak,
  • Yeniden çalışma (düzeltme) ve geliştirme masraflarını azaltmak,
  • Geliştirme işleminin erken aşamalarında yanlışları saptayarak ileri aşamalara yayılmasını önlemek, böylece zaman ve maliyetten tasarruf sağlamak,
  • Müşteri memnuniyetini arttırmak ve izleyen siparişler için zemin hazırlamak,

amaçları doğrultusunda da yapılmaktadır. Ayrıca ürettikleri yazılımları yeterince test etmeden müşterilerinin hizmetine sunan firmalar, olası yazılım hataları sonucunda itibar kaybedecekleri gibi müşterilerine tazminat ödemek durumunda da kalabilirler.

Derleme haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 1.941 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Ulusal

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor