2012'de KOBİ'lere 230 Milyon TL Hibe Desteği Hedefleniyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılında KOBİ'lere geri ödemesiz olarak 230 milyon liradan fazla KOSGEB desteği sağlamayı planladıklarını bildirdi. KOSGEB destekleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Ergün, girişimciliğin ekonomik ve sosyal kalkınmanın en kilit kavramı olduğunu düşündüklerini, bu nedenle girişimcilere verilen desteğin çok daha üst seviyelere taşındığını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılında KOBİ'lere geri ödemesiz olarak 230 milyon liradan fazla KOSGEB desteği sağlamayı planladıklarını bildirdi.

KOSGEB destekleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Ergün, girişimciliğin ekonomik ve sosyal kalkınmanın en kilit kavramı olduğunu düşündüklerini, bu nedenle girişimcilere verilen desteğin çok daha üst seviyelere taşındığını söyledi.

Bir nevi başlangıç sermayesi niteliğinde olan hibe desteğinin 4 bin liradan 27 bin liraya, geri ödemeli destek limitinin ise 40 bin liradan 70 bin liraya çıkarıldığını hatırlatan Ergün, destek oranlarının da birinci ve ikinci bölgeler için yüzde 60,3 ve üçüncü ve dördüncü bölgeler için yüzde 70, kadınlar ve özürlüler için de artı 10 olarak uygulandığını hatırlattı.

Bunun yanı sıra ARGE ve inovasyon ve endüstriyel uygulama destek programı kapsamında geri ödemesiz 20 bin lira limitli başlangıç sermayesi desteği bulunduğunu kaydeden Ergün, “Yeni girişimci desteğinden geçen sene 2 bin 400 girişimcimiz, başlangıç desteğinden ise 128 girişimcimiz yararlanmıştır. Bu girişimcilerimize 16 milyon liraya yakın da destek ödemesi yaptık” dedi.

Bu yıl hedef 5 bin girişimcinin faydalanması

2012 yılı içerisinde 5 bine yakın girişimcinin bu desteklerden faydalanmasını beklediklerini anlatan Ergün, destek miktarının ise girişimcilerin projelerine ve ihtiyaçlarına göre şekilleneceğini bildirdi.

Nihat Ergün, KOSGEB'in 2012 yılı başlangıç bütçesine göre KOBİ'lere geri ödemesiz olarak 230 milyon liradan fazla destek sağlamayı planladıklarını söyledi.
Bu sene KOSGEB'in hizmet merkezi müdürlüğü bulunmayan il bırakmayacaklarını da ifade eden Ergün, halen 68 ilde bulunan hizmet merkezi müdürlüklerini 81 ilin tamamına kurmuş olacaklarını dile getirdi.

Tematik programlar uygulanmaya başlayacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, sektörün ihtiyaçlarını karşılamak, KOBİ'lerin işletmelerini geliştirmeleri amacıyla daha fazla proje hazırlamak, uluslararası mevzuat ve önceliklere uyumunu sağlamak amacıyla Tematik Proje Destek Programları üzerinde çalıştıklarını da açıkladı.

Bu yıl tematik programları uygulamaya başlayacaklarını, özellikle enerji verimliliği ve uluslararası rekabet gücünün artırılması alanlarında özel sektör programları uygulayacaklarını kaydeden Ergün, “Böylece işletmelerimizle birlikte, meslek kuruluşlarımızın da proje üretme kapasitesini artıracağız” dedi.

KOBİ'lerin İMKB Gelişen İşletmeler Piyasasında işlem görmelerini sağlamak amacıyla 100 bin liraya kadar hibe desteği sağladıklarını belirten Ergün, bu projeyi de tüm unsurlarıyla bu yıl içinde uygulamaya geçirmiş olacaklarını bildirdi.

Ergün'den KOBİ'lere tavsiye; “borsaya girin

Aslında KOSGEB'in kredi faiz desteği veren ve kredi sağlayan bir mekanizma gibi görünmesini çok arzu etmediğini belirten Nihat Ergün, çok sıkışıldığı zaman, örneğin ekonomik kriz zamanlarında, krizden çıkış sürecinde, KOBİ'lerin finansman bulmakta zorlandıkları dönemlerde bu mekanizmayı devreye sokmak istediklerini söyledi.

Bakan Ergün, onun dışında, KOBİ'lerin niteliğini artıran destekler, teknoloji destekleri, eğitim destekleri, fuar destekleri gibi bir takım destekleri yoğun bir şekilde vermek istediklerini ifade etti.

Yeni finansman kaynaklarına ulaşmak için ve nitelikli KOBİ haline gelmek için modeller oluşturduklarını da anlatan Ergün, şöyle konuştu:
“KOBİ'lere diyoruz ki, siz borsaya açılın, bununla ilgili maliyetleri de KOSGEB olarak biz karşılayalım. Yeter ki yeni bir finansman alanına girin, piyasaya açılın. Bir başka destek, mesela siz bağımsız denetim kuruluşlarına kendinizi denetlettirin, bu sizin nitelikli bir KOBİ olduğunuzu gösterir. ARGE yapmasını bilen bir KOBİ'ye diyoruz ki, San-Tez projeleri yap, seni destekleyelim. İyi bir yönetim sergile, profesyonel yönetici kullan, nitelikli eleman istihdam et, cesaret edemiyorsan parasını 2 yıl boyunca ben ödeyeyim. Nitelikli istihdam desteği veriyoruz mesela, mühendis çalıştırmaya korkuyor KOBİ. 'Ben onun parasını ödeyemem' diyor. Tamam kardeşim, al, parasını 2 yıl boyunca ben ödeyeceğim. 2 yıl sonra göreceksin ki bu adam senin işini çok yarıyor, onu gör. Bu tür destekleri daha yoğun vermek istiyoruz.”

Geçen sene hem doğrudan geri ödemeli veya kredi faiz desteği şeklinde 350 milyon liraya yakın kredi desteği verildiğini hatırlatan Ergün, bu yıl da bu destekleri vereceklerini bildirdi.

Kredi Garanti Fonu deprem bölgesi için yüzde 80

Bakanlar Kurulu Kararı ile Kredi Garanti Fonunun teminatla ilgili limitini deprem bölgesi için bir miktar artırdıklarını da belirten Ergün, “Van ve Bitlis illeri ile Ağrı ile Patnos ilçesinde uygulanmak üzere, deprem tarihi itibariyle takipte kredilerinin olmaması kaydı ile Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu teminatlarında yüzde 75 olan sınırı yüzde 80'e çektik” dedi.

Ergün, yine de bankaların geri kalan kısmıyla ilgili KOBİ'lerden teminat talebi olduğunu kaydederek, bunun da süreç içerisinde aşılacağına inandığını bildirdi.

AA Kaynaklı haberimizi kobilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Bu içeriği 4.531 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Reel Sektör, Ulusal
Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor