Çekirdeksiz Patlıcan Üretti, ‘Tatlıcan’ Adını Verdi

Antalya’nın Kumluca ilçesinde faaliyet gösteren E-Z Tohumculuk, ıslah ettiği hibrit tohum sayesinde patlıcandaki çekirdek zahmetini ortadan kaldırdı. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğu belirtilen çekirdeksiz patlıcan, ‘tatlıcan’ ismiyle tescil ettirildi.

Türk tohumculuk sektörünün elde ettiği başarılara bir yenisi daha eklendi. Türk ziraat mühendisleri, nar, limon ve karpuzdan sonra, çekirdeksiz patlıcan geliştirdi.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde faaliyet gösteren E-Z Tohumculuk, ıslah ettiği hibrit tohum sayesinde patlıcandaki çekirdek zahmetini ortadan kaldırdı. Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğu belirtilen çekirdeksiz patlıcan, ‘tatlıcan’ ismiyle tescil ettirildi. Kendi kendine döllenen (parthenocarp) patlıcan çeşitleri kullanılarak geliştirilen hibrit tohum sayesinde, kış aylarında, çiftçiler hormon ya da arı kullanmadan çekirdeksiz patlıcan üretimi yapabilecek.

E-Z Tohumculuk’un sahibi Zekai İlter, diğer patlıcanlara göre daha tatlı olan ‘tatlıcanın’, mangal ve kebapçılar tarafından tercih edildiğini söyledi. Üretimi ve ıslahı aynı anda gerçekleştirilen tatlıcan, raf ömrünün uzun olmasıyla da dikkat çekiyor. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği’nin (TSÜAB), tohum sektöründeki gelişmeleri anlatmak için düzenlediği toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan firma sahibi İlter, şimdiye kadar yürüttükleri araştırma çalışmaları sonucunda, 2 salatalık ve 4 domates tohumu tescil ettirdiklerini açıkladı.

Türk tohumculuk sektörünün son yıllarda ortaya koyduğu başarı yabancı ülkelerin de dikkatinden kaçmıyor. Sektörde dev firmalar Türk şirketlerini satın almak için teklif üstüne teklif getirirken, son olarak ajanlar devreye girdi. Islah materyali ve bitkiyi kendi ülkelerine götürmek amacıyla tohum hırsızlıkları görülmeye başlandı. TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, son dönemde bu tarz olayların sıkça görülmeye başlandığını kaydetti. Aygun, “Türkiye’ye gelen bazı kişiler, ülkenin genelini dolaşıp hususi olarak hibrit tohumu alıp araştırma geliştirmelerinde kullanıyorlar.” dedi.

Dünyada sebze-meyve üretiminde GDO kullanılmadığının altını çizen Aygun, hibrit tohumun ürünün verimlilik, lezzet ve dayanıklılığının artırılmasına katkı sağladığını bildirdi. Hibrit tohum sayesinde farklı lezzet ve büyüklükte ürünler elde edilebildiğini vurgularken, “Ülkeler farklı farklı büyüklükte veya renkte ürün isteyebiliyor. Örneğin İspanya dışı yeşil, içi kırmızı domates isterken, Avrupa ülkelerinin tercihi tombul patlıcan. Suudi Arabistan dolma biberini büyük isterken, Ruslar dikenli salatalığı tercih ediyor. Bu ürünleri Türkiye’de satmak mümkün değil.” diye konuştu.

İşten haber kaynaklı haberimizi tarım sektörüne ilgi duyan girişimcilerimizin ve yatırımcılarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 5.025 kişi okudu.
Kategori: Tarım / Hayvancılık, Reel Sektör
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor