Türkiye Perakende Sektörü 2014'te $250 Milyara Ulaşacak

Deloitte, Türkiye perakende sektörünün durumunu mercek altına aldı. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman departmanı tarafından hazırlanan “Perakende Sektörü Değerlendirmesi” başlıklı rapora göre 2010 yılında 187 milyar dolar olan Türkiye perakende sektörün büyüklüğünün 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Deloitte, Türkiye perakende sektörünün durumunu mercek altına aldı. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman departmanı tarafından hazırlanan “Perakende Sektörü Değerlendirmesi” başlıklı rapora göre 2010 yılında 187 milyar dolar olan Türkiye perakende sektörün büyüklüğünün 2014 yılında 250 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2010 yılında güçlü bir büyüme elde eden sektörün kriz öncesi dönemdeki yılında büyüme oranını yakaladığı belirtiliyor.

Deloitte, “Perakende Sektörü Değerlendirmesi” raporunu yayımladı. Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar konuyla ilgili olarak, “Deloitte olarak perakende sektöründe bir çok oyuncuya ve yatırımcıya finansal danışmanlık yaptık. Yüzde 40’ı 20-45 yaş arasında olan genç nüfusuyla ve ekonomik büyümesiyle Türkiye’deki tüketim potansiyeli iştah kabartıyor. Sektörün her alanında hareket var” dedi.

96 Milyar Dolarla Liderlik Gıda Pazarının

Rapora göre, 2009 yılına göre gıda dışı perakendeciliğinin yüzde 16, hazır giyim perakendeciliğinin ise yüzde 27 büyüme oranıyla son derece güçlü bir performans sergilediği belirlendi. Metro, Carrefour ve Tesco gibi uluslararası oyuncuların da bulunduğu gıda perakende pazarı 96 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşarak pastadan en büyük payı alan kategori oldu.

Ev Eşyaları Perakende Pazarı 26.5 Milyar Dolara Ulaştı

Raporda, perakende sektörünün alt kategorilerinin de güçlü bir performans gösterdiği vurgulanıyor. Ev eşyaları perakende pazarının, 2010 yılında 26,5 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Pazardaki ana oyuncular arasında ev geliştirme ürünleri alanında Koçtaş, Bauhaus, Ikea ve Praktiker; beyaz eşya alanında Arçelik, MediaMarkt ve Vestel; ev tekstili alanında ise Zara Home, Esse, Lines, Mudo Concept ve Paşabahçe yer aldı.

Tekstil Perakende Pazarı 24.3 Milyar Dolarla

Koton, LCW ve İpekyol gibi oyuncuların yer aldığı tekstil perakendeciliği pazarı 24,3 milyar dolara ulaşırken, e-ticaret pazarının büyüklüğünün ise 9,4 milyar dolar olduğu görüldü.

MediaMarkt, Darty ve Teknosa gibi firmaların ana oyuncular arasında yer aldığı elektronik perakende pazarının ise 7,3 milyar dolara eriştiği belirtildi. Bu pazarın önümüzdeki 3 yıllık dönemde ciddi bir büyümeye sahne olması bekleniyor.

2010 Birleşme ve Satın Almalar Bilançosu

Son yılların şirket satışları ve satın almalar açısından en hareketli sektörlerinden biri olan perakende sektöründe, 2010 yılında 7 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

Yazan : Cemil Özyurt (cemil@turkofamerica.com)

Kaynak : turkavenue.com

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgisine ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

Erdem Öztürk / Girişim Haber

Bu içeriği 6.188 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Erdem Öztürk Hakkında

2006 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Uzmanı olarak yer alan yazar, 2010 Eylül ayından itibaren Kurucu Ortak olarak başladığı Girişim Haber servüneninde; 2014 Nisan ayına kadar girişimcilere ve kobi'lere yön veren haberler yayınladı. Yazar kariyerine bilişim sektöründe özel bir firmada Yazılım Uzmanı olarak devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor