KOSGEB'in Hibesine Yoğun İlgi Var

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyenlere verilen 27 bin liralık hibe desteğine esnaftan ve sanatkarlar yoğun ilgi gösteriyor. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, KOSGEB-İş Kur işbirliğiyle düzenlenen program kapsamında iş kurmak isteyenlere verilecek olan 27 bin lira hibe ve 70 bin liralık krediye Türkiye ortalamalarının üstünde bir başvuru olduğunu belirtti.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından Girişimcilik Proje Destek Programı kapsamında, iş kurmak isteyenlere verilen 27 bin liralık hibe desteğine esnaftan ve sanatkarlar yoğun ilgi gösteriyor.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, KOSGEB-İş Kur işbirliğiyle düzenlenen program kapsamında iş kurmak isteyenlere verilecek olan 27 bin lira hibe ve 70 bin liralık krediye Türkiye ortalamalarının üstünde bir başvuru olduğunu belirtti.

KOSGEB'in verdiği kredilerin esnaf ve sanatkarlar olarak kendilerine can suyu gibi geldiğini anlatan BESOB Başkanı, verilen destek için teşekkür etti. Esnaf ve sanatkarın işlerini düzeltip ihtiyaç duyulan taze paraya kavuşması için hükümet tarafından bazı tedbirler alındığını bildiren Arif Tak, bunun başında da KOSGEB'İN verdiği hibe ve cüzi miktarda faizli krediler geldiğini söyledi.

KOSGEB tarafından verilen 27 bin TL'lik paranın esnafa can suyu gibi geldiğini anlatan BESOB Başkanı Tak, "Kredi işyeri kurma aşamasında kademe kademe veriliyor. 27 bin TL'lik hibe parayı aldıktan bir yıl sonra müracaat ederek 70 bin TL'ye kadar kredi alabiliyor. Bunun da faizi yüzde 6. Ancak bu faizin 4'te 3'ünü devlet veriyor, 4'te 1'ini ise girişimci kendi ödüyor." dedi.

Kırmızı Kalemle Çizilen Esnafın Yüzde 60'ı Kredi Alamıyor

BESOB Başkanı Arif Tak, daha önce aldıkları krediyi vermeyen veya kredi borcundan dolayı büyük oranda esnaf ve girişimcinin de bulunduğuna dikkat çekerek, "Aldığı krediyi ödeyemeyen veya kredi kartı borcundan dolayı kredi kullanamayanlarda çok. Esnafın yüzde 60'ı kredi noktasında kırmızı kalem yediğinden dolayı bu krediye ulaşamıyor." şeklinde konuştu.

Yeni iş kuranlara öncelik tanındığına dikkat çeken Tak, "Erkeklere 25 binden 80 bine, bayanlarda ise 30 binden 90 bine kadar kredi veriliyor. Bursa'da Türkiye genelinin üstünde bir başvuru var. Bursa'da 100 bin civarında esnaf var, bunlarında en az 10 bin'inin bu krediye başvurduğunu tahmin ediyorum." diye belirtti.

İş Kur Müdürü: Biz Sadece Eğitim Veriyoruz

İş Kur Bursa İl Müdürü Kasım Tilki, KOSGEB'in iş kurmak isteyenlere verdiği kredi kapsamında kendilerine yalnızca proje hazırlanması konusunda eğitim verdiklerini kaydetti.

2010 yılı Temmuz ayında eğitimlerin başladığını anlatan Kasım Tilki, şunları söyledi: "Eğitimler 30 Aralık'ta tamamlanacak. Toplam 200 kişiye eğitim verildi. Bursa'da bu yoğun ilgi var. 2011'de de yine en az 2010 kadar kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz. Eğitim sonunda belgelerini alanlar hazırladıkları proje ile KOSGEB'e müracaat edip kredi alabilecek. Bizim dışımızda üniversite ve sivil toplum kuruluşları da bu konuda eğitim verebiliyor. Ayrıca eğitim verdiğimiz kişileri daha sonrada izleyerek iş kurup kurmadıklarını da takip ediyoruz."

İş Kurmak İsteyene 27 Bin Liralık Hibe

KOSGEB ile İş Kur ortaklığında iş kurmak isteyen girişimcilere 27 bin lira hibe verilecek. Girişimciler, işlerini kurduktan 1 yıl sonra, 2 yılı ödemesiz olmak üzere 36 ay vade ile faizsiz 70 bin lira kredi de kullanabilecek.

Programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak. Girişimcilik kursuna katılmaya hak kazananlara, 15 gün süren 72 saatlik girişimcilik eğitimi verildi. Eğitim sonucunda başarılı olanlar, 'Girişimcilik Belgesi' aldıktan sonra hazırladıkları proje dosyasını KOSGEB'e sunacaklar. Projesi kabul edilen girişimciye 27 bin liralık hibe desteği verilecek. 27 bin liranın tamamı hibe olurken, işini kuran girişimcilere 1 yıl sonra istemeleri halinde faizsiz 70 bin liralık kredi de verilecek.

Konuyla ilgili daha önceden yayınlamış olduğumuz haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak : Samanyolu Haber

Bu içeriği 3.967 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Yatırım
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor