Girişimci Bilgi Sistemiyle Türkiye'nin İş Röntgeni Çekildi

Sanayi Bakanlığı'nın kurduğu Girişimci Bilgi Sistemi'nin 887 bin firmanın mali durumlarını gösteren pilot proje sonuçlarına göre 8 bin 691 firma Türkiye'de aktiflerin yüzde 66'sını, cironun yüzde 53'ünü ve karın yüzde 70'ini yapıyor. Karlılık KOBİ'lerde yüzde 1.80 ile 2.25 arasında. Büyüklerde ise yüzde 4.47'ye çıkıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'deki bütün şirketlerle işyerlerinin ekonomik faaliyetlerini takip etmeyi amaçlayan Girişimci Bilgi Sistemi'nin (GBS) pilot proje sonuçlarını paylaştı.

Sanayi Bakanlığı'nın kurduğu Girişimci Bilgi Sistemi'nin 887 bin firmanın mali durumlarını gösteren pilot proje sonuçlarına göre 8 bin 691 firma Türkiye'de aktiflerin yüzde 66'sını, cironun yüzde 53'ünü ve karın yüzde 70'ini yapıyor. Karlılık KOBİ'lerde yüzde 1.80 ile 2.25 arasında. Büyüklerde ise yüzde 4.47'ye çıkıyor.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'deki bütün şirketlerle işyerlerinin ekonomik faaliyetlerini takip etmeyi amaçlayan Girişimci Bilgi Sistemi'nin (GBS) pilot proje sonuçlarını paylaştı. 2010 yılı verilerini gösteren pilot proje sonucunda birinci sınıf tacir statüsünde bilanço usulü defter tutan 887 bin 664 firmanın Türkiye genelindeki mali durumları görülebiliyor. Ticari hayatın ezici çoğunluğunu oluşturan 887 bin 664 firmanın toplam varlıkları anlamına gören aktifleri büyüklüğü 2 trilyon 222 milyar lira, ciroları anlamına gelen net satışları ise 2 trilyon 251 milyar lira tutuyor. Aktifleri ve net satışlarıyla 1.1 tirlyon liralık milli gelirin 2 katına ulaşan firmaların net karı ise 76 milyar lira oldu.

Verilere göre toplamın yüzde 1'ine denk gelen sadece 8 bin 691 firma, büyük ölçekli firma sınıfına giriyor. Geriye kalanları KOBİ'ler oluşturuyor. Büyük ölçekli firmalar aktiflerin yüzde 66'sına, net satışların yüzde 53'üne, net karın ise yüzde 70'ine sahip çıkıyor. Firmalara ölçekleri bazında bakıldığında karlılık oranlarının düşüklüğü ise dikkat çekiyor. Büyüklerin karlılık oranı yüzde 4.47 olurken, mikro ölçekli firmalar yüzde 1.80, küçük ölçekliler yüzde 2.27 ve orta ölçekli firmalar yüzde 2.25 oranlarında karlılık yakaladılar.

Ergün: Şirketler Büyüdükçe Katma Değerleri Artıyor

Tabloyu değerlendiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Ölçekleri büyüdükçe firmaların karlarının, bir başka ifadeyle katma değerlerinin de arttığına görüyoruz. Mesela mikro işletmelerin karlılık oranı yüzde 1.8'ken büyük işletmelerde bu oranın yüzde 4,47'ye çıkması buna örnektir" diye konuştu.

İl ve Sektör Olarak İnceleme

GBS üzerinde 2008'den bu yana çalıştıklarını hatırlatan Bakan Ergün, 2012 sonuna kadar sistemdeki verileden çıkan sonuçların tamamını kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Bakan Ergün, proje tam kapasite faaliyete geçtiğinde il bazında ekonomik hayatı takip edebileceklerini açıkladı.

Ergün, şunları söyledi: "GBS'nin kurgusu ve tasarımı gereği farklı kamu kurum ve kuruluşların idari kayıtlarındaki firma ve işyerlerine ait mali durum, istihdam, üretim, enerji, yatırım teşvik, sınaî mülkiyet hakları, ithalat ve ihracat gibi ekonomik faaliyet verilerinin il ve sektör düzeyinde bir veri tabanında toplulaştırıyoruz. Daha önce kamunun elindeki verileri analiz ettiğimizde, firmaların sektörel kodlamalarının ciddi boyutlarda hatalar içerdiğini gördük. Bu nedenle, firmaların sektörel faaliyet kodlarını düzeltmeden bu bilgilerin herhangi bir politika tasarımında ve kamuoyuyla paylaşımında büyük sorunlar oluşturacağını düşündük. Hatalı sektörel kodlama konusunu TÜİK'in sahada yapmış olduğu alan verilerini kullanarak büyük ölçüde aştık. Bugün itibariyle, artık Türkiye'de yerleşik sektörlerin mali durumlarını ve ölçek yapılarını değerlendirebiliyoruz."

HaberTürk kaynaklı hazırladığımız haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Sevgi ve Saygılarımızla,

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 6.336 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorumlar

ahmet
ahmet
güzel bir geçiş olmuş. sektörlerle ilgili elimizde daha net bilgiler olacak artık. kayıtdışı çalışanlar için de bir çözüm bulunur umarım.
teşekkürler paylaşım için.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor