AreGE Günlerinde Sergilenen Projeler Ve Yeni İş Fikirleri

Eski teknoloji ve yüksek üretim maliyetlerinden kurtulup rekabet avantajı mı sağlamak istiyorsunuz? İleri teknoloji transferine mi ihtiyacınız var?.. Cevabınız “evet”se işte size planı, projesi, prototipi hazır projeler..

Rekabet koşulları ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji transferlerine gerektiği önemi veren şirketlerin hedeflerine rahatlıkla ulaştığını görüyoruz. Şüphesiz Ar-Ge çalışmalarında şirketlerin en önemli desteği sunan kurumların başında üniversiteler ve araştırma kurumları geliyor. Üniversiteler, yoğun bilgi birikiminin yanı sıra özellikle araştırmacı insan kaynakları ve teknik altyapılarıyla şirketlere önemli destekler sağlıyorlar.

İşte bu gerçeklerden yola çıkan Ege Üniversitesi, geçen hafta içinde “1. Ege Ar-Ge ve Teknoloji Günleri - AreGE” etkinliği düzenlendi. AreGE kapsamında Proje Pazarı, Proje Sergisi ve Proje Yarışması etkinlikleri yapıldı. Bunların yanı sıra “Yeni nesil üniversite kavramı”, “Basının gözünde üniversite ve sanayi”, “Sosyo-ekonomik rekabet için üniversite”, “Bilginin korunması”, “Ar-Ge destekleri ve mekanizmaları” ve “2010'lu yıllarda bilim ve teknoloji öngörüsü” gibi konular panellerde tartışıldı.

Açılış konuşmasında günümüzde rekabet koşullarının giderek zorlaştığını vurgulayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, “Sanayiciler artık Ar-Ge çalışmalarına daha fazla önem vererek yeni teknolojilere dayalı ürünler geliştirmeye yöneliyorlar” dedi.

AreGE’de 239 proje, girişimci ve yatırımcılarla buluştu. Ayrıca 35 birim tarafından kurulan tanıtım stantlarında AB projeleri, teknoloji transferleri, inovasyon, Ar-Ge ve Ege Üniversitesi’nin hizmetleri hakkında bilgiler sunuldu.

Eski teknoloji ve yüksek üretim maliyetlerinden kurtulup rekabet avantajı mı sağlamak istiyorsunuz? İleri teknoloji transferine mi ihtiyacınız var?.. Cevabınız “evet”se işte size planı, projesi, prototipi hazır projeler..

Yeni bir üzüm kurutma tekniği
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Utku Şanver, bu projede yeni bir üzüm kurutma tekniği geliştirmiş. Şanver, klasik yöntemlere göre daha sağlıklı ve hızlı bir çözüm sunduğunu söylüyor. Çekirdeksiz üzüm kurutmak amacıyla kullanılan tel sergi yöntemine birtakım modifikasyonlar yapılarak geliştirilen bu yeni yöntem sayesinde, mikrobiyal faaliyetlere bağlı olarak oluşabilecek okratoksin gibi mikotoksinlerin oluşması engellenmiş.

Evde topraksız bostan
Ege Üniversitesi’nden Gökhan Çekinmez, tarımdaki topraksız uygulamasını ev ortamına taşıyan bir çalışma hazırlamış. Buna göre, topraksız kültür uygulamasıyla evinizde organik ürün yetiştirebilirsiniz.

Hassas zeytin hasat makinesi
Ahmet Çınar Örün, Mehmet Efe Ekiner, Koray Özcan, Ahmet Avcı, Yasin Yiğit, Töre Berk Mırnak ve Gencer Sevinç’in aralarında bulunduğu bir grup araştırmacı yeni bir zeytin hasat makinesi geliştirmiş. Söz konusu makine, özellikle sofralık zeytin hasadında kullanılacak. Bu makineyle toprağa değmeden zeytin toplanması mümkün hale geliyor.
 
Traktörde denge problemine son
Bu proje kapsamında traktörlerin stabilitesini sağlamak amacıyla bir hidrolik ön aks konum değiştirme sistemi tasarlanmış. Ege Üniversitesi öğrencilerinden Yousef Saeidilighvan ve Adnan Değirmencioğlu, traktörde denge ve stabilite sorununun ortadan kaldırdıklarını söylüyorlar. Bu sistem aracılığıyla daha az ek ağırlık yardımıyla traktörün dengesi sağlanıyor. Ayrıca tarlada toprak sıkışması önlenerek enerji tasarrufu sağlanmış oluyor.

Kongreler için yeni bir sunum tekniği
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, kongreler için farklı bir sunum tekniği geliştirmiş.
Bilimsel içerikli kongre ve sempozyumlarda bildirilerin genelde sözlü veya poster olarak iki farklı şekilde sunulduğunu hatırlatan Bozdağ, “Her iki sunum şeklinin birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajları var. Her iki sunum şeklinin avantajlı tarafları birleştirerek Videoposter adını verdiğimiz yeni bir sunum tekniği geliştirdik” diyor.
 
Tekstilde karmaşık üretimi kolaylaştıran çözüm
Bu proje, tam zamanda üretim ve stoksuz üretimin ortak özelliklerini birleştiren yalın üretim tekniği unsurları dikkate alınarak geliştirilmiş. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Urfat Nuriyev ve ekibi tarafından yapılan bu çalışmayla tekstil üretim hatlarında kullanılacak yeni bir yazılım modülü geliştirilmiş. İdeal üretim miktarının belirlenmesi için matematiksel model kurulmuş, çözüm algoritması tasarlanmış ve bir paket program yaratılmış. Modül, üretimde hat dengelemenin düzgün bir iş akışı sağlaması anlamına gelen iş istasyonlarında meydana gelebilecek doldurulamayan boş zamanların en az düzeyde olmasını sağlıyor.

Şantiye yerleşim problemi için karınca koloni
Bu çalışmada, bir şantiyede bulunan tesislerin en uygun yerlere yerleştirilerek proje maliyetinde önemli bir yer tutan taşıma giderlerinin önemli ölçüde azaltılmış. Çalışma kapsamında karınca koloni optimizasyonu tabanlı bir algoritma kullanılmış. Projeyi, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Prof. Orhan Yüksel ve Araştırma Görevlisi Dr. Gülben Çalış hazırlamış.
 
Görme engelliler için akıllı gözlük
Bu projeyle görme engelli insanların hiçbir yardımcı olmadan istedikleri adrese rahat ve kolay ulaşabilmelerini sağlayacak bir gözlük tasarlanmış. Dicle Üniversitesi’nden Atilla Gümüş tarafından geliştirilen gözlüğün üzerinde kamera bulunuyor. Kullanıcı, GPS ve yön haritası desteğiyle yönünü bulabiliyor. Yine kullanıcı, gözlüğe bağlı olarak taktığı kulaklık ve mikrofon aracılığıyla iletişim kurup gitmek istediği adresi rahatça tarif edebilecek.
 
Fiziksel engelliler için özel kıyafet
Bu çalışmada, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren ya da baston ve protez gibi aygıtlarla sosyal gelişimini sürdüren bedensel engellilere yönelik özel kıyafetler hazırlanmış. Söz konusu kıyafetler sayesinde günlük ihtiyaçların giderilmesinde kolaylık sağlanmış. Örneğin, bu kıyafetler sayesinde yemek yeme ya da tuvalet ihtiyacı gibi yaşamsal faaliyetler giderilmesi daha kolay hale getirilmiş. Projeyi Ege Üniversitesi’nden Emine Tarın hazırlamış.
 
Türkiye için yeni bir gıda: Sülünez
Ülkemizde gıda maddesi tüketilmeyen sadece balık yemi olarak kullanılan kabuklu deniz canlısı sülünez yurtdışında yoğun ilgi görüyor. İşte bu gerçekten yola çıkan Ege Üniversitesi Doç. Dr. Berna Kılınç ve Arzu Burcu Yavuz, sülünezin gıda maddesi olarak kullanımı için bir çalışma hazırlamışlar. Haşlama, ayıklama, yıkama ve süzme gibi çeşitli aşamalardan geçirilen sülünez, farklı soslarla tüketime hazır hale getirilmiş.
 
Duruş bozukluğunu tedavi eden cihaz
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Doç. Dr. Murat Pehlivan ve Alsancak Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Uzman Dr. İlter Denizoğlu, alışkanlığa bağlı duruş bozukluğunun tedavisi için taşınabilir uyarı cihazı geliştirmişler. Pehlivan, “Hatalı duruşlarda örneğin başın yerçekimi doğrusunun 1 cm kadar önünde taşınmasında, eklemlere yaklaşık 5 kg daha fazla kuvvet uygulanmasına neden olur. Postürometre adını verdiğimiz bu cihaz, boyun açısını sürekli ölçer ve programlanmış sınırlar aşıldığında sesli, ışıklı veya titreşim uyarılarla kullanıcısına duruşunun bozulduğunu bildiriyor” diyor. Belli bir süre kullanılan cihaz, hatalı duruşlara son veriyor. Cihaz, pek çok duruş bozukluğu tedavisinde de kullanılabilecek.
 
Gıda sektörü için yeni ürünler
Ege Üniversitesi’nden Özlem Yeşil Çeliktaş ve ekibi gıda, ilaç ve kozmetik sanayicileri için orijinal ve yeni materyaller geliştirmiş. Tamamen bitkisel (kök, gövde, yaprak, meyve) kökenli biyolojik materyaller, yeni ürün geliştirmek isteyen ya da ürünlerine yeni özellikler katmak isteyen şirketler tarafından kullanıma hazır hale getirilmiş. Söz konusu biyolojik materyaller, süperkritik akışkan teknolojisi kullanılarak elde edilmiş.
 
Dinlendiren ayakkabı tabanı
Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencisi Yasin Kazanan, titreşimli bir ayakkabı tabanı geliştirmiş. Kazanan, “Seyahatlerde ya da uzun süreli ayakkabı giyilmesi gereken günlerde ayaklarımızda bir ağrı hissederiz. Bu titreşimli ayak tabanı söz konusu rahatsızlığı en aza indirerek rahatlamanızı sağlıyor. Ve ayak sağlığınızı koruyor” diyor.
 
Tasarruflu yol aydınlatması
Projede, yeni bir yol aydınlatma sistemi öneriliyor. Buna göre, sadece otomobillerin geçtiği anlarda yol aydınlatılıyor. Işıklandırmada LED lambalar kullanılıyor. Yoldaki araçları konumuna göre sensörler aracılığıyla aydınlatma sağlanıyor. Lambalardaki sensörler yoldaki aydınlatma bütünlüğünü bölmeden geçen araçlara güvenli bir ulaşım imkanı sağlıyor. Yol tamamen boşken lambalar sönüyor. Projeyi Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Onur Çağrı Tosun hazırlamış.
 
Hava temizleyen reklam tabelası
Akdeniz Üniversitesi Fevzi Şevik, hava temizleme özelliğine sahip solar destekli yenilikçi bir reklam tabelası geliştirmiş. Reklam tabelası içerisine yerleştirilen filtreyle hava kirletici partiküller tutuluyor. Bu proje otoyollar, sokaklar ve caddeler gibi yoğunluğun fazla, yeşil sahaların az olduğu ortamların hava kalitesini artırmayı hedefliyor.
 
Antimikrobiyal ambalaj malzemesi
Bu projeyle nişasta, çitosan ve pektin gibi katkı maddeleri eklenerek üretilen ambalajın, mantar ve bakteri önleyici ve mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi hedeflenmiş. Bu şekilde üretilecek yeni ambalaj malzemesi gıda maddelerinin raf ömrünü uzatacak. Aynı zamanda çevre dostu bir ürün olacak. Proje Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Berna Kaya ve Öznur Akçam tarafından geliştirilmiş.
 
Özel tip kelebek vana
ECA Valfsel Armatür’den Mustafa Ömer Demirok, yenilikçi özel tip kelebek vana geliştirmiş. Bu vana, yüksek basınçlı (16 bar, 25 bar) hatlarda, çok düşük torklarda açma ve kapama yapabilme özelliğine sahip. Aynı zamanda yüksek enerji tasarrufu ve maksimum sızdırmazlık sağlıyor.

AreGE Ar-Ge ve Teknoloji günleriyle ilgili detaylı bilgileri www.arege.ege.edu.tr sitesinden edinebilirsiniz.

Kaynak: Para Dergisi / Ersan Çıplak

Bu içeriği 6.072 kişi okudu.
Kategori: İnovasyon, İş Fikirleri, Bilişim / Teknoloji
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

« Önceki Haber

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor