İlaç Şirketini Kurdu, En Güçlü 100 Kadından Birisi Oldu!

Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki Meksika'da yaşayan bir Türk girişimcinin başarı hikayesi göz kamaştırıyor. Yıllarca yurt dışında uluslararası şirketlerde çalıştıktan sonra Meksika'da bir ilaç şirketi kuran Ayşe Koçak...

Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki Meksika'da yaşayan bir Türk girişimcinin başarı hikayesi göz kamaştırıyor. Yıllarca yurt dışında uluslararası şirketlerde çalıştıktan sonra Meksika'da bir ilaç şirketi kuran Ayşe Koçak, sadece 3 yıl içinde 100 milyon dolarlık satış rakamına ulaşınca, Meksika medyasının dikkatini çekti. Meksika'da yayınlanan CNN Expansion adlı dergi, Ayşe Koçak'ı ülkenin "en güçlü 100 kadını" arasında gösterdi.

3 yıl içinde 100 milyon dolarlık satış rakamı

"Meksika'ya geldiğimde ne İspanyolca biliyordum ne kimseyi tanıyordum" diye konuşan Koçak, buna rağmen işlerinin yolunda gittiğini ve çok büyüdüğünü söyledi.

"Meksika'da sıfırdan 100 milyon dolarlık satış rakamına ulaştıklarını" anlatan Koçak'ın başarısı, ülkenin önde gelen gazete ve dergilerinin de dikkatini çekti. Koçak, Meksika'ya yerleşmesinden 2 yıl sonra ülkenin önemli dergilerinden biri olan CNN Expansion tarafından her yıl hazırlanan bir listede, Meksika'nın en başarılı 100 kadını arasında yer aldı.

Ayşe Koçak: Riskli işlere atıldım

Geçen hafta yapılan Türk-Meksika İş Konseyi’ne konuşmacı olarak davet edilen Ayşe Koçak, hikayesini şöyle anlattı: “Bundan 18 yıl önce Türkiye’de üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra uluslararası bir ilaç şirketinin Türkiye ofisinde çalışmaya başladım. 2000 yılına kadar şirketin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu birimlerinin sorumlusu olarak çeşitli ülkelerde görev yaptım. 2000 yılında New York’taki merkez ofiste çalışmaya başladım. 2007 yılında şirketten ayrılıp, daha riskli ve girişimcilik gerektiren işlere atıldım.” San Francisco’da biyoteknoloji üzerine çalışan bir şirkete katıldığını belirten Koçak, şöyle konuştu: “Klinik araştırmalar yapan bu şirkette amacımız hisseleri piyasaya açmaktı. 2 yıl burada çalıştım. Bu sırada birçok yatırımcıyla tanıştım. Benim tecrübelerimle yatırımcıların ihtiyaçları örtüştü. Bunun üzerine ben bu yatırımcılara katıldım ve ilk olarak 2009’da Meksika’ya gelerek şirketi kurdum.”

Meksika’nın en güçlü 100 kadını arasına girdi

Ayşe Koçak son olarak Meksika’da yayımlanan CNN Expansion adlı dergide ülkenin en güçlü 100 kadını arasında gösterildi. Koçak ayrıca Meksika’da bir ilke imza atarak ülkenin ilk kadın ilaç şirketi genel müdürü oldu.

Sektöründe ilk kadın müdür

Meksika’da sıfırdan 100 milyon dolarlık satış rakamına ulaştıklarını söyleyen Koçak, “Meksika’da faaliyet gösteren birçok dev uluslararası şirketin kadın başkanları ve yöneticilerinin yer aldığı listeye girdim. Ülkenin ilk kadın ilaç şirketi genel müdürü oldum” dedi.

Kadınları destekleyen projeler yürütüyor

Kendi şirketinde de kadınları desteklemek için projeler yürüttüklerini anlatan Ayşe Koçak, şu bilgileri verdi: “Çalışanlarımızın kız çocuklarını bir çatı altında toplayıp, onlara da rol model olmak gibi bir projemiz var. Çünkü Meksika’da iş dünyasında çok fazla kadın yok. Mesela Türkiye’ye göre kadınlar çok daha geri planda kalıyorlar. Belki eğitimlerini alıyorlar, iş hayatına da başlıyorlar ama aile kurduktan sonra çok fazla devam etmiyorlar. Bu anlamda Türkiye’ye de benziyor Meksika. Ama kadınlar burada Türkiye’den daha geri plandalar. O anlamda belki bizim 20 sene gerimizdeler bana göre. İşe birini alırken de kadın olmasını istiyorum.”

Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı ilgisi

Yurt dışındaki iş tecrübeleri sırasında önemli yatırımcılarla tanıştığını söyleyen Koçak, Türkiye'ye olan yabancı yatırımcı ilgisi konusunda da önemli bilgiler verdi. Koçak, "Önemli yatırımcılarla çok iyi ilişkilerim var. Son 2 yıldır yatırımcılar bana Türkiye ile ilgili çok sorular getiriyorlar. Türkiye'deki şirketleri soruyorlar. Enerji sektöründe, özellikle ilaç şirketleri açısından. Son zamanlarda Türkiye'ye olan ilginin çok daha fazlalaştığını görebiliyorum. Türkiye'de yatırım yapmak istiyorlar, orada şirket satın almak istiyorlar. Yabancı yatırımcılar, genel anlamda Türkiye'ye yatırımı çok olumlu görüyorlar. O yüzden Türk olmanın gururunu yaşıyorum. Türkiye'nin itibarı giderek yükseliyor" diye konuştu.

Türkiye’de yatırım planları var

Koçak, “Meksika’ya geldiğimde ne İspanyolca biliyordum ne kimseyi tanıyordum. Buna rağmen işler yolunda gitti ve şirket çok büyüdü” dedi. Koçak, Meksika’da iş yapmanın zor olmadığını anlatırken, kendisinin de Türkiye’de yatırım planları olduğunu ifade etti. Şirketin büyük ortaklarından Simba Gill, Brezilya ve Meksika’nın Latin Amerika’nın en büyük ilaç pazarı olduğunu belirtiyor. Gill, bölgede orta sınıfın büyümesi sayesinde 30 milyar dolarlık bir ilaç pazarı olduğunu anlatıyor.

AA kaynaklı haberlerden derlediğim bu haberimizi, kadın girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Not: Yayınladığımız bu makale 2012 yılına aittir, dolayısıyla içerdiği bilgiler ve veriler yayınlandığı tarih itibariyle geçerlidir.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor