2019 Yılında Perakende Sektörünü Etkileyecek 4 Ekonomik Trend

Deloitte’un Perakendenin Küresel Güçleri 2019 raporu yayımlandı. Raporda perakende sektörüne en fazla etkisi olacak dört ekonomik trende de yer verildi. Detaylar haberimizde..

Deloitte’un Perakendenin Küresel Güçleri 2019 raporu yayımlandı. Yayınlanan rapora göre dünyanın gelir açısından en büyük 250 perakendecisinin elde ettiği toplam gelir 4,53 trilyon ABD doları oldu.

Raporda ilk 10'a yerleşen perakende firmaları ise sırasıyla Wal-Mart (500,343 milyon $), Costco (129,025 milyon $), The Kroger (118,982 milyon $), Amazon (118,573 milyon $), Schwarz (111,766 milyon $), The Home Depot Inc. (100,904 milyon $), Walgreens (99,115 milyon $), Aldi Group (98,287 milyon $), CVS Health (79,398 milyon $), Tesco PLC (73,961 milyon $) oldu.Raporda Türkiye’yi ise BİM Birleşim Mağazacılık A.Ş., Migros Ticaret A.Ş. ve A101 temsil etti. 

Raporda ayrıca perakende sektörüne en fazla etkisi olacak dört ekonomik trende de yer verildi.

İşte Perakende Sektörünü Etkileyecek 4 Ekonomik Trend

Korumacı Politika, Yatırımı ve Ticareti Engelliyor

2018 yılında ABD hükümeti, ticaret açığını azaltmak için ticaret politikalarında çarpıcı bir dönüşüm başlattı. Politika, mevcut ticaret ortaklıklarının incelenmesine ve ticaret tarifelerinin uygulanmasına dayanıyor. Bu tarifeler fiyatları yükselterek tüketici satın alma gücünü azaltmakla beraber; madde ithal eden şirketlerin üretim maliyetini artırıyor. Bu nedenle, tarifeler ihracatın rekabetçiliğine zarar veriyor ve kurulmuş küresel tedarik zincirlerini bozuyor.

ABD Para Politikası Küresel Varlık Piyasalarını Sallıyor 

Daha yüksek bir enflasyon beklentisi yaratan ekonomi ile ABD Federal rezervi, kısa vadeli faiz oranlarını yükseltiyor. 2018 yılındaki asıl etki, yükselen piyasa para birimlerini baskılayan doların değerini artırmaktı. Böylece merkez bankalarını faiz oranlarını yükseltmeye ve dünya genelinde hisse senedi fiyatlarında düşüşe neden oldu.

2019'da ise daha fazla mali sıkılaşma bekleniyor. Bu da kredi piyasalarında ve gelişmekte olan piyasalarda daha fazla strese neden oluyor.

Çin ve Avrupa’da Büyüme Yavaşladı, Amerika’da ise Zirveye Ulaştı

2018 yılında, kilit pazarlarda ekonomik büyüme yavaşladı. Avrupa'daki, yüksek enerji fiyatlarının, dolardan daha değerli avronun ve ticari belirsizliğinin bir araya gelmesi yavaşlamaya sebep oldu. Çin'deki aşırı kapasite yatırımı bastırdı, aşırı değerlenmiş para ihracatı ve ticari belirsizlikler her ikisine de zarar verdi. ABD'de, büyüme vergi indirimi sayesinde 2018 yılında güçlendi ancak yılsonuna doğru yavaşlama belirtileri de kendini gösterdi.

Küresel büyümenin 2019'da daha da yavaşlayacağı yönünde yaygın bir beklenti oluştu.

Enerji ve Hammadde Fiyatları Gidişatı Tersine Çevirdi

2018 yılındaki fiyatların hızla düşmesinin sebepleri arasında küresel talebin yavaşlaması, ABD’de yavaşlama beklentisi, ABD’nin ham ürün hacmindeki artış ve ABD dolarının değer kazanması vardı. Diğer hammaddelerin fiyatları da benzer nedenlerle düşmeye başladı.

2019 yılında da bu eğilimin devam etmesi bekleniyor. Özellikle gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüketime dayalı büyüme modeline sahip ülkelerde enflasyonla mücadele baskısının üretici olan ülkelerde finansal stres yaratması öngörülüyor.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

 
Bu içeriği 2.806 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Ekosistemi, Araştırma / Rapor, Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor