Çalışan ve Müşteri Motivasyonunda En Önemli Unsur: Duygu

BA-Works’ün düzenlediği 5’inci Uluslararası BAistanbul Konferansı, önceki yıllardan farklı olarak yaratıcılık ve farkındalığı temel alan sıra dışı konuları işleyerek çeşitli sektörlerden profesyonelleri bir araya getirdi. Detaylar haberimizde..

BA-Works’ün düzenlediği 5’inci Uluslararası BAistanbul Konferansı, önceki yıllardan farklı olarak yaratıcılık ve farkındalığı temel alan sıra dışı konuları işleyerek çeşitli sektörlerden profesyonelleri bir araya getirdi.

Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun ilk ve en büyük uluslararası iş analizi konferanslarını gerçekleştiren BA-Works’ün düzenlediği, Uluslararası İş Analizi Enstitüsü'nün (IIBA-International Institute of Business Analysis) destek verdiği 5’inci Uluslararası BAistanbul Konferansı, farklı sektörlerden profesyonellerin yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleşti.

“Yeni Nesil İş Analizi” konseptiyle sektörde gündem yaratan konferans, zihinsel farkındalık, tasarım odaklı düşünme, yaratıcılık gibi konuları temel alan sıra dışı oturumlarıyla dikkat çekti. İş analizi alanında yazılım geliştirmenin geleceği, dijital dönüşüm ve inovasyon, veri temelli iş analizi, çevik iş analizi dünyasında tasarımcı ruhun önemi ve varoluşçuluk ile müşteri memnuniyeti için çalışan deneyiminin artırılması gibi yenilikçi konuların masaya yatırıldığı BAistanbul’da tüm gün boyunca, ilham veren konuşmacılar sahne aldı.

Çalışan ve Müşteri Motivasyonunda En Önemli Unsur: Duygu

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren BA-Works Yönetici Ortağı Emrah Yayıcı, ilham veren bir konuşmayla çalışan ve müşteri memnuniyeti kavramlarına farklı bir boyut kazandırdı. Gerçekleştirilen her projede insan unsurunun temel alınması, duyguların gözetilmesi gerekliliğine dikkat çeken Yayıcı, “Bugün geldiğimiz noktada beyaz yakalılar mutsuz. Bu mutsuzluk hem müşteri memnuniyetini olumsuz etkiliyor hem de projelerimizin başarıya ulaşmasına engel oluyor” dedi. Platon, Sartre gibi düşünürlerden alıntı yaparak konuşmasını sürdüren Yayıcı, “Varoluşumuzun bir amaç doğrultusunda temellenmesi gerekiyor. Çalışan insan bir amaç arıyor ve yaptığı işte ancak öyle verimli oluyor. Diğer yandan müşterilerin herhangi bir markaya bağlanmasında da en önemli motivasyon kaynağı duygular” dedi. Çalışan ve müşterilerinin duygularına hitap eden deneyimler sunan firmaların rekabette öne geçtiklerini kaydeden Yayıcı, BA-Works olarak iş analizi danışmanlığının ötesinde, insanı ve duyguları temel alan çalışmalar yaparak fark yarattıklarını kaydetti. Şifa, canlanma ve teknoloji beklentilerinin yoğunlukta olduğu çalışmalarından örnekler veren Yayıcı, “nöroestetik” adı altında yapay zeka tarafından gerçekleştirilen ve hedef kitlede çeşitli duyguları domine eden projelerini katılımcılara aktardı.

Emrah Yayıcı, konferans kapsamında Proje Yöneticisi ve Hayat Koçu Natallia Iskortseva ile birlikte sunduğu spiritüelizm temelli Tasarım Odaklı Düşünme Atölyesi ile de dikkat topladı. Platformun ufuk açıcı oturumlarından biri olan atölye ile katılımcılar, mindfulness, meditasyon gibi spiritüel pratikler aracılığıyla sezgileri harekete geçirmeye ve zihinsel farkındalığa odaklandı.

İş Analizi Araştırması Masaya Yatırıldı

Global iş analizi ekosistemine mentor ve fikir lideri olarak destek veren IIBA Başkanı ve CEO’su Ken Fulmer ise iş analizi konusunda yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını katılımcılarla paylaşırken, alanda uzmanlaşmanın önemini vurguladı. Fulmer ayrıca, şirketlerin güvenlik açıkları,müşterilerin talep ettikleri siber güvenlik ihtiyacını konularına değinirken veri analizi konusunun da geçmişten günümüze daha da önemli hale geldiğini belirtti.

"Müşterileri Dinleyin ve İnovasyon Yapın" 

goCX Yönetici Ortağı Michel Stevens, beş farklı öyküden yola çıkan “Büyük Sorunları 5 Günde Çözme” kitabından örnekler vererek katılımcılarla günümüzde başarılı olmanın sırlarını paylaştı. 1960’lı yıllardan beri devam eden kitlesel üretim sürecinde giderek makinelerin iş yaptığı bir dünyaya doğru ilerlediğimizi ve insan deneyiminin ıskalandığını belirten Stevens, “Başarılı olmak istiyorsanız müşteriler hayranlarınız, çalışanlarınız ise influencer’larınız olsun” dedi. “Müşterileri dinleyin ve inovasyon yapın” diyen Stevens konuşmasını, “insanlar için yeni deneyimlerin tasarlanması” kavramı üzerinden öğrenme sürecinin yeniden başlatılması gerekliliği ile tamamladı.

Bilinçaltını Hedefleyen Lego Serious Play ile Gelen Çözüm

Dünyaca ünlü oyuncak markası Lego tarafından, iş geliştirme konusunda uzman profesörler önderliğinde 2000 yılında geliştirilmeye başlanan ve Lego tuğlalarının stratejik alanlarda kullanılabilmesi temeline dayanan bir proje olan Lego Serious Play de konferansın gündemindeki ilginç başlıklardan birini oluşturdu. Global olarak 2010 yılında piyasaya sunulan bu projenin ayrıntılarını ise CREA Dijital Çözümler Tasarımcısı ve Kurucu Ortak Andrej Guštin ve Lego Serious Play Uzmanı Jaka Oman gerçekleştirdi.

Guštin ve Oman’ın verdiği bilgilere göre Lego Serious Play, ’dokunarak çalışma’ prensibi üzerine kurulduğundan beyin-el koordinasyonu adresleyerek stres ve anksiyeteyi azaltıyor. Odak noktasına bilinçaltı beyin aktivitelerini alan ve insanların beceri ve yetkinliklerini geliştirmelerini sağlayan Lego Serious Play, iş analizi konusunda da birçok sorunun çözümüne katkı sağlıyor. Persona, hikaye, kullanıcı hikayesi, mock-up ve anahtar performans göstergelerinden oluşan Lego Serious Play, düzenlenen atölye ile BAistanbul katılımcıları tarafından canlı olarak deneyimlendi.

Müşterinin Gözünde Rock Star olmak

Eski heavy metal gitaristi ve “Müşteri Deneyimi Rock Yıldızı” James Dodkins, müşterilerle yüz yüze gelindiğinde ilk izlenimin önemine dikkat çekti.Günümüzde müşterilerin blog, vlog ve diğer çevrimiçi platformlar üzerinden markalarla iletişime geçtiğini hatırlatan Dodkins, “Bu nedenle müşteri sizle karşı karşıya gelmeden çevrimiçi üzerinden bir izlenim alıyor. Bu ilişki de her zaman başarılı olamıyor. Yine de bu durumu tersine çevirmek mümkün. Müşterileri, hayran kitlesi haline getirerek markanın pazarlaması konusunda doğal bir yayılım sağlanabilir” dedi. Dodkins sunumunu, katılımcılarla birlikte takım çalışmasının önemini vurgulayan bir ritim çalışmasıyla sonlandırdı.

BAistanbul konferansı boyunca katılımcılar Türkiye ve uluslararası iş dünyasının önde gelen tasarım ve teknoloji firmalarından üst düzey yöneticilerinin sunduğu, “Yeni Nesil İş Analizi”ne yönelik farklı konuları deneyimlerken, çeşitli sektörlerden gelen karar vericilerle de işbirlikleri geliştirme fırsatı yakaladı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor