Sinem Cantürk: 2019 Fintech Sektörünün Yılı Olacak!

KPMG Türkiye'ye göre 2018'de güç kazanan fintech ekosistemi 2019'da hızlı büyüyecek. İstanbul Fintech Week’te konuşan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, fintech sektörünün bu yıl daha fazla yatırım çekeceğini söyledi. Detaylar haberimizde..

KPMG Türkiye, 2018'de açık bankacılığın yükselişi, düzenleme değişiklikleri ile blokzincir ve yapay zeka teknolojilerindeki gelişmelerle olgunlaşan fintech ekosisteminin, 2019'da daha fazla yatırım çekeceği öngörüsünde bulundu.

KPMG'nin desteklediği, Finansal inovasyon platformu KOOPHub tarafından düzenlenen İstanbul Fintech Week 2019'da finansal inovasyon konulu oturumda konuşmacı olan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, 2019'da fintech sektörünü bekleyen 10 olası gelişmeyi şöyle sıraladı:

  1. Konsolidasyon: 2019'da ödemeler, krediler, blokzincir gibi alanlarda artan konsolidasyon oranları bekleniyor. Startup şirketleri uluslararası arenada büyümeyi hedefleyecek.
  2. Daha büyük anlaşmalar: Sektörde imzalanan anlaşmaların boyutlarının 2019'da büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor. Yatırımcılar, olgunlaşmaya başlamış fintech firmalarına odaklanacak.
  3. Küresel büyüme: Bankalar hizmet çeşitliliklerini çoğaltırken sınır ötesi büyümelerini de sürdürecek.
  4. Açık bankacılık: Başta Avrupa olmak üzere açık bankacılığa ilişkin düzenlemeler, teknoloji devleri ve startup şirketlerinin finansal hizmetlerdeki rollerini daha da artırmalarına imkan tanıyacak.
  5. Blokzincir: Blokzincir teknolojisine dayanan ürünler ve çözümler üreten firmaların yatırım oranlarında gözle görülür bir artış olacak.
  6. Insurtech hız kazanıyor: Asya genelinde insurtech yatırımlarında önemli artış yaşanacak, Avrupa ve ABD'deki geleneksel sigorta firmaları da alternatif sigorta teklifleri için asya'yı test sahası olarak kullanmaya başlayacak.
  7. Regtech yükselişte: 2019'da regtech yatırımlarında da hızlanma bekleniyor. Startup'ların artan düzenlemelerle boğuşan firmaların harcamalarını azaltma konusuna yoğunlaşmaları bekleniyor.
  8. Finansal kurumlar: Kurumsal yatırımların 2019'da da güçlü seyredeceği öngörülüyor. Özellikle açık bankacılık alanında daha fazla yeni ortaklık bekleniyor.
  9. Asya'da işbirliği: Asya'daki fintech firmalarıyla bankalar arasındaki işbirliklerinin bu yıl artarak devam edeceği düşünülüyor. Bu alanda özellikle yüz ve ses tanıma gibi dijital kimlik yönetimina yönelik işbirliklerinin artması bekleniyor.
  10. Dijital bankacılık: Geleneksel bankalar ve kurumlar bu yılda dijital bankacılık alanında büyüme hedefliyor.

Cantürk, oturumda yaptığı konuşmada, gelecekte sektörler arasındaki sınırların bulanıklaşacağını, müşteri deneyimlerinin sektörler arasındaki platform ve işbirlikleriyle daha mükemmel hala geleceğini belirtti. Finansal hizmetlerin fintech işletmeleriyle işbirliği içinde ilerleyeceğini kaydeden Cantürk, “Teknoloji; sadelik, şeffaflık ve işlemlerde hız isteyen yeni nesil yatırımcıları güçlendirecek. Finansal hizmetlerin yeni dünyası, farklı disiplinlerin merceğinden bakan, daha birbirine bağlı bir yer olacak” dedi

Finansal inovasyonda ödemelerin öncü sektör rolünü sürdüreceğini vurgulayan Cantürk, “2018’de gerçekleşen 10 en büyük fintech anlaşmasından 6 tanesi ödeme firmalarıyla alakalıydı. ABD ve Avrupa’daki yatırımcılar, ödeme konusuna gözle görülür bir önem gösteriyorlar” diye konuştu.

Haberimizi fintech sektöründe faaliyet gösteren okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor