Proje Üretilemediği İçin 150 Milyon Euro Geri Kaçtı!

Avrupa müktesebatına uygun projeler ortaya koyamayan Türkiye, hibelerden yararlanamıyor. AB'nin geçen yıl proje destek programları kapsamında Türkiye'ye ayırdığı 200 milyon Euro'luk fonun sadece 50 milyon Euro'luk kısmı kullanıldı. Yardımlardan daha fazla yararlanmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile bazı dernek ve vakıflar, öğretmen ve öğrencilere, 'uygulamalı proje üretim teknikleri' semineri veriyor. İşte detaylar..

Avrupa müktesebatına uygun projeler ortaya koyamayan Türkiye, hibelerden yararlanamıyor. AB'nin geçen yıl proje destek programları kapsamında Türkiye'ye ayırdığı 200 milyon Euro'luk fonun sadece 50 milyon Euro'luk kısmı kullanıldı. Yardımlardan daha fazla yararlanmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile bazı dernek ve vakıflar, öğretmen ve öğrencilere, 'uygulamalı proje üretim teknikleri' semineri veriyor.

Avrupa Birliği (AB), eğitim programları kapsamında üye ülkelere milyarlarca Euro'luk proje desteği sağlıyor. Özellikle bu fonlara Avrupa ülkeleri ciddi rağbet gösterirken, ülkemizde ciddi oranda bir proje sıkıntısı çekiliyor. Bunun sonucunda da hem okullarımız hem de gençlerimiz tasarladıkları çalışmalarına finansman bulamıyor. Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz yıl proje destek programı doğrultusunda Türkiye'ye 200 milyon Euro'luk bir fon ayrılırken bunun sadece 50 milyonluk kısmı kullanıldı. Geri kalan 150 milyon Euro ise proje bulunamadığı için AB'ye geri iade edildi. 2011 yılında bu fonlardan daha fazla yararlanmak için yeni bir çalışmaya imza atan Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) 'Benim de Bir İş Fikrim Var' isimli projeyle gençlerde bilinç oluşturmaya başladı. Dernek, çalışmada dereceye girecek 3 projeyi hayata geçirmek için sanayicilerle de güç birliği yaptı. İşadamları, bu çerçevede uygulanabilir olan çalışmaların üretimini yapacak, öğrencilere de belli dönemlerde lisans ödemelerinde bulunacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yanı sıra bazı dernek ve vakıflar, öğretmen ve öğrencilere yönelik, 'uygulamalı proje üretim teknikleri' semineri veriyor. Buna rağmen Avrupa normlarında proje üretme başarısı gösterilemiyor. İstanbul ve Ankara, proje bazında ilk sıralarda bulunurken, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kurulan bir dernek, hem sanayicinin hem de gençlerin önünü açmak için çalışmalarına hız verdi. ZERÇEV Başkanı Cevat Kır, çalışmalarla ilgili Zaman'a açıklamalarda bulundu. Öncelikli hedeflerinin ortaöğretim öğrencilerinin ufuklarını açmak olduğunu söyleyen Kır, bunun yanı sıra bir mahalledeki küçük bir bakkal ile bir tamircinin de kendilerinin ilgi alanında olduğunu ifade etti.

Hedeflerinin bölge insanının girişimci ruhuna katkı sağlamak olduğunu kaydeden Kır, bunun yanı sıra çevresindekilerden farklı düşünebilen ve düşündüklerini hayata geçirmeye çalışan gençleri de bu sayede tespit edeceklerine dikkat çekti. Yaptıkları çalışmalardaki asıl hedeflerinin yeni ve uygulanabilir projelerle AB ülkeleri arasına girmek olduğunu aktaran ZERÇEV Başkanı, bunun gerçekleşmesiyle birlikte de AB fonlarının, bu çalışmaların finansmanını sağlayacağının altını çizdi. Ülkemizde öğretmeninden öğrencisine, sanayicisinden işçisine, kalkınmadan kapasite artırımına kadar birçok çevrenin AB fonlarından faydalanabileceğini kaydeden Kır, bunun sağlanması için de toplumsal bilinçlendirmenin önemli bir yer tuttuğunu bildirdi. AB'nin proje kapsamında ülkemize 200 milyon Euro'luk bir kaynak ayırdığını da belirten Kır, bunun sadece 50 milyonunun kullanılabildiğini söyledi.

Bu fonlar sayesinde eğitim sistemimiz için çok güzel sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirilebilir. Girişim Haber olarak sosyal girişimcilerimizi proje üretmeye davet ediyoruz.

Zaman kaynaklı bu haberimizi eğitim sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.440 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Eğitim / Üniversite, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor