Türkiye'nin Buluşlarına Patent Alma Oranı Yüzde 25 Arttı

Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılı Ekim ayı patent başvuru verilerini açıkladı. Patent başvurularında artış gözlenirken, yerli başvurular da İstanbul, yabancı başvurularda ise Almanya lider konumda. Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü’nden yayınlanan istatistiki verileri esas alarak hazırladığı raporda; 2011 Ekim ayında 8 bini geçen patent başvurularının yılsonu itibari ile hedeflenen 10 bin barajını bulması bekleniyorken, 16 ilimizin patent başvurularında “0” çektiği görülüyor. İşte detaylar..

Türk Patent Enstitüsü, 2011 yılı Ekim ayı patent başvuru verilerini açıkladı. Patent başvurularında artış gözlenirken, yerli başvurular da İstanbul, yabancı başvurularda ise Almanya lider konumda. 

Acar Patent’ in Türk Patent Enstitüsü’nden yayınlanan istatistiki verileri esas alarak hazırladığı raporda; 2011 Ekim ayında 8 bini geçen patent başvurularının yılsonu itibari ile hedeflenen 10 bin barajını bulması bekleniyorken, 16 ilimizin patent başvurularında “0” çektiği görülüyor.

Patent başvuruları % 25 arttı

2010 Ekim ayına kadar yapılan patent başvurusu sayısı 6523 iken, 2011 yılının aynı döneminde bu sayı 1636 artı başvuru ile % 25 yükselişi işaret etti.

16 ilimiz ise 2011 yılında hiç başvuru yapmazken, 51 ilimiz ise Ekim ayında “0” çekti,

Özellikle son yıllarda buluşlarını patent tescili ile korumak konusunda bilinçlenen Türkiye’nin patent başvuru oranını yukarıya çektiği gözlemlenirken, bu başvuruların sadece belirli ilerde konuşlanması ise eksik yönümüz olarak öne çıktı.

İstanbul patent lideri, Bursa Başkent Ankara’nın önünde

İstanbul 2011 yılı genel toplamında ve Ekim ayında ilk sırayı alırken, Bursa, İzmir ve Manisa takipçi iller olmayı başardılar. Ankara’dan ise Ekim ayında 19 buluşa patent alınabilmek için müracaat yapıldı.

Türkiye’ de yabancı ülkeler patent başvurularıyla yerli buluşları geride bıraktı 

2011 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan patent başvurularının %40’ını yerli başvurular oluştururken, diğer ülkelerden gelen başvuruların oranı %60’ı buldu. Yabancı ülkelerden yapılan başvurularda Almanya öne çıkarken ABD, İtalya ve Fransa takiplerini sürdürdü.

Global Rekabette öne çıkmak için patent

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yenilikçi kimlik ve patentleri ile öne çıktığını belirten Acar Patent Genel Müdürü Savaş Gümüş, Global Rekabette yer alabilmek için teşviklerin aralıksız devam ederek patentin öneminin vurgulanması gerektiğini savundu.

Türkiye Patent Enstitüsü Hakkında

Vizyon

Sınai mülkiyetin etkin ve yaygın kullanımını sağlayarak Türk sanayi ve teknolojisini küresel rekabette öne çıkarmak; dünyada sınai mülkiyet haklarının gelişimi için Avrupa'da örnek ve model kurum olmak.

Misyon

Yaratıcılığı ve yeniliği teşvik ederek Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik gelişmesine katkıda bulunmak, Patent, marka, tasarım ve diğer sınai mülkiyet haklarının etkin korunmasını sağlamak, Sınai mülkiyet bilincini ve bilgisini ülke genelinde yaymak, ilgili kesimlerle işbirliğini geliştirmek. Yasal, teknik ve beşeri altyapıyı güçlendirerek, müşteri odaklı, hızlı ve kaliteli hizmet sunmak, etkin bir sınai mülkiyet sistemi oluşturmak, Sınai mülkiyet haklarının korunması, Türk ve Avrupa ekonomisinin gelişimi için Türkiye' yi uluslararası platformlarda temsil etmek ve işbirliğini güçlendirmektir.

Türk Patent Enstitüsü'nün Görevleri

  • Kanunlarla koruma altına alınmış sınai mülkiyet haklarının tescilini ve bu hakların korunması ile ilgili işlemleri yapmak,
  • Lisans işlemlerinde arabuluculuk faaliyetlerinde bulunmak ve mahkemelerde bilirkişilik yapmak,
  • Lisans ve devir anlaşmalarını tescil etmek,
  • Buluşların kullanımını takip etmek, yeni teknolojilerin değerlendirilmesi ile teknoloji transferinin yönlendirilmesi ve arşivlenmesi işlemlerini yapmak,
  • Yurtdışında benzer kuruluşlar ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak,
  • Türkiye'yi sınai mülkiyet hakları konusunda uluslararası kuruluşlar nezdinde temsil etmek.
  • Sınai mülkiyet hakları ile ilgili uluslararası anlaşmaların hazırlanmasına ülke çıkarlarını koruyarak katkıda bulunmak ve bu anlaşmaların Türkiye'de uygulanmasını sağlamak,
  • Yurtiçi ve yurtdışında teknoloji ve araştırma-geliştirme ile ilgili kurum ve kuruluşlarla ve bilgi bankalarıyla işbirliği yapmak, dokümantasyon merkezleri kurmak, bu bilgileri kamunun istifadesine sunmak,
  • Sınai mülkiyet hakları ile ilgili olarak çeşitli yayınlar yapmak ve Türk Sınai Mülkiyet Gazetesini periyodik olarak yayınlamak,
  • Sınai Mülkiyet Hakları konularında yurtiçinde kişi ve kuruluşların bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktır.

Kurumsal Haberler kaynaklı bu olumlu gelişmeyi tür okurlarımızın ve girişimcilerimizin ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 6.425 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Erol Güneş
Erol Güneş
Haberlerinizi takip ediyorum. Bu artıl çok olumlu bir referans aslında. Demekki toplum olarak üretkenliğimiz artıyor. Ancak Sayı olarak yabancı patentleri geçmemiz gerekiyor.

Haber için teşekkürler..
esra
esra
Girişimcilik adına ne kadar aktif bir ülke olduğumuz aşikar zaten. Gelişmekte olan bir ülke olduğumuzu da düşünecek olursak oranlar cidden müthiş. Ancak bunlara süreklilik katarak başarılarımızı uzun süreli kılabiliriz.
Paylaşım için teşekürler..

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor