Araştırdı, Üretti, Şimdi İthalatını Sıfırlamaya Hazırlanıyor!

Performans Epoksilerinin Yerlileştirilmesi’ projesi ile Teknopark İstanbul’a kabul edilen Cet Kompozit firması, epoksilerde Almanya’dan yapılan ithalatı sıfırlamaya hazırlanıyor. Detaylar haberimizde..

Elektrikli otomobillerden uçaklara, karbon fiber araçlardan roketlere, demir yollarından diş dolgusuna kadar sayısız alanda kullanılan epoksilerin sayıları da kullanım yerlerine göre çok çeşitlilik gösteriyor. Performans Epoksilerinin Yerlileştirilmesi’ projesi ile Teknopark İstanbul’a kabul edilen Cet Kompozit firması, epoksilerde Almanya’dan yapılan ithalatı sıfırlamaya hazırlanıyor. 

Vestel’de satın alma süreçlerini öğrendikten sonra kendi firmasını kurmaya karar veren 25 yaşındaki girişimci Ömer Güven'in kurduğu Cet Kompozit ve Epoksi Teknolojileri A.Ş., şuan da dünyada yumuşak epoksi sistem üretimini başarabilen üçüncü, esnek epoksi sertleştiricisinin sentezlemesini bilen ikinci firma konumunda.

Firma kurucusu Ömer Güven, epoksi kullanımı ve firma hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Epoksi nerede kullanılır?

"Epoksiler, birden fazla bileşenli, belirli koşullarda reaksiyon veren petrol türevi sentetik malzemeler. Ürünün uzun ömürlü ve hafif olmasını sağlar. Neme, ısıya, kimyasallara, aşınmaya karşı mükemmel direnç gösterir. Epoksi bazlı kompozit malzemelerle ağırlığı en aza indirmek mümkün. Uçak, gemi ve otomobillerin hafif ve sağlam olmasını bununla sağlıyoruz. Hafif oldukları için daha az enerji harcıyorlar. Mermer ve yapıda güçlendirme ve koruma sağlıyorlar. Korozyona karşı kullanılıyorlar."

Türkiye’de epoksi üretimi var mı?

"Performans epoksi sistemleri üretimi birkaç yıldır yapılıyor. Devlet epoksi ve kompozit üretimlerini desteklemeye başladı. Türkiye epoksi sistemlerini dışarıdan satın alıyor. Ankara’nın hibeleri devam ederse beş yılda performans epoksilerini tamamen yerli üretebiliriz. Sektöre teşvik veriliyor. Çünkü yerli otomobil ve uçak için yerli epoksi sistemleri üretmeliyiz. Yerli performans epoksileri erişilebilir olacak."

Yerli seri epoksi üretimi hedef mi?

"Evet… Üç sene içinde performans epoksilerinde yerlilik oranını yüzde 80’e çıkaracağız. 310 adet epoksi sistem formülümüz var. Ürünlerimizin test ve sertifikasyonu için yüksek maliyetlerle boğuşuyoruz. En hızlı satılabilir ürünleri üreterek yeni sertifikasyonlar için kaynak oluşturuyoruz. Şu an formüle ettiğimiz ürünlerden 11’ini piyasaya sürebildik.

Bazı ürünlerimizin sertifikasyonunu TÜBİTAK, ISO, TSE’den alıyoruz. Bazılarını da Avrupa’dan alıyoruz."

İç piyasaya özel ürünleriniz var mı?

"Elektrik sektörünü yerlileştirmek istiyoruz. Sektörün yıllık sistem alımı 350 milyon TL. 2019’un ilk çeyreğinde sektör için ürettiğimiz epoksi sistemi piyasaya çıkacak."

Yurtdışından teklifler gelmeye başladı mı?

"Epoksi numunelerimizi ambalajlarında Türkiye bayrağı desenli bantlar ile gönderiyoruz. Türkiye bu alanda dışa bağımlılığı azaltacak projeleri gerçekleştirebilirse 5 yılda yerli projelerimizle cari açığın yüzde 0.6’lık kısmını ortadan kaldıracağız.

Basınçlı tank üretiminde kullanılan epoksilerde Almanya’dan yapılan ithalatı 2019’da sıfırlayacağız. Yılda 1 milyon 500 bin lira Türkiye’de kalacak böylece. İki yerli üretici de artık epoksiyi bizden alıyor ve yüzde 15 maliyet avantajı elde ediyorlar.

Dünyada esnek epoksi (shore D değeri 12 altında olan) sentezlemesini yapan ikinci firma Cet Kompozit oldu. Vorteks Enerji firması için dikey eksenli rüzgar tribününün epoksilerini sentezledik, onlar da üç ayda rüzgar türbinini hazırladı. İlk prototiplerini İstanbul Havalimanı’na dikmek üzereler. Seri üretimde artık kanat epoksilerini biz yapacağız. Yerli üretim firmaya yüzde 35-40 maliyet avantajı sağladı.

Yüksek performans ürünlerinde büyük başarılarımız var. Mesela medar-ı iftiharımız 200 derece sıcaklığa dayanan yerli epoksi sistemini ilk kez biz ürettik.

Neredeyse mümkün olmayan yumuşak epoksi ürettik. Dünyadaki üçüncü üretici olacağız. Şu anda Türkiye’den, Cet Kompozit’ten ithalat yapmaya hazırlanan Alman otomobil üreticisi bunu öğrendiği zaman şok oldu. Ani yüksek basınçları emiyor, esniyor ve o basıncı salınımlı olarak geri bırakıyor.

Organik bazlı epoksi üretimi de mümkün. Hint keneviri ile organik epoksi üretimi literatürde var. Yakın gelecekte endüstriyel olarak bu üretim yapılabilecek. Bu ancak devlet teşviki ile yapılabilir."

Girişimci Ömer Güven'in firması Cet Kompozit ve Epoksi Teknolojileri hakkında detaylı bilgi edinmek için cet-tech.com web adresini inceleyebilirsiniz. İTO Haber kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor