Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılı Ekim ayı patent başvuru verilerini açıkladı. Patent başvurularında artış gözlenirken, yerli başvurular da İstanbul, yabancı başvurularda ise Almanya lider konumda.
Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü’nden yayınlanan istatistiki verileri esas alarak hazırladığı raporda; 2011 Ekim ayında 8 bini geçen patent başvurularının yılsonu itibari ile hedeflenen 10 bin barajını bulması bekleniyorken, 16 ilimizin patent başvurularında “0” çektiği görülüyor. İşte detaylar..
Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılı Ekim ayı patent başvuru verilerini açıkladı. Patent başvurularında artış gözlenirken, yerli başvurular da İstanbul, yabancı başvurularda ise Almanya lider konumda.
Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü’nden yayınlanan istatistiki verileri esas alarak hazırladığı raporda; 2011 Ekim ayında 8 bini geçen patent başvurularının yılsonu itibari ile hedeflenen 10 bin barajını bulması bekleniyorken, 16 ilimizin patent başvurularında “0” çektiği görülüyor.
Patent başvuruları % 25 arttı
2010 Ekim ayına kadar yapılan patent başvurusu sayısı 6523 iken, 2011 yılının aynı döneminde bu sayı 1636 artı başvuru ile % 25 yükselişi işaret etti.
16 ilimiz ise 2011 yılında hiç başvuru yapmazken, 51 ilimiz ise Ekim ayında “0” çekti,
Özellikle son yıllarda buluşlarını patent tescili ile korumak konusunda bilinçlenen Türkiye’nin patent başvuru oranını yukarıya çektiği gözlemlenirken, bu başvuruların sadece belirli ilerde konuşlanması ise eksik yönümüz olarak öne çıktı.
İstanbul patent lideri, Bursa Başkent Ankara’nın önünde
İstanbul 2011 yılı genel toplamında ve Ekim ayında ilk sırayı alırken, Bursa, İzmir ve Manisa takipçi iller olmayı başardılar. Ankara’dan ise Ekim ayında 19 buluşa patent alınabilmek için müracaat yapıldı.
Türkiye’ de yabancı ülkeler patent başvurularıyla yerli buluşları geride bıraktı
2011 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan patent başvurularının %40’ını yerli başvurular oluştururken, diğer ülkelerden gelen başvuruların oranı %60’ı buldu. Yabancı ülkelerden yapılan başvurularda Almanya öne çıkarken ABD, İtalya ve Fransa takiplerini sürdürdü.
Global Rekabette öne çıkmak için patent
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yenilikçi kimlik ve patentleri ile öne çıktığını belirten Acar Patent Genel Müdürü Savaş Gümüş, Global Rekabette yer alabilmek için teşviklerin aralıksız devam ederek patentin öneminin vurgulanması gerektiğini savundu.
Türkiye Patent Enstitüsü Hakkında
Vizyon
Sınai mülkiyetin etkin ve yaygın kullanımını sağlayarak Türk sanayi ve teknolojisini küresel rekabette öne çıkarmak; dünyada sınai mülkiyet haklarının gelişimi için Avrupa'da örnek ve model kurum olmak.
Misyon
Yaratıcılığı ve yeniliği teşvik ederek Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik gelişmesine katkıda bulunmak, Patent, marka, tasarım ve diğer sınai mülkiyet haklarının etkin korunmasını sağlamak, Sınai mülkiyet bilincini ve bilgisini ülke genelinde yaymak, ilgili kesimlerle işbirliğini geliştirmek. Yasal, teknik ve beşeri altyapıyı güçlendirerek, müşteri odaklı, hızlı ve kaliteli hizmet sunmak, etkin bir sınai mülkiyet sistemi oluşturmak, Sınai mülkiyet haklarının korunması, Türk ve Avrupa ekonomisinin gelişimi için Türkiye' yi uluslararası platformlarda temsil etmek ve işbirliğini güçlendirmektir.
Türk Patent Enstitüsü'nün Görevleri
Kurumsal Haberler kaynaklı bu olumlu gelişmeyi tür okurlarımızın ve girişimcilerimizin ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
Sevgi ve Saygılarımızla,
İdris Cin / Girişim Haber