KOBİ'ler Tasarruf İçin Start Up Gibi Hareket Etmeli!

PERYÖN Bursa tarafından Ticket Restaurant markası ile Edenred`in sponsorluğunda “İnsan Yönetimi Zirvesi” gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Para Durumu ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen, KOBİ'lere tasarruf önerilerinde bulundu. Detaylar haberimizde..

Bölgenin en büyük İK organizasyonu olan PERYÖN"İnsan Kaynakları Yönetim Zirvesi"nde insan kaynakları profesyonelleri, uzman konuşmacılar ve sektörün önde gelen firmaları bir araya geldi. Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nden gerçekleştirilen zirve “Çalışanın Ortak Değeri Kültür” temasında gerçekleştirildi.

"Gerçek Tasarruf, Kaynakların Doğru Kullanılması İle Olur"

Zirvede yaptığı konuşmasında KOBİ’lerde tasarruf denilince ilk akla gelenin çalışan sayısının azaltılması olduğunu dile getiren Özlem Denizmen, gerçek tasarrufun kaynakların doğru kullanılması ile olacağını şu sözlerle açıkladı; "Şirketlere kriz dönemlerinde Start Up’lar gibi hareket etmelerini öneriyorum. Start Up’ların pek parası yoktur ve ellerinde olanla geçinmeye çalışırlar. Bu da onları yenilikçi ve yaratıcı çözümler aramaya iter. Şirketler bütçeyi kısmak yerine, sıfır bazlı bütçe gibi farklı bütçe yöntemleri denenebilir. Bizde bütçe yapılırken genellikle önceki yılın bütçesi temel alınır ve onun üzerinden çalışma yapılır. Geçen yıl bu projeye X lira harcadık, bu yıl bunun yüzde 20 ya da yüzde 30 altını harcayıp tasarruf edelim diye düşünülür. Oysa o projeyi sıfırdan ele alıp, bugünün şartlarına göre yeniden değerlendirmek ve analiz etmek gerekir. Tasarruf edilecekse de doğru kalemlerden tasarruf edilerek projenin sürekliliği sağlanır. Konuyu insan kaynakları açısından ise dünyada tasarruf için risk, planlama ve güven unsurlarını kurumlardan bireylere doğru yönlendiren yeni bir akım var. Çalışanı serbest bırakarak, harcamaları hatta izin sürelerini bile kendilerinin belirlemesine izin veriyor. Bu tarz yeni yaklaşımlar da değerlendirilebilir.“

"Nakit Akışını Doğru Yönetmemek Şirketlerin Sonunu Getirebilir"

Kobi’ler için en önemli önceliğin nakit akışı olduğunu belirten Denizmen, “Wall Street’te çalışmaya başladığımda bizi eğitime aldılar ve ilk öğrettikleri cümle “nakit akışı annenizden bile önemlidir’ olmuştu. KOBİ’ler için de bulunduğumuz dönemde en önemli konu nakit akışıdır. Hatta kârdan bile önemlidir diyebiliriz. Elbette kâr edilmelidir ama kâr etmedi diye hiçbir KOBİ batmaz. Ama nakit akışını doğru yönetememek şirketlerin sonunu getirebilir. O yüzden ‘nakit akışı her şeyden önemlidir’ diyebiliriz”

"Çalışanlar Haftada 3 Saat Parasal Konuları Düşünüyor"

Araştırmalara göre en iyi ekonomi koşullarda bile çalışanların iş yerinde haftada ortalama 3 saat parasal konuları düşündüğüne dikkat çeken Özlem Denizmen, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Çalışanları da düşünüp empati kurmak gerek; çalışanlar genellikle ihtiyaçları için toplu para istiyorlar. Öte yandan ‘parayı benim yerime devlet ya da çalıştığım kurum biriktirsin’ yaklaşımı var. Ancak birey kendi sorumluluğunu almalı ve geleceği için kendi biriktirmeli. Burada da devreye bireysel emeklilik konusu giriyor. Çalışan, bireysel emekliliği şeffaf bir süreç olarak görmüyor; her ay maaşından yapılan kesinti gözü ile bakıyor. Çalışanın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekli. Bireysel emeklilikte en önemli konulardan biri portföy yönetimi. Bireyleri sigorta şirketlerini arayıp porföylerinin performansını sorgulamaya yönlendirmek gerek, bu konudaki ücretsiz danışmanlıklardan da yararlanmaları sağlanmalı” dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor