Girişimciliğe Destek Masaya Yatırıldı

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi’nin ilk gününde “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Destekleniyor?”

Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi’nin ilk gününde “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Destekleniyor?” ve “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli?” konularının ele alındığı iki oturum yapıldı.

Gazeteci, yazar ve TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi Başkanı Nurullah Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Destekleniyor?” konulu oturuma, DPT Bölgesel Gelişme Genel Müdürü Nahit Bingöl, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, KOBİ AŞ Genel Müdürü Süleyman Yılmaz ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Dr. Mete Çakmakçı katıldı.

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli?” konulu ikinci oturuma ise ABD Ekonomi Müşaviri Laird Treiber, Prof. Dr. Arman Kırım, Turkven Girişim Sermayesi Yönetici Ortağı Göktekin Dinçerler, Eurasia Capital Partners Ogeday Karahan ve Doğuş Holding Strateji Grup Başkanı Özlem Denizmen katıldı.

"Türkiye'de Girişimcilik Nasıl Destekleniyor?" konulu oturum

DPT Bölgesel Gelişme Genel Müdürü Nahit Bingöl, Kalkınma Ajansları’nın yapısı ve sunduğu imkanlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’de bugün 26 adet Kalkınma Ajansı bulunduğunu ifade eden Bingöl, Ajansların desteklerinin mali ve teknik olarak iki kola ayrıldığını ifade etti. Bugüne kadar Kalkınma Ajanslarının verdiği desteklerin kabaca 400 milyon liraya ulaştığını belirten Nahit Bingöl, “Bugüne kadar 4500 proje başvurusu oldu. Bunlar içerisinden yaklaşık 800 tanesini destekledik” diye konuştu.

KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimleri konusunda bilgi verirken, girişimcilere değişim ve dönüşüm süreci önerirken KOSGEB’in kendisinin 1.5 yıllık bir sürede çok önemli gelişmeler kaydettiğini vurguladı. 6 adet destek programları olduğundan söz eden Tüysüz, “Girişimcilik eğitimi seferberliği gerçekleştiriyoruz” dedi. Uygulamalı girişimcilik eğitiminde belirlenen hedeflere ulaşanlara finansal destek sağladıklarını anlatan Tüysüz, 27 bin lirası hibe olmak üzere toplam 97 bin liralık bir kaynak sağladıklarını bildirdi.

İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. M. Kemal Biçerli ise konuşmasında işsizliğin dünyanın en önemli sorunlarından birisi olduğuna dikkat çekti. Avrupa’da ‘kendi hesabına çalışma’ kavramının yaygınlaştığını belirten Biçerli, “Türkiye’de maalesef girişimcilik manasında çok iyi bir noktada değiliz” diye konuştu. Doç. Dr. M. Kemal Biçerli, daha önce girişimcilik eğitimlerinde iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası yaptıklarını, buna genel sağlık sigortasının da eklenmesini planladıklarını açıkladı.

KOBİ AŞ Genel Müdürü Süleyman Yılmaz girişimciliğin finansmanı üzerinde dururken, bu kavram için “Vizyon sahibi girişimcilere, kurumsal yatırımcılar tarafından yapılan yatırımlar” tanımını yaptı.

Belli bir payla şirketlere ortak olduklarını ve belirli bir süre sonra ortaklıktan ayrıldıklarını anlatan Yıldız, ortak olacakları şirketlerde yenilikçi vizyonun olmasını tercih ettiklerini bildirdi. Süleyman Yılmaz, 5 sene içerisinde kendilerine 1460 proje geldiğini ve bunların içerisinden 8 tane yatırım yaptıklarını ifade etti.

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Dr. Mete Çakmakçı araştırma kaynaklı girişimciliğin desteklenmesi üzerine bur sunum yaptı. Destek vizyonlarının bir arz bir de talep tarafı olduğunu kaydeden Çakmakçı “Biz maalesef teknolojik girişimcilik konusunda dünya haritasında değiliz. Biz Türkiye’yi bir mükemmeliyet markası olarak bu haritaya yerleştirmek zorundayız” dedi.

“Türkiye’de Girişimcilik Nasıl Desteklenmeli?” konulu oturum

TEPAV Direktörü Güven Sak ise yaptığı değerlendirmede girişimciliğin demokratikleştirilmesi gerektiğini anlattı. Sak, “Girişimciliği herkesin yapabileceği bir iş haline getirebilmek gerekiyor” dedi. Girişimcinin süper kahraman olmasının beklendiğini belirten Güven Sak, “Aslında süper kahraman peşinde koşmamak lazım” dedi. Türkiye’nin verimliliği sağlaması halinde dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında olmasının hayal olmadığını belirten Sak, “Yıldız sektörlerimiz yok ama Türkiye’de çok sayıda şirketimiz var. Şirketleri yıldızlaştırabilmek mümkündür” dedi.

Prof. Dr. Arman Kırım da “Sizlere girişimciliği nasıl zıplatabileceğimize dair yeni bir öneri sunmak istiyorum” diyerek başladığı sunumunda “Öncelikle kafa yapımızı değiştirmemiz lazım. Türkiye’nin yeni bir girişim politikasına ihtiyacı bulunduğu dile getiren Kırım, yüksek ve hızlı büyüme tempolu girişimciliğe ihtiyaç olduğunu anlattı. “Yeni girişimcilik” olarak adlandırdığı yeni türün, sadece yeni teknolojiye ve inovasyona dayandığını ifade etti. Prof. Dr. Arman Kırım, doygunluğa erişmiş sektörlere teşvik vermek yerine teknoloji ve yenikçilik içeren sektörlere destek olunması gerektiğini bildirdi.

ABD Ekonomi Müşaviri Laird Treiber ise Türkiye’nin ekonomik büyümesinde en önemli etkenin girişimciler olduğuna işaret etti. ABD hükümetinin görüşmelere, girişimcilik konusunu dahil etmek gerektiğinin daha çok farkında olduğunu bildirdi. ABD’nin fırsatlar ülkesi olarak bilindiğini hatırlatan Treiber, insanların hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini anlattı.

Eurasia Capital Partners Ogeday Karahan da konuşmasında Türkiye’de şirket kuranlarının ve şirket kapanmalarının azlığına dikkat çekti. Yeni kurulan ve kapanan şirket sayısının yüksekliğinin girişimciliğin ve denemenin işareti olduğunu belirten Karahan, kadın girişimci sayısını artırmak gerektiği üzerinde de durdu. Karahan, şirketlerin pazar araştırmalarına daha fazla kaynak ayırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Turkven Girişim Sermayesi Yönetici Ortağı Göktekin Dinçerler, girişimciliğin önemini vurgularken, herkesin yaptığını değil, farklı şeyler yapmanın önemli olduğunu söyledi. Risk sermayesine erişimde sıkıntılar yaşandığından söz eden Dinçerler, işbirlikleri ve net working konuları ile ilgili görüşlerini aktardı. Dinçerler, rakip olmayan ancak aynı kulvarda bulunan tedarikçilerle işbirliğine gitmenin faydalı olabileceğini bildirdi.

Doğuş Holding Strateji Grup Başkanı Özlem Denizmen ise para yönetimiyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Paranın bir insanın tüm ilişkilerini belirleyen bir unsur olduğunu ifade eden Denizmen, para konusunda birinci kuralın samimiyet olduğunu belirtti. Para konusunda utanmak ve suçlamak gibi kavramların olmaması gerektiğini kaydeden Denizmen, artık kolay para kazanma devrinin sona erdiğini vurguladı.

Bu içeriği 3.580 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Etkinlik, İş Dünyası

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor