Son dönemde başlattığı atılımlarla KOBİ desteklerinin yeni adresi olan ve Türkiye’nin dört bir tarafında örgütlenen Kalkınma Ajanslarından bürokrasiye takılmadan destek almak mümkün. Ülkemiz geneline dağılmış 26 Kalkınma Ajansı destek olacağı kobilerini bekliyor!
Ülkemizde dağılmış vaziyette örgütlenmiş, haber detayındaki haritada göreceğiniz 26 Kalkınma Ajansını sizler için derledik ve site adresleriyle beraber paylaştık. Detaylar haberimizde..
Son dönemde başlattığı atılımlarla KOBİ desteklerinin yeni adresi olan ve Türkiye’nin dört bir tarafında örgütlenen Kalkınma Ajanslarından bürokrasiye takılmadan destek almak mümkün. Ülkemiz geneline dağılmış 26 Kalkınma Ajansı destek olacağı kobilerini bekliyor!
Buradan hareketle faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarından birisini örnek olarak seçip çalışmalarına odaklanacak olursak; İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), bölgenin rekabet gücünü artıracak ve bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak projeleri desteklemek amacıyla 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği’ni başlattı. Bu amaca yönelik 2010-2013 İzmir Bölge Planı kapsamında belirlenen sektörlere teşvikler verilecek.
Ayrıca bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini artırmaya yönelik teknoloji geliştirme merkezleri, kuluçka merkezleri, Ar-Ge merkezleri, ortak kullanıma yönelik sektörel laboratuvarlar kurulacak. 4 Mayıs 2012 tarihinde ilan edilen 2012 DFD kapsamında desteklenecek fizibilite çalışmalarına ve sektörel araştırmalara toplam 600 bin TL’lik kaynak karşılıksız hibe olarak sunulacak.
Başarılı bulunan projelere verilecek destek tutarıysa en az 25 bin, en çok 85 bin TL düzeyinde gerçekleşecek. Desteklenecek fizibilite çalışması ya da sektörel araştırma projelerinin uygulama süresinin 3 aydan kısa olması gerekiyor.
Kalkınma Ajansı Nedir?
Kalkınma Ajansı, ulusal düzeyde DPT koordinasyonunda, kendine özgü teknik ve finansman (bütçe) mekanizmasına sahip, kâr amacı gütmeyen, çabuk karar alıp uygulayabilen, merkezi ve yerel idarelerin dışında, kamu, özel sektör ve STK’ları bir araya getiren, tüzel kişiliği haiz, 5449 sayılı Kanunla düzenlenmemiş işlemlerinde özel hukuk hükümlerine tabi, İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflandırması (düzey 2 bölgeleri) esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan teknik kapasitesi yüksek, uygulamacı olmayan fakat destekleyici, koordinatör ve katalizör olarak faaliyet gösteren kalkınma birimleridir. Daha fazla bilgi için http://www.kalkinma.gov.tr/bolgesel.Portal adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kalkınma Ajansları Niçin Kurulmaktadır?
449 sayılı Kanunun birinci maddesinde ifade edildiği üzere; Kalkınma Ajansları, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla kurulmaktadır.
Ülkemizde hangi Kalkınma Ajansları bulunmaktadır?
Ülkemizde dağılmış vaziyette örgütlenmiş, haritada gördüğünüz 26 Kalkınma Ajansını sizler için derledik;
Bölgenizde bulunan Kalkınma Ajansının web sitesini detaylıca incelemenizi ve kobi desteklerinden biran önce faydalanmaya başlamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Sizler için hazırladığım bu haberimizi kobi olarak faaliyet gösteren girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyorum.
İdris Cin / Girişim Haber