E-ticarette İstanbul Ekosistemi Tamam, Sıra e-Dönüşümde

Global e-ticaret pazarı baş döndürücü bir hızla büyüyor. Türkiye de KOBİ’ler aracılığıyla bu pazarda hak ettiği büyüklüğe ulaşmak istiyor. e-ticaret ekosisteminin hazır olması Türkiye için büyük bir avantaj. Ancak işletmelerin dijital dönüşümünü ivedilikle tamamlaması gerekiyor. Detaylar Haberimizde

Global e-ticaret pazarı baş döndürücü bir hızla büyüyor. Türkiye de KOBİ’ler aracılığıyla bu pazarda hak ettiği büyüklüğe ulaşmak istiyor. e-ticaret ekosisteminin hazır olması Türkiye için büyük bir avantaj. Ancak sayısı 3 milyon 470 bini aşan KOBİ niteliğindeki işletmelerin dijital dönüşümünü ivedilikle tamamlaması gerekiyor.

İstanbul Ticaret Odası, işletmelerin gelişen teknoloji uygulamalarına adapte olması ve erişimi çok daha hızlı olan e-ticaret alanında etkin olmaları için eğitim çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, gerçekleştirilen e-Ticaret Girişimciliği Semineri’ne İTO üyelerinin ilgisi yoğun oldu. 

Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık’ın gerçekleştirdiği seminerin moderatörlüğünü ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Liderlik ve Girişimcilik Müdürü Doç. Dr. Necla Öykü İyigün yaptı. Programa, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de katıldı.

"Sektörün Büyüklüğünün 2021’de 12 Trilyon Doları Aşmasının Bekleniyor"

Önümüzdeki yıllarda e-ticaretin hızlı büyümeye devam edeceğinin öngörüldüğünü belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, şöyle konuştu: “Sektörün büyüklüğünün 2021’de 12 trilyon doları aşmasının beklendiği anlaşılıyor. Bunun yaklaşık 8 trilyon dolarlık kısmının B2B ticaret hacmi, 4.5 trilyon dolarlık bölümünün ise B2C ticaret hacminden oluşması bekleniyor. Türkiye’de ise e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay, henüz istenilen noktada olmasa da ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Mal ve hizmet üretimi açısından küresel rakiplerinden eksiği bulunmayan işletmelerimizin, elektronik mecraları daha etkin kullanması, buradaki açığın da kapanmasını sağlayacak. İTO olarak, üyelerimizin gelişen teknoloji temelinde biçimlenen yeni ticaret anlayışının girişimciliğimize katkısının artırılmasını istiyoruz.”

 "Türkiye’de Yaklaşık 14 Bin E-Ticaret Sitesi Var"

Seminerde sunum yapan İdeaSoft Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Seyhun Özkara ise Türkiye ve dünyada e-ticaret ekosistemini anlattı. Özkara, e-ticarette masanın dört ayağını, ‘ödeme sistemi, dijital pazarlama-internet reklamcılığı, hukuk ve lojistik’ olarak açıkladı. Türkiye’de yaklaşık 14 bin e-ticaret sitesinin olduğunu belirten Özkara, e-ticaret ekosisteminin şu bileşenlerden oluştuğunu kaydetti: “Pazaryerleri, API servisleri, muhasebe&ERP entegrasyonları, tasarım, teknik destek, eğitimler, kargo entegrasyonları, yazılım & barındırma, bankalar&ödeme sistemleri, e-ticaret çözüm merkezi, e-ticaret danışmanlığı.”

E-Ticarette Hukuki Boyut ve Yasal Süreçler 

Seminerde, e-Ticarette Hukuki Boyut ve Yasal Süreçler konulu sunum yapan Av. Aytaç Yavuz da hukuken izlenecek adımları şöyle özetledi: “Şirket kuruluşu, marka tescili, vergi mükellefi olmak, web sitesinin yasal sürece uygunluğunu sağlamak. E-ticarette güvenli ödeme sistemi kullanmanın hukuki faydaları var. Kartı kullanan kişinin gerçek sahibi olduğundan emin olursunuz. Ters ibraz nedeniyle maddi zarara uğrama riskini en aza indirgemiş olursunuz. Bilişim sistemleri vasıtasıyla işlenen suçlarda cezai ve hukuki sorumluluğunuz olmaz.”

Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) mevzuatına uyulmasının önemine dikkat çeken Av. Yavuz, şöyle konuştu: “Bir kişiye ait olduğu tespit edilebilen dijital ortamda saklanan her türlü veri ve dijital olmasa da bir kayıt sisteminde tutulan her türlü veri kişisel veridir. Kişisel verileri işlemek için kişinin onayı zorunlu. Müşteri, verilerini işleme süresini ve amacını içeren, müşterinin yazılı ya da sözlü açık rızasını almak gerekiyor. Onay almadan veri işleme halinde ciddi para ve hapis cezaları var.”

"Akıllı Telefonun Olduğu Her Yer Pazar"

e-Ticarette Dijital Pazarlama ve İnternet Reklamcılığının Püf Noktaları başlıklı sunum yapan Tek Kılavuz Dijital Performans Ajansı İş Geliştirme Müdürü Kerem Aktaş, internet ve teknolojinin alışkanlıkları değiştirdiğini belirterek, şöyle konuştu: “2010’da 8.5 milyon internet kullanıcısı vardı. Akıllı telefon kullanım oranı ise sadece yüzde 6.5 idi. 2019’da 59 milyon internet kullanıcısının yüzde 95’i akıllı telefon kullanıyor. Türk kullanıcılar 13 dakikada bir telefonlarına bakıyor, yani günde 78 kere. Akıllı telefon kullanan her dört kişiden biri internetten alışveriş yapıyor. Bu, şunu gösteriyor: Dijital reklam veren akıllı telefonun olduğu her yerde tüketiciye yani kitlesine ulaşabiliyor. Dijital pazarlamanın çok yönlü olması gerekiyor. Google’da siz ürüne ulaşırsınız, sosyal medyada ise ürün size ulaşır. Dijital pazarlamada tek taraflı olunmamalı, her iki tarafı da kullanmalı. Sitenizi ziyaret edenleri yeniden hedefleyerek reklam yapmalısınız. Dijital pazarlamada içerik özgün olmalı. Sitenin içeriği ne kadar iyi olursa, tüketicinin satın alması o kadar kolaylaşıyor. Google’a göre içeriğin iyi olması reklam maliyetlerini de düşürüyor.”

"Doğru Lojistik Partner Önemli"

Kargolama ve Lojistik ile e-İhracat Süreçleri başlıklı sunum yapan UPS Türkiye Segment Yöneticisi Kazım Utangan, e-ticarette doğru kargo şirketinin en önemli partner olduğunu söyledi. Doğru boyutlarda paketlemenin nakliye maliyetlerini düşürerek paketleme verimliliği ve sürdürülebilirliği sağladığını belirten Utangan, “Hasarlı ürünlerin yüzde 60’ı yetersiz paketlemeden kaynaklanıyor. Tüketicilerin yüzde 66’sı siparişlerinin paketlenmesinin o markanın kendilerine verdiği değer hakkında bir fikir verdiğini söylüyor. Online alışveriş yapanların yüzde 69’u, ‘satın al’ butonuna tıkladıktan sonra paketlerinin 24 saat içinde teslim edilmesini beklediklerini söylüyor. Online alışveriş yapanların yüzde 58’i ödeme sırasında teslimat tarihi belirtilmediğinden veya teslimat zamanı net olmadığından satın alma işleminden vazgeçiyor” dedi.

Sanal POS Kurulumu ve Ödeme Sistemleri 

Sanal POS Kurulumu ve Ödeme Sistemleri başlıklı sunum yapan IYZICO İş Ortaklıkları Müdürü Demet Uygun, şöyle konuştu: “POS sisteminin bir cihaz yardımı ile değil, yazılım aracılığı ile internet üzerinden kullanılan versiyonuna VPOS veya Sanal POS diyoruz. İnternetten ürün satmak istiyorsanız, Sanal POS mutlaka olmalı. Sanal POS’u bankalar veya ödeme kuruluşlarından elde ediyorsunuz. Bankadan almak için her bankaya evraklarınızla ayrı ayrı başvurmalısınız. Türkiye’de kartlara taksit uygulayabilmeniz için yedi ayrı bankadan Sanal POS almanız gerekiyor. Ödeme kuruluşlarından Sanal POS almak için ise tek bir ödeme kuruluşuna online başvuru yapmanız yeterli. Ödeme kuruluşları sadece yurtiçine değil, yurtdışına da ürün satmanızı sağlıyor. Ödeme kuruluşuyla çalışırken sadece Türkiye’ye değil, yurtdışındaki kitleye de hitap etmeyi düşünmelisiniz.”

Online Pazar Yerinde Satış Avantajları

Online Pazar Yerinde Satış Yapmak başlıklı sunum yapan StockMount Operasyon Direktörü Öcal Şeyhoğlu, e-ticaretin avantajlarını şöyle sıraladı: “Geniş müşteri kitlesi, düşük maliyet, 7/24 açık mağaza, eşit rekabet ve ulaşılabilirlik. Online perakende satışının üçte biri pazaryerlerinden yapılıyor. e-ticaret sitesi mi yoksa pazaryeri mi derseniz, bence her ikisi de olmalı. Ancak başlangıç noktasının pazaryeri olması çok mantıklı olur. Bilinirlik, reklam maliyeti, güvenilirlik, yazılım maliyeti, kargo maliyeti, POS maliyeti gibi kriterler açısından pazaryerleri avantajlı. Pazaryerinizi seçerken komisyonlar, ziyaretçi sayısı, katalog yapısı, varyant yapısı, mağaza ücreti, ürün listeleme ücreti, cezalar gibi kriterleri göz önünde bulundurarak tercih yapmalısınız” diye konuştu.

İTO Haber kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor