Van'ın İncisi Vanburger

Sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir tür olan inci kefali balığının burgeri yapıldı. 'Avrupa Birliği-Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı' kapsamında...

Sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir tür olan inci kefali balığının burgeri yapıldı. 'Avrupa Birliği-Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı' kapsamında 'Van Kadınları Balık Köfte Yaparak İstihdama Katılıyor' projesi çerçevesinde hizmete giren ve 50 işsiz kadının istihdam edildiği 'Vangölü İncisi Balık İşleme Ünitesi' Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından hizmete açıldı. Ürünlerin tadına bakan Karaloğlu, "İnci kefalinden çok güzel köfte, içli köfte, hamburgeri (Van burger) herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Avrupa Birliği-IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) ofisi tarafından yürütülen projenin koordinatörlüğünü YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda AB-IPA Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Güllü yapıyor. 29 Temmuz 2010 tarihinde başlayan proje 1 yıl sürecek ve 30 Temmuz 2011 tarihinde sona erecek. 50 işsiz kadına istihdam sağlayan Vali Mithatbey Mahallesi Kışla Yolu üzerindeki 'Van gölü İncisi Balık İşleme Ünitesi' Vali Münir Karaloğlu, Yardımcıları Hüseyin Demirbaş, Meral Demirbaş, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, Yardımcısı Prof. Dr. Duran Bolat, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu ve çok sayıda davetlinin katılımıyla dün açıldı.



Proje ve işletme ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kenan Güllü, 1 yıl sürecek projenin amacının Van'da işgücüne katılmamış kadınların istihdam edilebilirliğini artırmak ve girişimciliklerini desteklemek olduğunu belirterek, "437 bin Euro'luk projedeki hedefimiz, hedef kitleye inci kefalinden balık köfte, salamura balık yapımı, paketleme, pişirme ve pazarlama metotları konularında bilgi ve tecrübe kazandırmak. Bu sayede inci kefalinin katma değerini artırmak, istihdam oluşturmak ve Van ekonomisine katkı sağlamaktır" dedi.

"Vanburger'i Herkese Tavsiye Ediyoruz"

Tesisi gezerek proje koordinatörü Doç. Dr. Kenan Güllü'den bilgi alan Vali Karaloğlu, kendisine ikram edilen ürünlerden tattı. Ürünleri beğendiğini belirten Karaloğlu, inci kefalinin Van'ın ve Van Denizi'nin en önemli değerlerinden biri olduğunu ifade ederek, bölgede çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan inci kefalinin korunmasını istedi. İnci kefalinin bugüne kadar geleneksel metotlarla tüketildiğini anımsatan Karaloğlu, tesisin açılmasıyla birlikte sanayi olarak da ekonomiye kazandırılacağını kaydetti. Karaloğlu, "İlk defa inci kefalinin sanayi olarak dondurulması, salamura edilmesi, köfte haline getirilmesi, hamburger haline getirilmesi, Avrupa Birliği (AB) kapsamında ekonomiye kazandırılmış oldu. 50 hanım arkadaşımız burada inci kefali balığını işliyor. Köfteye ve hamburgere çeviriyor ve ekonomiye kazandırıyor. Vakumlanmış, dondurulmuş inci kefali yapma şansımız var. Tuzlama, salamura yöntemiyle inci kefalini uzun süre kullanma şansı var. İnci kefalinden çok güzel köfte, içli köfte, hamburgeri (Vanburger) herkese tavsiye ediyoruz" dedi.

"İnci Kefali Van'ın İncisi"

Türkiye'de iç sularda avlanan balığın 3'te 2'sini Van Denizi'nde avlandığını hatırlatan Karaloğlu, Van Denizi'nde avlanan balık miktarının ise yaklaşık 10 bin ton olduğunu bildirdi. Avlanan balıkların da tesislerde paketlenerek daha uzun süre raf ömrü sağlanarak tüketiciye ulaştırılmasının önemli olduğunu ifade eden Karaloğlu, Vanlılar'ın inci kefali balığına sahip çıkmasını istedi. "İnci kefali Van'ın incisidir" diyen Karaloğlu, şunları kaydetti:

"Bunu Van halkının iyi koruması lazım. Özellikle inci kefali yumurtlama döneminde denizden çıkıyor akarsulara ters olarak yüzüyor ve yumurtasını orada bırakıyor. O yumurtlama döneminde artık inci kefalinin avlamaması lazım. İşlediğimiz sürece uzun süre balığı saklama şansımız da var. Onun için inci kefaline gözümüz gibi bakmamız lazım. Bu bölgede çok sayıda ailenin, çok sayıda vatandaşımızın geçim kaynağını inci kefali oluşturabilir. Şuanda da birçok insanımız balıkçılıkla geçiniyor. Sanayi kısmı ile de birçok insanımız geçinebilir. Onun için inci kefalini gözümüz gibi korumamız lazım" diye konuştu.

HaberTürk kaynaklı haberimizi, yatırımcı ve girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgilerine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 4.754 kişi okudu.
Kategori: Başarı Hikayeleri, Girişimci Destekleri, İş Fikirleri, Yeni Girişim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor