Azmi Ve Dürüstlüğü İle Çıraklıktan Patronluğa Yükseldi

Türkiye’nin ekonomideki başarısında sıfırdan zirveye çıkan girişimcilerin büyük payı var. Çıraklıktan başlayıp geçen yılı 30 milyon dolar ciro ile kapatan İnci Kuyumculuk’un sahibi Erkan Kurtulmuş, sektörün ihracatını 1,5 milyar dolara taşıyanlardan. İlkokul mezunu ve çaycı bir babanın oğlu olan Kurtulmuş’un sırrı, dürüstlük ve azim. Türkiye 1,5 milyar dolara ulaşan mücevher ihracatıyla dünya ikincisi. 40 bin kuyumcu işletmesi ile 400 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün başarısının altında çekirdekten yetişen işadamlarının büyük payı bulunuyor. Çıraklıktan başlayıp geçen yılı 30 milyon dolar ciro ile kapatan İnci Kuyumculuk’un sahibi Erkan Kurtulmuş da bunlardan biri.

Türkiye’nin ekonomideki başarısında sıfırdan zirveye çıkan girişimcilerin büyük payı var. Çıraklıktan başlayıp geçen yılı 30 milyon dolar ciro ile kapatan İnci Kuyumculuk’un sahibi Erkan Kurtulmuş, sektörün ihracatını 1,5 milyar dolara taşıyanlardan. İlkokul mezunu ve çaycı bir babanın oğlu olan Kurtulmuş’un sırrı, dürüstlük ve azim.

Türkiye 1,5 milyar dolara ulaşan mücevher ihracatıyla dünya ikincisi. 40 bin kuyumcu işletmesi ile 400 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün başarısının altında çekirdekten yetişen işadamlarının büyük payı bulunuyor. Çıraklıktan başlayıp geçen yılı 30 milyon dolar ciro ile kapatan İnci Kuyumculuk’un sahibi Erkan Kurtulmuş da bunlardan biri.

İlkokul mezunu ve çaycı bir babanın oğlu olmasına karşın bugün 40 ülkeye mücevher ihraç eden Kurtulmuş, 350 bin üyesiyle Türkiye ve dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) Kuyumculuk Komitesi başkanlığını yürütüyor.

Aynı zamanda TUSKON bünyesindeki Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’nda (MARİFED) Kuyumculuk Komitesi başkan yardımcısı olan Kurtulmuş’a göre dürüst ve azimli olan herkesin bir başarı hikâyesi olur.

Erkan Kurtulmuş, ilkokulu bitirdiği 1984 yılında İstanbul Gedikpaşa’da babası ile birlikte çaycılık yapmaya başlamış. Fakat babasının bir sanat edinmesi gerektiğini söylemesi üzerine 14 yaşında Tavukpazarı’nda kuyumcu çıraklığına başlayan genç girişimci, kardeşleri Erol ve Adnan’ı yanına çırak almış. 18 yaşına gelince iki kardeşi ile birlikte kendi atölyelerini açan Kurtulmuş, askere gideceği iki yıl boyunca bu atölyeyi işletir.

Ağabey Erkan’ın askere gitmesi ile atölye kapanmış. Askerden geldikten sonra 1992 başında ise tekrar Gedikpaşa’da atölye açar. “1994′e kadar çırak alacak paramız yoktu. Öyle bir imalathanemiz vardı ki çıraklar dahi inanmıyordu. Bir hafta çalışıp gidiyordu.” diyen Kurtulmuş, 1994′ten sonra işlerin iyileşmeye başladığını söylüyor: “1994-1998 yılları arasında Rusya pazarına çalışıyorduk. İşlerimiz açılmıştı ancak 1998′de Rusya’da ekonomik kriz çıkınca işlerimiz bir anda kesildi. Fakat hızlı bir hareket kabiliyeti ile Batı pazarına yöneldik.”

Şirket, 2000 yılında ise ilk kez Yeşilköy’deki CNR’da bir fuara katılır. Burada ellerindeki tek ürünü hem yeşil altın hem beyaz altın hem de yeşil beyaz altın gibi çeşitmiş gibi sunduklarını aktaran Kurtulmuş, ABD’nin A kalitede alıcılarına o fuarda eriştiklerini dile getiriyor.

Bu sayede büyümeye başladıklarını kaydeden Kurtulmuş, şirketin gelişimini şöyle anlatıyor: “Farkında olmadan makine eleman alımı ile büyüdüğümüzü gördük. Sonra yerimiz yetmedi. 6 ay sonra 5 katlı bir yer tuttuk. 40 metrekareden 300 metrekareli bir yere geçtik. Kurumsallaşmaya başladık. Yurtdışındaki fuarlara her yıl düzenli olarak katıldık. ABD’de Las Vegas’taki fuara katıldık. İtalya’dakine katılmaya başladık.” Bu arada Kuyumcukent’te de yer alan İnci Kuyumculuk, 2006′da 300 metrekarelik daha modern alana taşınmış.

Aracıları çıkarıp alıcıya direkt ulaşmak için bir şirket kurduklarını belirten Kurtulmuş, bu sayede bir kilo altın üretiminden 1 ton altın üretim kapasitesine ulaştıklarını söyledi. 2008′de rekor üretimle 800 kiloyu yakalayan şirketin üretimi ekonomik krizin önce lüks tüketimi vurması sebebiyle 2011 sonunda 600 kiloya düştü. Şirket bu yılı da 600 kilodan fazla bir üretimle tamamlamayı planlıyor.

Erkan Kurtulmuş'un sahibi olduğu İnci Kuyumculuk hakkında daha fazla bilgi ve ürünlerini incelemek için www.incigold.com.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yeni nesil gençliğimizin örnek olarak alması gereken Erkan Kurtulmuş'u Girişim Haber ekibi olarak tebrik ediyor, İştenHaber kaynaklı bu haberimizi siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Not: Yayınladığımız bu makale 2012 yılına aittir, dolayısıyla içerdiği bilgiler ve veriler yayınlandığı tarih itibariyle geçerlidir.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor