Küçük Fikirlere Büyük Yatırımcılar Destek Verecek

üyük firmalarla küçük firmaları buluşturan organizasyonların nasıl başarıya ulaştığını yerinde gördüklerini bildiren Ergün, şöyle devam etti: ‘Biz de KOBİ’leri ve bakanlık olarak desteklediğimiz tekno girişimcileri belirli aralıklarla büyük firma sahipleriyle buluşturan organizasyonlar yapacağız.

Girişimcilere destek Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Fransa’nın Nice kentinde bulunan, dünyanın ikinci ve Avrupa’nın en büyük teknoparkı Sophia Antipolis Teknoparkı’nda incelemelerde bulundu.

Teknopark Genel Müdürü Jean Noel Durvy, Türkiye’deki teknoparklarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Durvy, bu ayın son haftasında Türkiye’ye geleceğini ve Türkiye’deki teknopark yöneticileriyle görüşeceğini belirtti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, teknopark ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada, ‘Türkiye’deki teknoparklar çoğunlukla üniversite kampüsleri içerisinde kurulu küçük yapılar. Sophia Antipolis Teknoparkı ise ayrı bir teknoloji bölgesi ve içerisinde üniversitesi olan büyük bir yapı. Bu yapıyla Türkiye’deki teknoparkları karşılaştırarak dezavantajlarını, avantajlarını tespit etme imkanı bulduk’ şeklinde konuştu.

Pazar Buluşmaları

Büyük firmalarla küçük firmaları buluşturan organizasyonların nasıl başarıya ulaştığını yerinde gördüklerini bildiren Ergün, şöyle devam etti: ‘Biz de KOBİ’leri ve bakanlık olarak desteklediğimiz tekno girişimcileri belirli aralıklarla büyük firma sahipleriyle buluşturan organizasyonlar yapacağız. KOBİ’lerin ve girişimci gençlerimizin desteklenmesi için, onları büyük firmalarla bir araya getirecek buluşmalar yapacağız. Mesela Pazar günleri ‘tekno-kafe günleri’ adı altında çay-kahve günleri düzenleyebiliriz. Bu şekilde genç girişimcilerimiz ürünlerini büyük firmalara anlatabilecek, büyük firmalar da deneyimlerini gençlerle paylaşacak.’

Teknoparkları İnceleyeceğiz

Gelecek günlerde ABD’ye de giderek, Silikon Vadisi’nde ve ABD’deki bazı teknoparklarda incelemelerde bulunacaklarını söyleyen Ergün, ‘Bilişim Vadisi ile ilgili hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu hazırlıklar devam ederken, dünyadaki birçok örneği de yerinde inceleme fırsatı bulacağız’ dedi. Bakan Ergün sözlerini, ‘Nice sokaklarında dikkatimi çeken unsur Temsa marka otobüsler oldu. Nice’de Temsa’nın otobüslerinin kullanıldığını görmek beni fazlasıyla mutlu etti, gururlandırdı’ diyerek tamamladı.

Adımlarını Küçük Attılar Kazançları Büyük Oldu

Yemeksepeti.com, Gittigidiyor.com, Yonja.com, Kariyer.Net, Ciceksepeti.com, Sahibinden.com, Ekşi Sözlük gibi Türkiye’nin marka olmuş ve belli bir cirosal büyüklüğe ulaşmış, büyük holdinglerin bünyele?rinde yer almayan internet sitelerine göz attığımızda, arkasında hep idealleri olan genç girişimcileri yer alıyor. Bu isimler bundan 10-12 yıl önce yola çıktıklarında, işe yalnızca hayal ederek başladılar. Hatta birçoğu tanıdıklarından borç alarak projesini hayata geçirebildi. Kimi de bazı büyük holdingler tarafından desteklendi. Bugün bu tür ses getiren kuruluşların hepsinin başarısının altında ‘girişimcilik ruhu’ yatıyor.

Koç ile Sabancı’nın Kaçırdığı Fırsat; TURKCELL

İsveçli bir GSM girişimcisinin Murat Vargı ve Muzaffer Akpınar’a bir yazı göndermesiyle başlayan Turkcell’in başarı öyküsü de başarılı bir girişimcilik hikayesi. Murat Vargı gönderilen bu mektubu ciddiye aldı ve görüşmeyi yaptı ancak tek bir sorun vardı; para… Vargı sermaye için Türkiye’nin iki büyük gurubunun kapısını çaldı. Önceliği Koç Holding’e veren Vargı, ‘bu iş olmaz’ cevabını alınca, Sakıp Sabancı’ya gitti. Onun da cevabı Koç’tan farklı değildi. Bu iki görüşme Vargı’yı hayalkırıklığına uğrattı. Vargı, nihayet istediği cevabı Çukurova Gurubu’ndan aldı. Grubun dışa açık patronu Mehmet Emin Karamehmet ‘evet’ dedi. Bu ‘evet’in değeri 25 milyar dolardı. Bu ‘evet’ten 6 yıl sonra da Turkcell kuruldu. Murat Vargı’nın küçük bir girişimciliğinden doğan bu büyük kuruluşun başarısı sürerken, yani kuruluşundan 10 yıl sonra Sakıp Sabancı da kaçan fırsatı kendine özgü üslubuyla özetlemişti: “İçimiz yanıyor ağam… İçimiz!”

Murat Vargı proje kendisine ulaştıktan tam 6 yıl sonra Karamehmet’i ‘evet’ deme noktasına getirdi ve 6 yıl sonra Turkcell kuruldu.

Kaynak : Yenişafak

Bu içeriği 3.974 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Yatırım, İş Fikirleri
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

« Önceki Haber

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor