Özcan Tahincioğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Ebru Özdemir, Ali Koç, Murat Özyeğin gibi isimlerin başını çektiği ve Türkiye’de etkin girişimciliği destekleyen Endeavor Türkiye, 2012 ve önümüzdeki dönemde yatırımcısına çok kazandıracak sektörleri değerlendirdi. İşte perakendeden temiz enerjiye işte yatırımcısının yüzünü güldürecek iş fırsatlar;
Gelişmekte olan ülkelerde, etkin girişimcileri destekleyerek, ekonomik gelişime katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan ve merkezi New York’ta bulunan Endeavor 2006′dan beri Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Endeavor Türkiye Yönetim Başkanlığı’nı Özcan Tahincioğlu yürütüyor.
Özcan Tahincioğlu, Suzan Sabancı Dinçer, Ebru Özdemir, Ali Koç, Murat Özyeğin gibi isimlerin başını çektiği ve Türkiye’de etkin girişimciliği destekleyen Endeavor Türkiye, 2012 ve önümüzdeki dönemde yatırımcısına çok kazandıracak sektörleri değerlendirdi. İşte perakendeden temiz enerjiye yatırımcısının yüzünü güldürecek iş fırsatları..
Gelişmekte olan ülkelerde, etkin girişimcileri destekleyerek, ekonomik gelişime katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan ve merkezi New York’ta bulunan Endeavor 2006′dan beri Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Endeavor Türkiye Yönetim Başkanlığı’nı Özcan Tahincioğlu yürütüyor.
Suzan Sabancı Dinçer, Ebru Özdemir, Ali Koç, Ferit Şahenk, Murat Özyeğin gibi Türkiye ekonomisine yön veren isimler ise Endeavor Türkiye’nin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor. Haliyle hem mevcut yatırımcılar hem de ‘girişimcilik’ yoluna yeni çıkmayı planlayanlar için onların tavsiyeleri ve öngörüleri çok kıymetli. AKŞAM Ekonomi, Endeavor Türkiye yönetim kurulu üyelerine ‘Siz olsanız 2012′de hangi sektörlere yatırım yapardınız?’ sorusunu sordu. Özcan Tahincioğlu niş mağazacılığı, Ebru Özdemir temiz enerjiyi, Suzan Sabancı Dinçer, turizm, altyapı-ulaştırma ve sigortacılığı, Ali Koç ise dış kaynak kullanımını anlattı. Şirketini büyütmek isteyen, yatırım yapacak yeni sektör arayanlar ve girişimci olmak isteyenler için başucu rehberi olacak öneriler, bu yazı dizisinde yer alıyor.
Dünya enerjinin ‘temiz’ini istiyor, Türkiye’nin şansı çok
Ebru Özdemir - Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Temiz enerji teknolojileri, yenilenebilir enerji üzerine son birkaç yıldır konuşuyor, tartışıyoruz. Dünyanın doğal kaynaklarının tükendiği bir gerçek, bu durum bizi alternatif enerjiler üzerine çalışıp, yeni sistemler, alternatif çözümler bulmaya zorluyor. 2009′da ABD hükümeti sürdürülebilir teknolojiler için 100 milyar dolar, Çin ise 200 milyar dolar taahhüt etti. General Electric, Google, Siemens, Sharp uzun süredir yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyor ve fosil kaynaklarından daha ucuza elektrik üretmeyi amaçlıyor. 2011 sonunda ABD hükümeti Türkiye’yle ortak iki farklı projeye imza attı. 2011′de yenilenebilir enerjiye yapılan global yatırımlar 260 milyar doları buldu ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 5′lik artış gösterdi. AB ülkeleri 2020′de elektrik üretimlerinin yüzde 20′sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefledi. Türkiye’de de temiz enerji teknolojileri ve yenilenebilir enerji üzerine farklı projeler geliştiriliyor ve büyük firmalar da bu konunun üzerine yoğunlaşıyor. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları açısından, hidroelektrik, rüzgar, güneş ve jeotermal enerji, yüksek potansiyele sahip ülkeler arasında. 2011 yılı ortası itibarı ile kurulu güçlerde, hidrolik enerjide 16 029 MW, rüzgarda 1 597 MW, biyokütlede 125 MW, jeotermalde ise 154 MW`a ulaşıldı. Potansiyelinin oldukça önemli bir bölümü değerlendirilmeyi bekleyen yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli şekilde kullanılması, Türkiye’nin enerji bağımsızlığında önemli rol oynuyor. Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımları önümüzdeki yıllarda artarak devam edecek. Temiz enerji teknoloji yatırımları, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi maliyetini düşürüyor ve sonuçta sektöre büyük firmalar ciddi yatırımlar yapmaya başlıyor.
Niş mağazacılık yükseliyor, organik tarım ve tekstile yatıran kazanıyor
Özcan Tahincioğlu - Tahincioğlu Holding ve Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
Niş mağazacılık perakende sektörünün son zamanlarda öne çıkan bir kolu. ABD ve Avrupa’da yaygın olan fakat Türkiye’de yeni büyümeye başlayan niş mağazacılık (spesifik bir ürün grubunun satışı) sıcak bir sektör haline geldi. Türkiye de niş ürünlere talebi yüksek bir ülke artık; farklı ürün satın alma isteği ve seçicilik bizde de artıyor. Örneğin Endeavor Girişimci şirketlerinden ciceksepeti.com sadece çiçek ve tatlı grubuna yoğunlaşarak online satın alma ve çiçek gönderimini birleştirdi ve üzerine oldukça talep gören tatlı gönderimi gibi yeni bir konsept de ekledi. Bu başarıyı fark eden Amazon.com’un Türkiye’deki ilk yatırımını ciceksepeti.com’a yapması tesadüf değil. Büyüme potansiyeli çok yüksek olan organik tarım ürünleri de niş mağazacılıkta da yerini almaya başladı. Pahalı bir yöntem olması sebebiyle girişimcileri ilk etapta çok çekmiyor fakat organik tarım için yurtiçi ve yurtdışında inanılmaz bir pazar var. Sadece gıda değil, kozmetik sektöründe de kimyasal yerini organiğe bırakıyor, tekstil, otomotiv üreticileri organik ürün kullanıyor, organik bebek ürünleri rağbet görüyor. Krizlere rağmen, organik ürün pazarı her yıl yüzde 15 oranında büyüyor. Organik tarım işine girmek isterseniz, AB’den verilen cazip fonlar da mevcut. Türkiye’nin bu pazardaki rekabet avantajını da düşünecek olursak organik tarıma yatırım yapmak oldukça mantıklı görünüyor.
Turizm, sigorta, altyapının yıldızı daha da parlayacak
SUZAN Sabancı - Akbank T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı
2012′de ön plana çıkacak sektörler arasında Altyapı-ulaştırma, Enerji, Turizm-eğlence, Sigorta-emeklilik fonlarını sayabiliriz. Altyapı-ulaştırma, konut-inşaat sektörlerinin ön planda olmasının sebebi bu alanlarda ihtiyaçlarının yüksek olması ve devletin bu sektörlere destek olması. Türkiye açısından kritik bir konu olarak öne çıkan enerji sektöründe ise özelleştirmeler ve yeni yatırımların yabancı sermaye girişiyle birlikte devam edeceğini görüyoruz. Hükümet, 2023′e kadar nükleer enerji, doğalgaz depolama tesisleri, rüzgar enerjisi ve yerli kömür kullanımı gibi enerji çeşitliliği ve güvenliğini artıracak kaynakları harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu alanda da büyük bir potansiyel var. Son 2 yılda önemli sıçramalar yapan turizm-eğlence sektörü, pek çok yerli ve yabancı yatırımcının da ilgi odağı. Sektör krize rağmen büyümesini sürdürdü. Bu yıl için hedef yükselten sektörün yıl sonunda 32 milyon turiste ulaşması bekleniyor. Alternatif turizm hizmetleri küçük yatımcıların da ilgisini çekiyor. Hizmet sektörü açısından bir diğer önemli konu da bireysel emeklilik ve sigorta. Türkiye’nin en önemli sorunu olan tasarrufların artırılması için bu iki alan önümüzdeki yıllarda teşvik edilecek. Dolayısıyla bu sektörler de hızlı büyüme potansiyeli gösterecek.
‘Outsourcing’ hizmetine talep her geçen artıyor
Ali Koç - Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Dünyadaki yeni ekonomik gelişmeler şirketleri ciddi bir maliyet düşürme ve verimlilik baskısı altına aldı. Ürün fiyatlarının son 20 yıl içinde enflasyonun artışına rağmen yarı fiyatına inmesinin en önemli sebeplerinden biri olan outsourcing, tasarımdan yazılıma, mali denetimden lojistik yönetimine, müşteri desteğinden satışa tüm iş alanlarını kapsayabiliyor. l Catering l Temizlik l Güvenlik l Atık yönetimi l Peyzaj l Sosyal medya içerik yönetimi l Bilgi işlem, veri yönetimi ve l Kurumsal eğitimler oursourcing fırsatlarının sadece birkaç örneği. Dünya, Çin ve Hindistan dışında işbirliği yapabileceği yeni ülkelerin arayışına girdi. Bir diğer yeni trend ise tedarik zincirindeki gecikmeler, dil ve kültürel sorunlar, mesafe yönetimi, entellektüel sermaye risklerini azaltmak için yerel girişimcilerle çalışmak. Bu gelişmelerin her ikisi de Türk girişimcileri için önemli bir fırsat. 2011 Avrupa İş Ödülleri’nde Türkiye’nin en iyi 25 şirketi arasına giren Endeavor girişimcilerinden Youtholding gençliğe yönelik pazarlamayı Türkiye’de ilk başlatan firma. Şirketin büyüklüğü 20 milyon TL’yi aştı. Öte yandan outsourcing tüm dünyadaki girişimciler ve işgücü için mekandan bağımsız fırsatlar barındırıyor. Örneğin Freelancer.com 2006 yılında kurulmuş ve şu an dünya çapında 3 milyon profesyoneli bir araya getiren dev bir online outsourcing merkezi. Sitenin sahibi 37 yaşında bir girişimci ve şirketin geçen yılki cirosu 35 milyon doları buldu.
Akşam Gazetesi'nden Aylin Löle'nin haberini siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.
İdris Cin / Girişim Haber