19'lu Yaşlarda Kurdukları Firma İle Global Dev Olmayı Başardılar!

İşte karşınızda 19'lu yaşlarda iki genç girişimci arkadaşın bir bisiklet, biraz azim, biraz çaba, biraz alın teri ve tabi olmazsa olmaz biraz maharet ile çıktıkları yolun dev bir global kurye markası haline dönüşmesinin hikayesi..

1907 yılında ortak bisikletleri olan biri 18 diğeri 19 yaşında iki arkadaş Claude Ryan ve Jim Casey, arkadaşlarından aldıkları 100 dolar borç ile Amerika’nın Seattle şehrinde American Messenger Company (Amerikan Kurye Şirketi) adında bir şirket kurdular. 

O zamanlar çoğu kişide telefon olmadığı için telgraf göndermek çok yaygın bir iletişim aracı idi. Bu durumu fırsat olarak gören arkadaşlar telgrafları bisikletleri ile adreslere teslim etmeye başladılar. Daha sonra bu şekilde başlayan macere bisiklet ya da yayan taşınabilecek hemen her şeyin taşınmasına dönüştü. İlerleyen dönemlerde teslimat işlerini Casey’nin kardeşi George ve gençlerden oluşan bir topluluğa bırakan Casey ve Ryan süreci telefon başından yönetmeye devam etti. 

Bu süreç zarfında birkaç motosiklet ve ilk arabaları olan bir Ford Model T ile birlikte teslimat araçları küçük filoya dahil edildi. Aynı zamanda telefon sahipleri hızla artıyordu. Bunun üzerine Casey ve Ryan parekendecilerle anlaşıp nakliyat işine girdi.

Birkaç yıl sonra Casey ve Ryan kurduğu American Messenger Company şirketi rakipleri Merchant’s Parcel Delivery(Tüccar Paket Teslimatı) ile birleşerek isim değiştirdi ve Seattle sınırlarının dışına çıktı. Bundan tam 6 yıl sonra 1919'da şimdiki global dev marka UPS (United Parcel Service) tescillendi ve ilk resmi logo sunuldu. Markada geçen “United” kelimesi farklı şehirlerdeki ofislerin şirketin bütününü oluşturduğunu; “Parcel” işin tabiatını, “Service” ise sunulan hizmeti ifade ediyor.

Zaman içinde Amerika’daki diğer eyaletlerde ve ardından diğer kıtalarda da hizmet vermeye başlayan UPS, dünyanın en büyük paket teslimat şirketi olmayı başardı, hatta özel taşıma ve lojistik hizmetlerinde küresel bir lider konumuna yerleşti.

Casey 1962 yılında UPS’ten emekli oldu. Şirket o yıllarda yıllık 550 milyon dolar ciro ve yaklaşık 22 bin çalışanıyla Amerika’nın 31 eyaletinde iş yapacak büyüklüğe ulaştı. 

Avrupa pazarına ilk olarak 1976 yılında giren UPS, Türkiye pazarına ise 1988 yılında Yetkili Servis Sağlayıcısı Ünsped ile girdi. 3.000’e yakın çalışanı, 260’tan fazla şube ve yetkili servis sağlayıcısı ve 700 araçlık filosuyla Türkiye pazarında da sektörün lider firmaları arasında yerini almayı başardı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor