Türkiye’nin En Büyük Data Center’ını Kuruyor

Teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapan Turkcell, şimdi de Türkiye’nin en büyük dijital veri merkezini kuruyor. Gebze Teknoparkı’nda yapılacak merkez, alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak. Şirket, yeni yatırımıyla Ortadoğu ülkelerine de açılacak. Ayrıca müşterilere e-posta ve video gibi server hizmetleri de sunulacak.

Teknolojiye milyarlarca dolar yatırım yapan Turkcell, şimdi de Türkiye’nin en büyük dijital veri merkezini kuruyor. Gebze Teknoparkı’nda yapılacak merkez, alanında Türkiye’nin en büyüğü olacak. Şirket, yeni yatırımıyla Ortadoğu ülkelerine de açılacak. Ayrıca müşterilere e-posta ve video gibi server hizmetleri de sunulacak.

Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketi Turkcell, son yıllarda hızla gelişen dijital veri depolama sektöründe yatırım kararı aldı. Firma bu amaçla Gebze Teknoparkı’nda ülkenin en büyük ‘data center’ını kurmak için harekete geçti. Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, yatırım tamamlandığında müşterinin ihtiyacına göre çözüm üretecek bir altyapıya ulaşacaklarını söyledi. Ciliv, böylece sadece ses konusunda değil, hem kurumsal hem de bireysel müşteriyi ‘bulut bilişim’ (cloud computing) adı verilen yeni servislerle tanıştıracaklarını aktardı.

Azerbaycan’daki operasyonlarının veri merkezinin Ankara olduğunu belirten Ciliv, “Teknoloji sayesinde bazı işleri her yerde tekrarlamak değil, en verimli şekilde bazı merkezlerde toparlamak mümkün. Bu da bulut bilişim sayesinde yapılabiliyor. Bu sayede bir yerde geliştirilen bir servisi hızlı bir şekilde tüm diğer ülkelerdeki operasyonlarımızda uygulama imkanı buluyoruz. Mesela İstanbul’da başlatılan bir servisin Azerbaycan’daki bir köye ulaşması neredeyse eşzamanlı olacak.” diye konuştu. İnvitel Telecom’u alarak JUDİ Link projesiyle Avrupa’yla Ortadoğu’yu birleştirmeyi planlayan Türk Telekom, halen Türkiye’deki en büyük veri merkezine sahip. Ancak bir adım öne geçmek isteyen Turkcell, ‘data center’ ile Ortadoğu’ya açılmayı hedefliyor. Şirket, söz konusu merkez ile müşterilerine e-posta ve video gibi server hizmetleri de sunacak.

Teknolojideki her ‘dalga’da kullanım oranının bir öncekine göre 10 kat arttığını vurgulayan Süreyya Ciliv, “70′lerde mini bilgisayarlar 10 milyonun katlarında satılırken, 80-90′larda kişisel bilgisayarların satışı 100 milyonun katlarına ulaştı. 2000′lere internetin yaygınlaşmasıyla masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışı milyarın katlarına ulaşırken şimdilerde mobil internetin ‘cep’e girmesiyle 10 milyar adet cihaz satışı gerçekleşiyor.” dedi. GSM’nin artık hem bilgisayar hem de iletişimin birleştiği bir konuma geldiğine değinen Turkcell Üst Yöneticisi, “Bu da hem bireysel hayatı hem de kurumsal hayatı yapılandırma gücüne sahip. Türkiye, mobil iletişim altyapısında dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri. Bu teknoloji ile büyük dalgayı zamanında yakaladık ve çağ atlatma fırsatına eriştik. Türkiye’ye çağ atlatalım.” çağrısında bulundu.

RAKİPLERİMİZİ de TAKDİR EDİYORUM

Süreyya Ciliv, sadece kendilerinin değil, altyapı ve hizmet konusunda diğer operatörlerin de ciddi yatırımlar yaptığını dile getirirken, “Vodafone’un da, Avea’nın da bu dönemde çok büyük yatırımları var. Onları da takdir ediyorum. Ülke olarak vatandaşlarımızaiyi bir iletişim altyapısı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 2023′te bilgi toplumu olacağı hedefine de değinirken, “10 yıl belki çok uzak gözüküyordu. Ama şu an kafamda yüzde 1 bile şüphe yok ki, biz o hedefi yakalayacağız. 13 sene içerisinde Türkiye, dünyanın bilgi teknolojileri konusundaki en gelişmiş ülkelerinden bir tanesi olacak. Bunda da dünya krize girdiği son 3 yılda bizim altyapıya yaptığımız yatırımların büyük etkisi olacak.” değerlendirmesini yaptı.

Bu içeriği 7.055 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Yatırım

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor