Kurşun Geçirmez Oto Camı Üretti, Dünya Devleriyle Yarışıyor

Ar-Ge’ye yatırım yapan Türk firmaları dünyanın her yerine ürün satıyor. 40 yıl önce küçük bir atölyede montajla oto camı işine başlayan Uğurlu Oto Cam, 14 ülkeye kurşun geçirmez cam ihraç ediyor. Türkiye’nin 12 bin Euro’ya ithal ettiği mermiye dayanıklı camları üreten firma, fiyatı dört bin liraya kadar düşürmüş.

Ar-Ge’ye yatırım yapan Türk firmaları dünyanın her yerine ürün satıyor. 40 yıl önce küçük bir atölyede montajla oto camı işine başlayan Uğurlu Oto Cam, 14 ülkeye kurşun geçirmez cam ihraç ediyor. Türkiye’nin 12 bin Euro’ya ithal ettiği mermiye dayanıklı camları üreten firma, fiyatı dört bin liraya kadar düşürmüş.

Türkiye’nin tekstil merkezlerinden biri olan Denizli’de son yıllarda kablo, bakır, seracılık, mermer ve turizm alanlarında da önemli firmalar adından söz ettiriyor. Denizli’de 1971 yılında küçük bir atölyede kurulan Uğurlu Oto Cam, 40 yıl içinde Türkiye’nin en büyük cam üreticileri arasına girdi. Uğurlu Oto Cam Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Duman, Türkiye’nin tek kurşun geçirmez zırhlı oto cam üreticisi olduklarını belirtti. Çok pahalı olan mermiye dayanıklı camların, önceden ithal edildiğini ifade eden Duman, 12 bin Euro’ya ithal edilen bir otomobil zırhının, kendileri üretime başladıktan sonra 4 bin liraya kadar düştüğünü söyledi.

Uğurlu Oto Cam, Sadık Duman tarafından bir atölyede montaj ve perakendecilik yaparak sektöre girmiş. 1980 yılında Şişecam’ın oto cam bayiliğini alan firma, perakendecilik yaparken pazarı tanıdı. Şirket, 1990′da Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde cam üretimine başladı. Şirketin yönetimine geçen ikinci kuşaktan İrfan Duman ve Muammer Duman, firmayı kurumlaştırarak alanında dünya devleriyle yarışır hale getirmeyi başardı. Firmanın ‘Uğurlu Glass’ ve ‘Lucky Glass’ markalarıyla imal ettiği normal ve lamine oto emniyet camları, traktör kabin camları, çok amaçlı cam kesim tablaları, soğutma ve ısıtma, mobilya, inşaat ve aydınlatma sanayiinde kullanılan endüstriyel camlar, mimari dış cephe kaplama camları ve tencere cam kapakları, 14 ülkeye ihraç ediliyor. Firmanın ihracat yaptığı ülkelerin başında Almanya, ABD, Azerbaycan, Türk cumhuriyetleri, Rusya, Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, Tunus, Fas ve Romanya geliyor.

Uğurlu Oto Cam Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Duman, 1990 yılında perakendecilikten üretime geçerken kendilerine cesaret veren en önemli etkenin, pazarı tanımaları olduğunu söylüyor. Kendilerini bir çeşit ‘cam konfeksiyoncusu’ olarak tanımlayan Duman, Şişecam’dan aldıkları düz camı, 700 derecelik elektrikli fırınlarda hemen hemen her şekle sokabildiklerini anlatıyor. Türkiye’nin tek kurşun geçirmez zırhlı oto cam üreticisi olduklarını belirten İrfan Duman, 430 kişiyi istihdam ettiklerini ifade etti. Yeni yatırımlarla çalışan sayısını 620′ye çıkaracaklarını vurgulayan Duman, bunun için her ay 20 kişi alarak işi öğrettiklerini söylüyor. Camın hammaddesi olan deniz kumunun Türkiye’den çıkarıldığını ifade eden İrfan Duman, eskiden ithal edilen paslanmaz krom ve çelikten üretilen tencerelerin kapaklarını da camdan yaptıklarını ifade etti.

2008 yılında 57 bin metrekare olan aylık üretim kapasitelerini yeni yatırımlarla 90 bin metrekareye yükselttiklerini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Duman, ürünlerinin yüzde 17′sini ihraç ettiklerini kaydetti. Oto cam konusunda sigorta şirketleriyle çalıştıklarını aktaran Duman, “Türkiye’nin her yerine 24 saatte cam gönderebiliyoruz. Bu da ithalatın önünü önemli ölçüde kesti. Kazandığımız parayı, yine cam sektörüne yatırıyoruz. En iyi iş, bildiğin iştir. Oto cam, Türkiye’de henüz bakir bir alan. Almanya’da 82 milyon nüfusa karşılık 42 milyon, Türkiye’de ise 73 milyon nüfusa karşılık 13 milyon araba var. Buna göre Türkiye’nin yıllarca oto cam üretmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 8.865 kişi okudu.
Kategori: Bilişim / Teknoloji, Başarı Hikayeleri, Reel Sektör, Yatırım

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor