Facebook, Spotify ve Google Türkiye'de Vergi ile Tanışıyor!

Ülkemizde verdikleri hizmetlerden büyük gelir elde eden küresel İnternet Tabanlı Hizmetler (ITH) şirketleri 7 Aralık 2019 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı yeni yasa ile Türkiye’de kurulmuş, tam mükellefiyeti bulunan bir şirketleri olmasa dahi vergi verecekler. Detaylar

Ülkemizde verdikleri hizmetlerden büyük gelir elde eden küresel İnternet Tabanlı Hizmetler (ITH) şirketleri 7 Aralık 2019 Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı yeni yasa ile Türkiye’de kurulmuş, tam mükellefiyeti bulunan bir şirketleri olmasa dahi vergi verecekler.

Türkiye’de İnternet tabanlı hizmet sunan yerli şirketlerin yaşadığı rekabet sorunları dönem dönem TELKODER tarafından ortaya konan rapor ve çözüm önerileriyle gündeme geliyordu. Yerli İnternet Tabanlı Hizmetler (ITH) şirketleri hem yüksek maliyetlerle yatırımlar yapıp hem de yüksek vergiler ödemek durumunda kalırken; küresel düzeyde faaliyette bulunan Google, Facebook, YouTube, Spotify, Skype, WhatsApp, Dropbox gibi büyük bir çoğunluğu ABD sermayeli şirketler ülkemizden yayıncılık ve reklam hizmetleri üzerinden milyarlarca lira gelir elde ederken herhangi bir vergi düzenlemesine tabi olmuyordu.

Bu doğrultuda TELKODER yabancılardan alınmayan, sadece yerli şirketler tarafından sunulan hizmetlerden alınan vergilerde ve dolayısıyla rekabette adaletin sağlanmasını savunuyordu. Bugün gelinen noktada 7 Aralık 2019 Cumartesi günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı yeni yasa ile gündemimize %7,5 oranında bir dijital hizmet vergisi girdi. Ülkemizde verdikleri hizmetlerden büyük gelir elde eden küresel ITH şirketleri de Türkiye’de kurulmuş, tam mükellefiyeti bulunan bir şirketleri olmasa dahi vergi verecekler.

Düzenleme ile getirilen önemli bir uygulama ise; vergi yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınacak bir karar ile bu hizmet sağlayıcılarına erişimin engellenecek olması. Bu yeni ve oldukça önemli bir karar.

Yakın bir zamanda internet yayıncılığı için RTÜK tarafından çıkarılan düzenlemeyle birlikte ele alındığında önemli bir boşluğu dolduracak gibi görünen yeni yasaya ilişkin görüşlerini paylaşan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak: “İnternet hizmetlerinde yerli ve yabancı eşitliği sağlanmalıydı. Google, Facebook ve Spotify gibi bugüne kadar vergilendirilemeyen küresel şirketlerle aynı hizmetleri Türkiye’den sunmaya çalışan işletmecilere vergi dahil bazı önemli teşviklerin getirilmesi, desteklenmeleri gerekir diyorduk. Geldiğimiz noktada, haksız rekabeti gidermek, adaleti sağlamak için küresel oyuncuları vergi sürecine dahil eden %7,5’lik dijital hizmetler vergisi hayatımıza girdi. Aynı servislere aynı vergi uygulamasının bu alanda rekabetin sağlanması açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan yerli şirketlerin tabi oldukları vergi dışındaki diğer yükümlülükleri içeren düzenlemelere küresel firmaların da tabi olmaları gerektiğini ayrıca bugüne kadar gelişen eşitsizliği aşabilmek adına yerli işletmecilere uygulanabilir ve etkili teşvikler getirilmesi gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.” dedi.

Haberimizi internet tabanlı hizmet sağlayıcısı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor