Perakende Sektörü İçin Perakende Bilgi Sistemi PERBİS Geliyor!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, perakende sektöründeki iş ve işlemleri büyük ölçüde azalatacak, maliyetleri önemli oranda düşürecek Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) için kolları sıvadı. Detaylar haberimizde..

Ticaret Bakanlığı, perakende sektöründeki iş ve işlemleri büyük ölçüde azalatacak, maliyetler önemli oranda düşürecek Perakende Bilgi Sistemi (PERBİS) için kolları sıvadı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek PERBİS sayesinde, vatandaşlar ikamet ettikleri yerlerde, işyerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsata uygun faaliyet gösterip göstermediğini uygulama üzerinden anlık sorgulayabilecek. 

Türkiye'nin plansız, verimsiz yatırımlar ve kayıt dışılıkla mücadelesinde Ticaret Borsaları Otomasyon Sistemi ve Sanayi Bilgi Sistemi projelerinde görev alan Altay Yazılım, son olarak geçen yılın kasım ayında imzalanan sözleşmeyle Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek PERBİS'in geliştirilmesi sorumluluğunu üstlendi. Sözleşme kapsamında sistemin 2 yıldan kısa sürede tamamlanması planlanıyor. Kabul sonrası 2 yıllık garanti süresi olacak, sonrasında sistem bakım ve revizyonlarla geliştirilmeye devam edilecek.

PERBİS, bütün perakende sektörünün, ticaret erbabının ve esnafların kullanımına açılacak. PERBİS ile perakende işletmeler için kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerde tek kapı, diğer bir deyişle bir tek temas noktası oluşturulacak. Sistemin kullanımıyla bürokrasi azaltılacak, işlemler daha kolay ve hızlı yürütülecek, belge maliyetleri azaltılacak, sistem üzerinden sağlanacak coğrafi konum verileri sayesinde girişimcilerin kuruluş yeri seçimi kararları daha kolay ve daha az hata payıyla verilebilecek.

Perakende işletmelerin açılış ve faaliyetiyle kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmesi, değerlendirilmesi, sonuçlandırılması ve bu işletmelere yönelik veri tabanının oluşturulması sistem üzerinden gerçekleştirilecek. Böylece vatandaşlar ikamet ettikleri yerlerde, iş yerlerinin ruhsatlı olup olmadığını ve ruhsata uygun faaliyet gösterip göstermediğini uygulama üzerinden anlık sorgulayabilecekler.

Uygulama perakende işletmeler açısından da önemli kolaylık getirecek. Noter, sicil müdürlükleri, bankalar başta olmak üzere 20 kuruma bizzat giderek işlem yapmak durumunda kalan perakende işletmeler, PERBİS ile işlemlerini tek noktada gerçekleştirilebilecek. İşletme kuruluş maliyetleri dikkate alındığında, böylece toplam 1,7 milyar lirayı bulan gider ortadan kalkacak. Mevcut durumda kuruluş işlemlerinde 317 belge istenirken, yeni sistemle belge temini elektronik ortamda çözülecek. Bu sayede 195 milyon kağıt tasarruf edilecek, yılda bin 400 ağaç kullanılmamış olacak. İşlemlerde kamu yılda 4,3 milyon adam/gün, başvuranlar da 7,9 milyon adam/gün zaman harcıyor.PERBİS ile yılda yaklaşık 12 milyon adam/gün iş gücü tasarrufu sağlanacak. Maliyetten tasarruf ise 2,5 milyar lirayı bulacak.

Güncelleme: (9 Mart 2019)

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Antalya’da yaptığı konuşmada, Perakende Yasasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Pekcan, perakende işletmelerinin açılıp kapanmasıyla ilgili PERPİS programının yazılımının yapıldığını belirterek, “Sonbahara kadar inşallah onu da tamamlamış olacağız. Kadınlarımıza, esnafımıza markalaşma ve pazara giriş desteği veriyoruz. Aynı zamanda e-Ticaret ve e-İhracat eğitimleri de veriyoruz.” dedi.

Derleme haberimizi perakende sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.356 kişi okudu.
Kategori: KAMU, Ulusal, Yeni Girişim
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor