Kooperatifler de Artık KOSGEB Kredisi Alabilecek

Sanayi Bakanlığı, kooperatiflerin KOSGEB, İş-Kur ve AB gibi kamu desteklerinden faydalanması için düzenlemeye gitti. Kooperatifler, ilgili kamu kurumlarıyla irtibata geçerek hibe desteği alabilecek. KOSGEB, kooperatiflerin uygulamalı girişimcilik eğitimi, mesleki geliştirme gibi projelere 150 bin liraya kadar hibe desteği verebilecek. İşte detaylar..

Sanayi Bakanlığı, kooperatiflerin KOSGEB, İş-Kur ve AB gibi kamu desteklerinden faydalanması için düzenlemeye gitti. Kooperatifler, ilgili kamu kurumlarıyla irtibata geçerek hibe desteği alabilecek. KOSGEB, kooperatiflerin uygulamalı girişimcilik eğitimi, mesleki geliştirme gibi projelere 150 bin liraya kadar hibe desteği verebilecek.

Sayıları 13 bini bulan kooperatiflerin kamu desteklerinden faydalanmasının önü açıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaya göre, kooperatifler başta AB hibeleri olmak üzere Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İş-Kur gibi kamu desteklerinden faydalanabilecek. Bakanlık, kooperatiflerin kamu imkânlarından faydalanabilmeleri için ilgili kurumlarla gerekli yazışmaları yaparak bürokratik engellerin kaldırılmasını sağladı. Bakanlık kaynakları, “Mevzuatta olmasına rağmen kooperatiflerimiz kamu kaynaklarından faydalanamıyordu. Bunu hem kooperatifler hem de desteği veren kuruluş bilmiyordu. Biz gerekli yazışmaları yaparak desteklerin önünü açtık.” dedi.

Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaya göre, kooperatifler ilgili kamu kurumlarıyla irtibata geçerek hibe desteği alabilecek. Çalışmada, kadın kooperatiflerine verilecek destekler daha çok öne çıkıyor. Kooperatiflerin faydalanabileceği kamusal kaynakların başında AB-Kalkınma Ajansları hibe programları, KOSGEB, İş-Kur destekleri geliyor. Kooperatifler, AB hibe programları kapsamında 2013′e kadar ‘kurumsal kapasitenin geliştirilmesi’ için (özellikle kadın kooperatifleri) ‘Kadın Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi’ ve ‘Engelli Kişilerin Toplumla Bütünleşmesini Güçlendirme’ hibe destek programlarından faydalanabilecek. Ayrıca bölgesel kalkınma veya işletme kapasitesini geliştirme projesi olan kooperatiflerin de hibelerden faydalanmaları mümkün. Bunun yanında kooperatifler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Programı Koordinasyon ve Uygulama Merkezi’nin periyodik olarak açıklayacağı desteklere de proje teklif edebilecek.

Kooperatiflere sağlanan bir diğer önemli kaynak da istihdam desteği oldu. Özellikle kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak, işsiz genç oranını azaltmak, daha çok insanı istihdama çekmek ve istihdamda sürekli olmalarını sağlamak için proje geliştiren kooperatiflere kamu destekleri açık hale getirildi. Bu projeleri için 82 milyon Euro hibe söz konusu. Destek kapsamında önerilen projeler şöyle: Önceden tarımda çalışanlar dahil olmak üzere, kadınların iş gücüne katılımlarının teşvik edilmesi ve kadın istihdamının artırılması; gençlerin istihdamının artırılması; kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi; kamu istihdam hizmetlerinin kalitesinin artırılması.

Bakanlık yazışmalarıyla kooperatiflere verilecek KOSGEB desteklerinin miktarı da netleşti. Buna göre kurum, kooperatiflerin uygulamalı girişimcilik eğitimi, meslekî geliştirme gibi projelere en fazla 150 bin lira hibe desteği verebilecek.

İştenHaber kaynaklı bu haberimizi kooperatif sahibi/üyesi girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 7.235 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Sümeyye ateş
Sümeyye ateş
Kadın kooperatifi olarak kosgeb hibelerinden yararlanmak için ne gerekiyor. Hibelerden yararlanmak kosgeb başvuru evrakları nelerdir

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor