KOSGEB Kredisine Kasparov Testi

27 bin liralık hibe desteği sağlayan programa işsizler yoğun ilgi gösterirken, adaylar testten geçiriliyor. Testte “Santranç oyuncusu olsanız ve Kasparov ile karşı karşıya gelseniz ne yapardınız” gibi sorular var. İşte detaylar..

Testte “Santranç oyuncusu olsanız ve Kasparov ile karşı karşıya gelseniz ne yapardınız” gibi sorular var.

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran KOSGEB’in 27 bin liralık hibe desteği yoğun ilgi görüyor. İlköğretim okulu mezunlarının da aralarında yer aldığı adaylar, başvuru sırasında “Bir satranç oyuncusu olsanız ve Gary Kasparov ile karşı karşıya gelme imkanınız olsa ne yapardınız”, “Bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız?” gibi soruların da yer aldığı testten geçiriliyor. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez, programın başvurularını pazartesi gününden itibaren kabul etmeye başladıkları, başvuru sayısının beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini anlattı.

Amaç Genelde Dükkan Açmak

Girişimciye bir yıl içinde toplam 27 bin liralık hibe desteği sağlamayı öngören bu programa 3 gün içinde başvuranların sayısının bini geçtiğini dile getiren Üzülmez, şunları söyledi: “Tek başvuru şartı, kişinin Maliye’de ya da ticaret odasında herhangi bir işletme kaydı olmaması. Onun dışında ilköğretim okulu mezunu da üniversite mezunu da başvuruda bulunabiliyor. 7 Ocak’ta sona erecek müracaat dönemi sonuna kadar sadece Konya’da müracaat rakamının 5 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Odamıza başvuru sırasında adaya 25 sorudan oluşan testi doldurtuyoruz. Bu test sonuçları değerlendirildikten sonra adaylar mülakata çağrılacak, tüm aşamaları başarıyla geçen kişiler ocak ayı içinde toplam 60 saat sürecek eğitim programına alınacak. Şu an odamıza başvuruda bulanan adaylarda ağırlığı çeyiz ve yemek satmak için iş yeri açmayı planlayan ev hanımları ile diğer işsizler oluşturuyor. Erkekler ise üretimden ziyade daha çok toptan perakende ürün alıp satacak dükkan açmak istiyor. Başvuruda bulunanlar arasında üniversite mezunlarının da sayısı az değil.”

Fikri, plan haline getirmeyi öğrenecekler

Hüseyin Üzülmez, adayların eğitim programında zihinlerinde canlandırdıkları iş fikrini iş planı haline getirmeyi öğreneceklerini, projesi kabul edilenlere ise bir yıl içinde toplam 27 bin lira hibe desteği ödemesi yapılacağını kaydetti. Öte yandan başvurular sırasında kimlik ve irtibat bilgileri alınan adaylardan bazıları, Genel Girişimcilik Eğitim Programı Girişimcilik Testi’nden geçirilirken bir hayli zorlanıyor. ‘Bir ürün/hizmeti üretmeyi planlarken sizi ne cezbeder? Sizce aşağıdakilerden hangisi iş planının en önemli bölümüdür? Günümüzde bir girişimci için en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?” gibi klasik sorular dışında, adaylara daha ‘zor’ sorular da yöneltiliyor.

Bu içeriği 5.985 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Eğitim / Üniversite

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor