50 Girişimci Daha Kosgeb Desteğiyle İş Kurdu

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yürürlüğe giren pakette KOBİ Proje Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programı'nın başlatıldığını bildirdi.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Malatya Merkez Müdürü Murat Seki, pakette KOBİ programı çerçevesinde 450 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verildiğini, kursiyerlerden 50'sinin kendi işini kurduğunu kaydetti. 

Murat Seki, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) rekabet gücünü artırmak, sanayideki istihdamı artırmak amacıyla 6 destek programı yürüttüklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl Haziran ayında yürürlüğe giren pakette KOBİ Proje Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programı'nın başlatıldığını bildiren Seki, "KOBİ Destek Programında yaklaşık 14 proje değerlendirildi. 14 projeden 8 proje kuruldan geçti. 6 tanesi düzeltme istemiyle işletmelere gönderildi. Kabul edilen projelerle 900 bin liralık işletmelere destek sağladık. Akabinde İşbirliği-Güçbirliği Programı kapsamında, 2 proje başvurdu. 2 işletmeye 1,5 milyonluk destek çıkarttık. Ar-Ge Destek Programı kapsamında 12 proje geldi. Tabi biz işletmelere araştırma-geliştirme mantığını öğretmek noktasında bu çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu projelerden 3 tanesi kabul edildi. Bunlara 750 lira destek sağladık. Onun akabinde yeni girişimciler bu aralar popüler. Biz 2010 yılında 450 girişimciyi uygulamalı girişimcilik kursuna aldık. Türkiye geneline bakıldığında bu bir rekordur.Türkiye genelinde 9 bin kişi bu kurstan geçti. Oradan bakıldığında 450'sinin Malatya'da olması rekordur. Bu kişilerden 50 tanesi işini kurdu. Genel Destek Programı ile 300 işletmeye destek sağladık. 1 milyon 400 lira gibi nitelikli istihdam desteği verdik. Yeni girişimcilere sadece uygulamalı girişimcilik desteği vermekle kalmadık kendi işini kuran işletmelerimize 27 bin lirası hibe ve 70 bin lira kredi imkanı sağladık. 2010 yılının son döneminde ölçek endeksli kobi kredisi, ihracat destek kredisi çıktı. Ölçek endeksli kobi kredisinde 520 işletmeye kredi imkanı sağladık. Her işletmenin 50 bin lira aldığını düşünürsek yaklaşık olarak 25 milyon liralık kredi imkanı sağladık. Onun akabinde ihracat kredisinde de Malatya çok iyi durumda. 60 işletmeye 200 bin liradan 12 milyon dolarlık ihracat kredisi sağladık. Yaklaşık olarak 18 milyon lira ediyor. Toplam da 45 milyon lirayı buluyor. Hibe desteği ise 3 milyon liraya yaklaştı." dedi. 

Cihan HA kaynaklı haberimizi okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 5.233 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Eğitim / Üniversite
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor