"UMEM Projesi" Türkiye’nin Ufkunu Açacak

TOBB, TOBB ETÜ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen "Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi" kapsamında Ankara'ya ilişkin işgücü piyasası analizlerinin sonuçları, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıda konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, UMEM’in Türkiye’nin ufkunu açacak örnek bir çalışma olduğunu ifade etti.

TOBB, TOBB ETÜ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilen "Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi" kapsamında Ankara'ya ilişkin işgücü piyasası analizlerinin sonuçları, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıda konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, UMEM’in Türkiye’nin ufkunu açacak örnek bir çalışma olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında yapılan işgücü piyasası analizlerine göre Ankara'da en çok gaz altı kaynakçısı, cnc tezgah operatörü, kalite kontrolcü, tornacı ve elektrik teknisyenliği meslekleri talep görüyor.

Özdebir:”Nitelikli işgücüne ihtiyaç artıyor”

ASO Başkanı Nurettin Özdebir konuşmasında, dünyanın son dönemde ağır bir ekonomik krizden geçtiğini, bu nedenle var olan işsizliğin daha da arttığını söyledi. Türkiye'de bir çok kişinin meslek sahibi olmamaları nedeniyle iş bulamadığını ifade eden Özdebir, özellikle nitelikli işgücüne ihtiyacın her geçen gün arttığını belirtti. Rekabet şartlarının her geçen gün arttığını, daha kaliteli ve verimli üretimin yapılabilmesi için insan kaynağının kalitesinin de artırılması gerektiğine işaret eden Özdebir, söz konusu çalışmanın hedefe ve istihdama yönelik bir eğitim çalışması olduğunu söyledi.

Sayan: “Ankara’da istihdamın üçte biri kamuda”

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan da anket sonuçlarının TOBB ETÜ ve TEPAV proje ekibi tarafından analiz edilerek Ankara'nın mesleki eğitim ihtiyaçlarının belirlendiğini anlatırken, buna göre Ankara'da toplam istihdamın 3'ti 1'inin kamu hizmetlerinde bulunduğunu söyledi.

Sayan, işgücü piyasası analizlerini değerlendirirken Ankara'daki firmaların yüzde 55'inin stajyer istihdam etmek istediğini, stajyer talep eden firma sayısının sınırlı kalmasının nedeninin ise firmaların halihazırda yüksek eğitimli işgücüne sahip olmaları ve Türkiye ortalamasından daha yüksek oranda stajyer çalıştırıyor olmalarından kaynaklandığını belirtti.

Ankara'da istihdam, kriz öncesi düzeyin üzerine çıktı

Ankara'nın küresel krizden oldukça olumsuz etkilendiğini anlatan Sayan, ancak kriz döneminde hızla daralan istihdamın 2010 yılında kriz öncesi seviyelerin üzerine çıktığını belirtti. Ankara'da istihdam edilen kişilerin eğitim düzeyinin Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu ifade eden Sayan, şu bilgileri verdi:

"Ankara'da kayıtlı istihdam ve iş yeri sayısı da kriz öncesi seviyesinin üzerine çıktı. Başkentin ihracatı kriz döneminde yüzde 15 daraldı. Ancak bu yılın sonunda kriz öncesi düzeyine çıkması bekleniyor. İşsizliğin en düşük olduğu iller arasında Ankara 48'inci sırada bulunuyor. Ankara'da imalat sanayiinde metal eşya-makina ve gereç sanayi önemli bir paya sahip olup, bu sektördeki firmalar sanayinin yarısına yakınını oluşturmaktadır. 370 firma ile yapılan anket uygulaması sonucunda, önümüzdeki aylarda bu sektörlerde 181 farklı meslekte 735 stajyere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır."

Ersöz: “Her yıl 200 bin kişiye eğitim verilecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halis Yunus Ersöz ise, Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesiyle her yıl yaklaşık 200 bin kişinin eğitimden geçirileceğini ve 5 yılda 1 milyon işsize eğitim ve iş imkanı sağlanacağını söyledi.

Bir ülkenin kalkınması, büyümesi ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanması için eğitimli ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç bulunduğunu bildiren Ersöz, Türkiye'de eğitimli ve nitelikli işgücünün yetersiz olduğunu, bu nedenle sağlıklı bir büyümenin sağlanamadığını söyledi.

Günümüzde rekabetin ülkeler düzeyinden işletmeler ve çalışanlar düzeyine indiğini aktaran Ersöz, bilgi toplumunda bilginin ve nitelikli işgücünün öneminin daha da arttığını belirtti.

OECD'nin yaptığı bir araştırmaya göre, büyük verimlilik artışlarının okullaşma ve bireylerin yetkinlik düzeyindeki artışlardan ve teknolojik gelişmelerden dolayı ortaya çıktığını söyleyen Ersöz, bir ülkenin büyümesinde temel unsurun eğitim ve okullaşma oranı olduğunu bildirdi.

Uzun: ”Ankara’da 148 bin kişi okuma yazma bilmiyor”

Ankara Vali Yardımcısı Şentürk Uzun da, UMEM projesinin ülke için olduğu kadar Ankara için de önemli olduğunu söyledi.

TÜİK'in verilerine göre, Ankara'da 148 bin kişinin okuma yazma bilmediğini, 682 bin kişinin herhangi bir okuldan mezun olmadığını ve 1 milyon kişinin de ilkokul mezunu olduğunu ifade eden Uzun, ''Başkent olmasına rağmen eğitim düzeyiyle ilgili bu çarpıcı veriler, bize Ankara'nın da en az diğer iller kadar kalifiye iş gücünün artmasını sağlayacak bu projeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir" dedi.

Bu içeriği 4.741 kişi okudu.
Kategori: İş Dünyası

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor