"Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji" projesini tanıtan Avea, bu girişimiyle Türkiye’de bugüne kadar yapılmamış bir işe imza atarak, mobil teknoloji ve bilişim sektörüne yönelik projeleri Anadolu’da geliştirmeyi planlıyor. Bünyesinde 3 bine yakın kişiye istihdam sağlayan ve 12 milyon müşteriye sahip olan Avea, genç girişimcileri desteklemek için sektördeki gücünü kullanma kararı aldı. İşte detaylar..
"Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji" projesini tanıtan Avea, bu girişimiyle Türkiye’de bugüne kadar yapılmamış bir işe imza atarak, mobil teknoloji ve bilişim sektörüne yönelik projeleri Anadolu’da geliştirmeyi planlıyor. Bünyesinde 3 bine yakın kişiye istihdam sağlayan ve 12 milyon müşteriye sahip olan Avea, genç girişimcileri desteklemek için sektördeki gücünü kullanma kararı aldı.
Özellikle mobil teknolojiler ve bilişim sektörüne yönelik başlattıkları "Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji" projesini, şirketin Kurumsal İletişim Direktörü Füsun Feridun şunları söyledi;
“Avea kadar büyük bir şirkette, bu kadar büyük bir ekonominin üretildiği, bu kadar geniş bir müşteri kitlesi var. Bu yüzden topluma da bunun bir geri dönüşünün olması gerekiyor” diyen Feridun, şirket olarak girişimciliğe önem verdiklerini ve güçlerini sosyal sorumluluk projesiyle topluma geri kazandırmayı planladıklarını belirtti.
Feridun, “Engellileri de iş gücüne kazandırma adına da bir takım projeler geliştiriyoruz. İstanbul’un en büyük sorunu olan deprem konusunda, Kandilli rasathanesiyle analiz çıkarma, rapor çıkarma, bilgilendirme gibi projeler yapıyoruz ancak odak noktası girişimcilik ve eğitim” dedi.
Avea’da toplamda 2.800’e yakın kişi çalışıyor ve 12 milyona yakın da müşterisi var.
TEMMUZ’UN İLK HAFTASINA KADAR GÖNDERİLEBİLİYOR
Avea olarak girişimcilik ve eğitim alanlarını kendilerine seçtiklerini söyleyen Feridun, “Daha önce de girişimcilikle ilgili projeler yaptık ancak bundaki amaç, büyük şehirlerdeki genç mobil ve bilişim sektöründeki genç girişimcileri Anadolu’ya çekmek. ‘Oralara gitmek isteyen, yaşları 30’un altında olan gençlere, gelin projenizle başvurun, biz size Anadolu’da bir kuluçka merkezi yaratalım. Orada, projenizi geliştirin. Bu tür projeler hep büyük şehirlerden çıkmasın, Anadolu’yu da bir inovasyon merkezi haline getirelim’ dedi.
Girişim geçen ay tanıtılırken, şu ana kadar seksenden fazla proje Avea’ya ulaştı. Şirket, başlattıkları "Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji" girişimini daha çok sosyal medya üzerinden tanıtmayı tercih etti.
Fikir aşamasındaki projeler, Temmuz’un ilk haftasına kadar Avea’ya gönderilebiliyor. Daha sonra projeleri 40’a indirilecek. Finaldeyse 10 proje, Anadolu’da hayata geçirmeye çalıştırılacak.
Feridun, “Bu süreçte Avea’nın Ümraniye’deki Ar-Ge merkezinde de destek alacağız. Seçilen projelere gerekli her türlü desteği vermeyi planlıyoruz. Parasal da olabilir, bütün eğitim desteği olacak, projeler ürün haline gelene kadar nasıl bir süreç gerektiriyor, bu anlamda eğitim verilecek. Teknolojik alt yapı desteği verilecek. Daha sonra bu mobil ve bilişim sektörüne yönelik projeler Anadolu’da geliştirilmiştir demek istiyoruz” diye devam etti.
ANADOLU’DAN DA PROJE ÇIKABİLİR
Avea’nın asıl istediği, Anadolu’dan da bilişim gibi büyük şehirlere özgü sektörlerde projelerin çıkabileceğini göstermek.
Feridun, “Anadoluya inovasyon tohumları ekmek istiyoruz” derken, şirket kalkınmada öncelikli bölgelerin içinde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da Mardin’den Van’a ve Hakkari gibi şehirlere projeleri götürmek istiyor.
Şirket yetkilileri, henüz değerlendirme aşamasından olduğundan, projeler hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınsa da benzer örnekleri dile getirdi.
Füsun Feridun sözlerini şu şekilde devam ettirdi:
“Hindistan’da bir girişimci, babajob.com adlı bir site kurmuş. İnsanlar bu siteye cep telefonu numaralarını bırakıyorlar, bu sitede çok da kalifiye olmayan, bekçilik, bahçıvanlık, çiftçilik gibi meslek gruplarında, bir nevi insanlık kaynakları sitesi kurulmuş. Hem işvereni hem de iş arayanı buluşturan bir site. Aslında biz de bu girişimle, buna benzer projelerin geliştirilmesine yardım etmek istiyoruz. Anadolu’da tarım var, hayvancılık var. Baktığımız kadarıyla oldukça ilginç projeler gelmiş. Örneğin Kenya’da 13 milyon Kenyalının dahil olduğu bir sistem kurulmuş. Sadece kısa mesaj servisi kullanılarak, para gönderme, havale gibi basit bankacılık işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Aslında biz de genç girişimcilerden benzer projeler istiyoruz.”
Girişim daha çok, üniversite son sınıf, üniversiteyi bitirmiş gençleri hedef alıyor.
BU BİR FİNASMAN DESTEĞİ PROJESİ DEĞİL
Avea bu girişimde sadece finansman desteği sağlamıyor. Özellikle finansman desteği olarak gündeme getirmediklerini söyleyen Feridun “O zaman çok farklı boyutlara ulaşabilirdi. Finansmandan çok daha önemlisi, insanların kafalarındaki fikirleri ürün ya da hizmet haline getirebileceklerine yönelik temel bilgileri vermek, o süreçte destek sağlamak. Şimdi biz bu fırsatı yaratacağız. İşte bu seçtiğimiz projelerin sahiplerine. İnsan kaynağı, teknolojiyi nasıl kullanacakları, fikirlerini ürüne nasıl dönüştüreceklerine yönelik eğitimler vereceğiz” diye devam etti.
Daha sonra seçilen projelerin ihtiyacı olan kadar finansman desteği de sağlanacak.
Avea, teknoloji ve bilişimi Anadolu’ya da taşımak isterken, Füsun Feridun, “Belki insanları kendi memleketlerine geri döndüreceğiz. Doğu ya da Güneydoğu Anadolu’nun bir şehrinde
kuluçka merkezi açılacak” diye konuştu.
MİKRO KREDİDEN BAĞIMSIZ BİR GİRİŞİM
"Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji", bir mikro kredi girişimi değil. Mikro kredide ihtiyacı olanlara para desteği veriliyor. Mikro krediler insanların para kazanması için geliştirilen bir sistem ancak Avea bir bu projeyle fikirleri hayata geçirmek istiyor.
Şirket bu girişimde, KOSGEB ile işbirliği içinde ve Avea’nın Ar-Ge merkezi ekipleriyle çalışacak. Feridun ise ihtiyaç duyulduğu taktirde başka şirketlerle de işbirliğine gidilebilineceğini ifade etti.
DAHA ÖNCE DE YAPTIK
"Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji”, Avea’nın ilk girişimcilik projesi değil. Daha önce de girişimcilik alanında projeler yaptılar. “Hayatımız Fikir” adlı girişim, mikro kredi benzeri bir girişimdi.
Feridun, “Yeni projede alan değiştirip, kendi alanımızda bir takım çalışmalar yapmak istedik. Sonuçta bir Telekom, bilişim şirketiyiz. İlk kez kendi iş alanı ve Anadolu’daki girişimcilere yönelik proje yapıyor” dedi.
GENÇ SPORCULARIN HAYALİ GERÇEK OLACAK
Avea, spor alanında da Barcelona futbol takımıyla ortak bir girişim içinde. Yaşları 12-14 arasında olan 16 genç, Barcelona’nın alt yapı eğitimine götürülecek Temmuz’da 16 futbolcu adayını seçeceklerini söyleyen Feridun, "Anadolu’nun en ücra köşesinde kendisini futbola adamış ve dünyanın en büyük takımlarından biri olan Barcelona’nın alt yapı hocalarından eğitim alacaklar. Avea gençlerin operatörü gibi bir şey. Müşterilerimizin büyük bir kısmını gençler oluşturuyor" diye konuştu.
Avea’nın "Memleketim Anadolu, İşim Teknoloji” projesiyle ilgili tüm detaylara ve başvuru formuna www.aveaisimteknoloji.com adresinden ulaşabilirsiniz. Bu değerli ve güzel projeyi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Sevgi ve Saygılarımla,
İdris Cin / Girişim Haber