Dünyayı, Ülkeyi Değiştirecek Kişiler Girişimcilerdir

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Global Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen TOBB Girişimcilik Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı ve ülkeyi değiştirecek kişilerin girişimciler olduğuna işaret ederek, ülkelerin zenginliğinin girişimci sayısı ile bağlantılı olduğunu söyledi. Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Global Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen TOBB Girişimcilik Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı ve ülkeyi değiştirecek kişilerin girişimciler olduğuna işaret ederek, ülkelerin zenginliğinin girişimci sayısı ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, dünyayı ve ülkeyi değiştirecek kişilerin girişimciler olduğuna işaret ederek, girişimciliğin çok önemli olduğunu anlattı.

Girişimciliğin moda değil, zaruret olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ülkelerin zenginliğinin girişimci sayısı ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Ülkemizi seviyor, zengin olmak istiyorsak girişimciliği destekleyip, girişimci sayısını artırmamız gerekli'' dedi.

Türkiye'nin petrolünün, doğal gazının olmadığını, ancak girişimcilik ruhunun olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin girişimcilik ruhunu son 30 yılda fark ettiğini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, potansiyel bulunmasına rağmen Türkiye'de girişimci sayısının az olduğunu kaydederek, Türkiye'nin nüfusunun 72 milyon olmasına karşın, Türk girişimci sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu söyledi ve katedilmesi gereken uzun bir yolun bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de kadın girişimci sayısının azlığına da işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye nüfusunun 36 milyonun kadınlardan oluşmasına rağmen kadın girişimci sayısının 80 bin olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, genç nüfuslu bir ülke olduğunu da hatırlatarak, özellikle gençlerin ve kadın nüfus potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gençlere ve kadın girişimcilere yönelik model geliştirilmesi gerektiğini belirterek, girişimcilerden bulundukları illerde rol-model olmalarını, işlerini anlatmalarını istedi ve farklı olmanın önemine işaret etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, bankaların risksiz ortamlara yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, girişimciler için bankacılıktan ayrı finansman yöntemlerinin harekete geçirilebileceğini, bu konuda çok güçlü bir atılım yapılması gerektiğini söyledi.

Gerek teknogirişim sermayesi desteği gibi projelerle, gerekse risk sermayesi şirketlerini artırarak, girişimciliği, sermaye sahibi olmaya bağımlılıktan kurtarılabileceğini belirten Bakan Ergün, bu yıl destek sağlanacak teknogirişimci sayısını yıllık 300'e çıkarmayı planladıklarını ve 2011'den itibaren 300 teknogirişimciyi destekleyeceklerini bildirdi.

Ergün, Türkiye'nin, dünyanın en büyük genç nüfusuna sahip ülkelerin başında geldiğini hatırlatarak, gençleri, ekonomik hayata aktif bir şekilde dahil etmenin yolunun girişimcilik kültürünü geliştirmekten geçtiğini söyledi.

Bakan Ergün, yatırım yapacak, istihdam oluşturacak, üretecek, ihracat yapacak ve kaynakları en verimli şekilde kullanacak olanın özel sektör olduğunu, Türkiye'de özel sektörün her geçen gün güçlendiğini ve büyümenin lokomotif unsuru haline geldiğini kaydetti.

Girişimciliğin, farklı kaynaklara ait potansiyelin en üst seviyede açığa çıkmasında, yeni potansiyel alanların keşfedilmesinde ve ekonomik değer oluşturmada anahtar kavram durumunda olduğunu belirten Ergün, Türkiye'nin büyük genç nüfusuna rağmen, yeterli genç girişimci veya girişimci sayısına sahip olmadığının bir gerçek olduğunu söyledi.

Girişimciliği bireysel bir mesele olarak değil, toplumsal bir mesele olarak anlamanın daha doğru olacağına dikkat çeken Ergün, girişimciliğin toplumun ekonomik, sosyal ve siyasi özelliklerinin toplam bir başarısı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin esas olarak, teknolojiye, yeni ürünlere, tasarımlara, yeni stratejilere ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ergün, ülkenin ihtiyaçlarına ve sosyal yapısına uygun yerel ama aynı zamanda evrensel projelerin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Bakan Ergün, özellikle teknoloji, ar-ge, inovasyon, marka ve patent gibi konulara özel bir önem vermek gerektiğine dikkat çekerek, Bakanlık olarak, sanayinin teknoloji kapasitesini ve girişimcilik kültürünü artıracak birçok önemli proje yürüttüklerini anlattı.

Ergün, yeni KOSGEB desteklerinde, girişimci adaylarının eğitilmesi ve yeni girişimcilerin desteklenmesi amacıyla Girişimcilik Destek Programını uygulamaya koyduklarını anlatırken, bu kapsamda, geri ödemesiz 600 bin liraya kadar ve geri ödemeli 400 bin liraya kadar olmak üzere, 1 milyon lirayı bulan destekler sağlandığını, ayrıca girişimcilik eğitimleri de verildiğini kaydetti.

Teknogirişim Sermayesi Desteğiyle nitelikli gençlerin teknoloji odaklı iş fikirlerini hayata geçirmeleri için her yıl 100 gence karşılıksız 100 bin lira verildiğini, kendilerine teknoparklarda yer tahsis edildiğini anlatan Ergün, bugüne kadar desteklenen 180 teknogirişimciden bazılarının, daha şimdiden fikirlerini ürüne dönüştürdüklerini ve satış yapmaya başladıklarını kaydetti.

Bakan Ergün, bu çalışmaların orta vadede Türkiye'nin çehresini değiştireceğini ve ekonomiye çok ciddi katkılar sağlayacağını ifade ederek, gelecek yıl programı için, 30 Kasım’a kadar ön başvuruları almaya devam edeceklerini söyledi ve gençleri bu fırsattan yararlanmaya ve kendi işlerinin sahibi olmaya davet etti.

Ergün, girişimciliğin temelinde yükselen özel sektör ve bu şekilde büyüyen ekonominin, en önemli sorunlardan biri olan işsizliğin çözümünü de sağlayacağına işaret ederek, iş gücüne katılımın sürekli arttığı bir demografik yapıda, hem yeni gelenlere iş bulmak hem de mevcut işsiz stokunu eritmek için, en doğru adresin girişimciliği geliştirmek olduğunu söyledi.

''Her zaman söylüyoruz, gençlerimizin sadece iş aramaya değil, iş kurmaya da odaklanmaları gerekiyor'' diyen Ergün, Türkiye'nin, her geçen gün büyüyen ekonomisi ve değişen vizyonuyla, yeni girişimler için, çok önemli fırsatlar sunduğunu anlattı.

Bakan Ergün, artık yatırım yapmak isteyenin önünde, enflasyon gibi, bürokrasi gibi, istikrarsız yönetimler gibi engeller olmadığını, Türkiye'nin dünyada üst sıralara doğru tırmanırken, birçok kişinin de daha üst sınıflara doğru kayacağını ve bunların, ağrılıklı olarak yeni girişimcilerden teşekkül edeceğini söyledi.

TOBB GGK Başkanı Ali Sabancı

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, girişimcilik ekosistemini güçlendireceklerini kaydederek, güçlü bir ekosistem için yeni finansman kaynakları, mevzuat altyapısının oluşturulması, vergi mevzuatında gelişmeler gerektiğini söyledi.

TOBB KGK Başkanı Aynur Bektaş

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise, Dünya Ekonomik Forumu “2010 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği” raporuna göre Türkiye’nin, kadının ekonomiye katılma ve ekonomide fırsat olanağı sıralamasında 134 ülke arasında sondan dördüncü sırada olduğunu belirterek, “Sadece Suudi Arabistan, Pakistan ve Yemen’de kadının ekonomideki yeri Türkiye’den daha geridir” dedi.

Bektaş, raporun yayınlandığı son 5 yıla bakıldığında Türkiye dünya sıralamasında 2006 yılında 105’inci sıradayken, 2009 yılında 24 sıra birden gerileyerek 129’uncu olduğunu söyledi.

2006 yılının Türkiye ekonomisinde büyümenin göreli olarak yükseldiği dönem olduğunu vurgulayan Bektaş, “Kısaca ekonominin hızla büyümesine rağmen kadının ekonomideki yeri güçlenmedi. Bunun sonucunda 1,3 milyon girişimcinin sadece 80 bini kadın girişimci olabildi. Çünkü Türkiye yıllardır beyinsel enerjisinin çok büyük bir bölümünü erkek – kadın fırsat eşitliği, kadının girişimciliği, istihdamı ve ekonomiye katılım konusunun dışında harcadı” dedi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nun çalışmaları hakkında bilgi veren Aynur Bektaş şöyle devam etti:

“Amacımız, ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi. Bu doğrultuda politikalar belirleyip, girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük ediyoruz.

“Yönetim kadının hakkıdır” sloganıyla çıktığımız yolda oda ve borsa meclislerinde görev alan kadın girişimci sayısını yüzde 192 arttırarak 51’den 149’a çıkardık. Bundan sonraki hedefimiz 500 kadının oda ve borsa meclislerinde yer almasını sağlamak.

Girişimciliğin gerektirdiği dayanıklılık ve duygusal zeka kadında bulunmaktadır. Kadın girişimcilerin artışıyla Türkiye ekonomisi daha yüksek seviyelere çıkacaktır. Kadınlar istihdama daha fazla katılmalı, tüketici olmaktan çıkarak üretici konumuna geçmelidir.

Kadın girişimciliğinin ekonomik ve toplumsal hayata önemli yarar ve fırsatlar sunduğu bir gerçektir. Kanıtlar göstermektedir ki, girişimcilik, ekonomik gelişme ve iş yaratımına değişik olanaklar sağlamaktadır.

Geçtiğimiz 3 yıla baktığımızda birçok başarılı projeye imza attık ve çok önemli mesafeler kaydettik. Türkiye’yi kapsayan girişimcilik öyküleri yazıyoruz. Kadın Girişimci Kurullarımız, kadın girişimci sayısını arttırmak adına tüm inançlarını ve gönüllerini ortaya koyuyor ve illerdeki potansiyel kadın girişimcileri teşvik ediyorlar. “Ben yaptım sizde yapabilirsiniz” diyen rol modeller bu konuda tereddütü olan kadınlarımızı cesaretlendiriyor.

Bu nedenle Global Girişimcilik Haftası’na çok büyük önem veriyoruz. Sivil toplum kuruluşları ne kadar duyarlı olursa o denli öne çıkabiliriz. Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler Kurulu olarak 50’den fazla ilde 200’ün üzerinde etkinlik düzenleyerek haftaya katkıda bulunacağımızdan dolayı çok mutluyum. Etkinliklerimizden en büyüğünü 6-7 Kasım tarihlerinde Ankara’da TOBB’un ev sahipliğinde yapacağımız ‘Girişimcilik Kongresi’dir.”

Kaynak: AA

Bu içeriği 5.286 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Etkinlik, İş Dünyası, Girişimci Ekosistemi

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor