Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya'ya Oslo Business for Peace Ödülü!

ABD’nin en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Türk iş adamı Hamdi Ulukaya, iş dünyasının Nobel’i Oslo Business for Peace Ödülü’ne layık görülen 3 liderden biri oldu. Detaylar haberimizde..

ABD’nin en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Türk iş adamı Hamdi Ulukaya, iş dünyasının Nobel’i Oslo Business for Peace Ödülü’ne layık görülen 3 liderden biri oldu.

Oslo Business for Peace Ödülü, Business for Peace Vakfı tarafından bu yıl onuncu kez dağıtılıyor. Şirket başarılarının vazgeçilmez bir unsuru olarak sosyal ve çevresel etki yaratmayı kendilerine amaç edinmiş, etik ve sorumlu iş yapmanın öneminin savunucusu ve bu anlamda olağanüstü örneklere imza atarak çevrelerine ilham veren iş dünyası liderlerine veriliyor. 

Bu yıl Hamdi Ulukaya ile birlikte ödül alan diğer liderler, Dubai merkezli CTG-Committed To Good CEO’su İngiliz Alice Laugher ve Kamerun merkezli GiftedMom’un kurucu ortağı Dr. Agbor Ashumanyi Ako oldu. Bu üç lider, sadece bilanço kârlılığına odaklanmayan, işi değişimin bir aracı olarak gören kurum ve kuruluşları yönetiyor. 

Business for Peace Vakfı kurucusu Per L. Saxegaard konuyla ilgili olarak şöyle diyor: “2019 yılında ödüle layık görülen liderler, kurdukları veya yönettikleri kurumsal yapılarla, topluma sağlanan katkı anlamında olağanüstü birer örnek. Her alanda dengesizliklerin ve eşitsizliklerin yaşandığı günümüzde bu liderler, kadınlara, azınlıklara, ezilen veya çok farklı bireylerden oluşan gruplara fırsatlar sunan yapılar oluşturmuş veya bu yapıları büyütüp geliştirmişler. Herkesçe tanınan ve çevrelerinde örnek gösterilen bu liderler, eşitsizliği ortadan kaldırmak, kimseyi dışarıda bırakmamak, sağlık hizmetlerine, yardımlara ve iş imkanlarına erişimi genele yaymak anlamında yorulmak nedir bilmeden çaba gösteriyorlar. Kurup yönettikleri kurumsal yapılarla, insan haklarının korunmasına, barışın kalıcılığına, insani potansiyelin tam anlamıyla ortaya çıkabileceği bir ortamın inşa edilmesine katkıda bulunuyorlar.”

Hamdi Ulukaya, ABD’de yoğurt üretimi yapan en büyük şirketlerden Chobani’nin kurucusu ve CEO’su. Erzincan’ın küçük bir köyünde dünyaya gelen Ulukaya’nın ailesi süt üreticisiydi. Ürettikleri sütlerden çeşitli süt ürünleri yapıyorlardı. Ulukaya, cebinde az bir miktar parayla ABD’ye geldi, kardeşiyle birlikte beyaz peynir üreten bir şirket kurarak para kazanmaya başladı. Sağlıklı gıdayı daha erişilebilir kılmak amacıyla 2007’de Chobani’yi kurdu. Chobani, 5 yıl içinde 1 milyar dolar ciroya ulaşarak, ABD’nin en hızlı büyüyen gıda şirketi haline geldi. Şirketin 2 binden fazla çalışanı bulunmakta. Çalışanların %30’unu ABD’de yasal olarak bulunan göçmen ve sığınmacılar oluşturmakta. Ulukaya, herkese kucak açan ve yükselme fırsatı sunan bir kurum kültürünü yerleştirmiş, inovatif kâr paylaşım ve doğum izni programlarını uygulamaya koymuş. Ulukaya, küresel sığınmacı krizinin çözümlenmesi noktasında özel sektörü harekete geçirmeye yönelik olarak, iş dünyasında liderlik rolünü de üstlenmiş bulunuyor.

Dr. Agbor Ashumanyi Ako, Kamerun merkezli dijital sağlık platformu GiftedMom’un kurucu ortağı. GiftedMom, Afrika’da kadınlara ve annelere yaşamsal sağlık bilgi ve hizmetleri sunuyor. Platformun 170 bin kullanıcısı bulunuyor. Alice Laugher ise CTG adlı kurumun CEO’luğunu yürütüyor. Kurum, kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelere yönelik yardım ve kalkınma programlarına istihdam ve lojistik hizmetler sağlıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Norveç Prensi Haakon’un katılımıyla gerçekleşen ödül töreni  2019 Oslo Business for Peace Zirvesi'nin ikinci günü olan 15 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor