Ödüllü İş Fikirleri

Dünyada neler oluyor, ne gibi yeni iş fikirleri var diye araştırırken, İsviçre'de kurulu De Vigier vakfının 17 yıldır parlak iş fikirlerine ödül verdiğini gördüm. Hem destekledikleri iş fikirleri, hem verdikleri destek ilgimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.

Dünyada neler oluyor, ne gibi yeni iş fikirleri var diye araştırırken, İsviçre'de kurulu De Vigier vakfının 17 yıldır parlak iş fikirlerine ödül verdiğini gördüm. Hem destekledikleri iş fikirleri, hem verdikleri destek ilgimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim.

De Vigier

William A. de Vigier, 1911'de İsviçre'nin Solothurn kasabasında doğmuş. Ailesi varlıklıymış ama, babasının istediği gibi avukat olmayınca reddetmişler. Williamda 1935 yılında cebinde bin frankla İngiltere'ye gitmiş. Acrow çelik iskele sistemini kurmuş ve bütün dünyaya satmış, çok başarılı olmuş. Hem memleketine faydası olsun, hem iş kurmak isteyen gençler kendi çektiklerini çekmesin diye de 1987'de bir vakıf kurmuş. 1989'dan bu yana her yıl iş fikrini başarılı bulacağı beş genç girişimciye 100 bin İsviçre Frangı ödül koymuş. Şimdiye dek 48 proje ödüle layık görülmüş. İki yıl önce aramızdan ayrılan de Vigier, işadamı olduğundan belli ki amacını net tanımlamış ve parasını boşa harcamak istememiş.

Ödülü almak için İsviçre'de yaşayan ve 45 yaşını aşmamış İsviçre vatandaşı olmanız gerekiyor öncelikle. İş fikrinizin de yenilikçi, teknolojik olarak yapılabilir, kuruluş ve üretim maliyetleri açısından gerçekçi, istihdam yaratan bir ürün veya hizmet olması gerekli. Ama bu da yetmiyor, iş fikrini getiren kişinin işin ortağı ve yöneticisi olması, işini İsviçre'de kurması da isteniyor. De Vigier, başarı için iyi ve yenilikçi bir iş fikrinin yanı sıra iş sahibinin kendisini işine vermesinin de aynı derecede önem taşıdığını ifade ediyor. Nedenini de işin hiç bir zaman planlandığı gibi yürümeyeceği, işin sahibinin başında bulunup sürekli yön vermesi gerektiği şeklinde açıklıyor.

Bu ödüller İsviçre'de hayli popüler. Çok başvuru alıyor, çok konuşuluyor. Desteklediği projelerin hemen hepsi üretime başlamış, istihdam sağlamış, teknoloji geliştirip dünyaya satmış.

Yani ülkesinin kalkınmasına da katkıda bulunmuş. Vakfın 17 yılda verdiği ödül 4.8 milyon frank. Vakıf masraflarını da katsanız, harcanan para çok değil. Ama iş fikri olan gençlere ışık oluyor, başlangıçta ihtiyaç duydukları ivmeyi veriyor. İş fikirlerinin arasında robotlar da var, yenilebilir çatal bıçak da var.
Web Sitesi: www.devigier.ch

Watalys

2005 yılının ödül alan girişimcilerinden biri, Cenevre'den Isabelle Genoud. İş fikri ise, su dezenfeksiyonunda kullanılan kloru üreten Watalys cihazının üretim ve pazarlaması.

Mevcut üreticiler fabrika gibiyken, Watalys'in 230 frank olan küçük modeli 150 gram portatif, aküyle veya güneş piliyle çalışabiliyor. Bir buçuk saatte bir litre su ve bir çorba kaşığı tuzdan bir litre sodyum hipoklorit üretiyor.

Bu da 2 bin kişinin bir günlük kullanım suyunu beş saat içinde tüm mikroplardan arındırıyor. Büyük modeli ise bavul büyüklüğünde. Fiyatı 3 bin frank ve 50 bin kişinin temiz su ihtiyacını karşılayabiliyor. Güney Asya tsunamisinden sonra Tayland ve Endonezya'da kullanılmış.

Temiz su sorunu sadece felaket zamanlarıyla sınırlı değil. Dünyada 1 milyarın üzerinde insan sürekli mikroplu su kullanmak durumunda. Her yıl 2.3 milyar insan pis su kaynaklı hastalıklara tutuluyor. 1 milyon çocuk her yıl bu nedenle ölüyor.
Web Sitesi: www.watalys.com

Göz Tansiyonu Ölçen Alet

"Yeşil yıldız", dünyada 30 milyon insanın yaşadığı ve körlüğe kadar varabilen bir göz hastalığı. Geç teşhis edilirse görme siniri telafisi olmayan bir zarar görebiliyor.

Hastalığın ilk emaresi, göz tansiyonunun yükselmesi. Ölçümü ise biraz zahmetli, ilaç damlatılıyor, bir süre görme bozuluyor, üstelik tansiyon gün içinde sürekli değiştiğinden, hasta olsa bile ölçüm anında normal çıkabiliyor.

Sadece Avrupa'da 2 milyon insanın hasta olduğu tahmin ediliyor ve bu sayı nüfus yaşlandıkça artıyor. Biyotıp mühendisi Matteo Leonardi, icat ettiği lensle göz tansiyonunu sürekli ölçebiliyor. Bu sayede teşhisin daha sağlıklı yapılması mümkün oluyor. Vigier ödülünden gelen 100 bin frankla araştırmalara devam etmeyi ve üretimi yapacak bir lens firmasıyla anlaşmayı planlıyor.
Web Sitesi: www.sensimed.ch

Lejyoner Antikorlar

Patrik Forrer'in bulduğu teknikle sınırsız sayıda hastalığın teşhisi ve tedavisi temelden değişecek.

Vücudumuza, virüs ve zararlı mikroorganizmalar girdiğinde antikor üretimi artar, bunlar asker gibi düşmanı bulur, tanır ve yok eder. Aşı da zaten zayıflatılmış mikrobu vücuda verip, savaşçılara tanıtmak, askerlerin sayısını artırmak ve hakiki düşman gelince hazır olmak için yapılmaz mı? Ani düşman saldırısı karşısında ise yapacak şey kalmıyor, ilaçlar yardıma geliyor. Hastalık ister tek gelsin, ister salgın halinde, siz antikorları yüklediniz mi sorun kalmaz, yan etki olmaz. Vücudunuz kitle üretiyor ve başa çıkamıyorsa, DARPin adını verdikleri sizin sorununuza özel hazırlanmış antikorları Forrer'in firması Molecular Partners'tan satın alabileceksiniz. Kanser, AIDS, BSE sorun olmaktan çıkacak.

Zürih Üniversitesi de bu projeyi destekliyor. Novartis Girişim Fonu Başkanı Jürg Meier'in deyişiyle bu buluş "Nobel kokusu taşıyor".
Web Sitesi: www.molecularpartners.com

Kaynak: paradergi.com

 

Bu içeriği 6.554 kişi okudu.
Kategori: Sosyal Girişimcilik, Yeni Girişim, İş Fikirleri

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor