Sonunda Bu da Oldu: Dikensiz Gül Yetiştirildi!

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 'nde laboratuvar ortamında dikensiz gül üretildi. Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Anadalı Bölüm Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Canlı, laboratuar ortamında yaptığı çalışmalar neticesinde doğada bulunan yabani güllerden dikensiz gül elde etmeyi başardı.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 'nde laboratuvar ortamında dikensiz gül üretildi.

Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Anadalı Bölüm Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Canlı, laboratuar ortamında yaptığı çalışmalar neticesinde doğada bulunan yabani güllerden dikensiz gül elde etmeyi başardı. Canlı, elde edilen gülün bir süre sonra Isparta'ya özgü gülle entegrasyonunun sağlanmasını hedeflendiğini belirtti. Dikensiz gül üretebilmek için yaklaşık bir yıldır laboratuvarda çalıştıklarını anlatan Canlı, hedeflerinin 'saf, dikensiz Isparta gülü' elde etmek olduğunu dile getirdi.

Fatih Canlı, ABD'de çalıştığı dönemde hocalarıyla birlikte 'Isparta Rose' adını verdikleri dikensiz gül ürettiklerinin, ancak kendisine izin verilmediği için Türkiye'ye getirme şansı olmadığını anlatarak, "Bu çalışmayı kimseden izin almak zorunda kalmadan kendi ülkem için yapmaya karar verdim ve geri döndüm. Dünya gül yağı üretiminde Isparta'nın önemini bildiğim için çalışmalarıma sıfırdan Süleyman Demirel Üniversitesi'nde başladım. Sürecin bu şekilde gelişmesi bir bakıma iyi oldu. Çünkü burada yapmış olduğum çalışmalar ABD'de yapmış olduğum çalışmalardan daha ileri düzeyde olacaktır." şeklinde konuştu.

Çalışmanın gül rekoltesine etkisi olmayacağını belirten Canlı, ancak maliyetlerin ve girdilerin düşeceğini söyledi. Hasat döneminde gül toplamada ciddi sıkıntı yaşandığına değine Canlı, "Bir işçinin topladığı günlük gül miktarı artacaktır. Bu hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayacaktır." dedi.

Cihan kaynaklı haberimizi girişimci ve yatırımcı okurlarımızın ilgi ve bilgilerine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 5.157 kişi okudu.
Kategori: İş Fikirleri, Tarım / Hayvancılık, Yeni Girişim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor