İnovasyon Yaptı, Organik Tencereyle Dünya Pazarına Girdi

Döküm demir tencere, tava, ızgara ve ocak üstü döküm ızgara ürün gamıyla sektöre giren Lava Metal, kısa süre içerisinde adını hem Türkiye'ye hem de dünyaya duyurmayı başardı. Türkiye'nin önde gelen markalarına ürün tedariği sağlayan firma, şuan Amerika'dan Dubai'ye kadar pek çok önemli pazarda satış yapıyor. Lava Metal, doğal hammaddelerden imal edilen ‘döküm’ mutfak ürünleri alanında yeni teknolojiler geliştirdi. Yaptığı arge ve inovasyon çalışmalarıyla Avrupalı şirketlerin tekelini kıran Lava, yerli malı tencereyi 20 ülkeye satıyor. Detaylar haberimizde..

Döküm demir tencere, tava, ızgara ve ocak üstü döküm ızgara ürün gamıyla sektöre giren Lava Metal, kısa süre içerisinde adını hem Türkiye'ye hem de dünyaya duyurmayı başardı. Türkiye'nin önde gelen markalarına ürün tedariği sağlayan firma, şuan Amerika'dan Dubai'ye kadar pek çok önemli pazarda satış yapıyor.

Lava Metal, doğal hammaddelerden imal edilen ‘döküm’ mutfak ürünleri alanında yeni teknolojiler geliştirdi. Yaptığı arge ve inovasyon çalışmalarıyla Avrupalı şirketlerin tekelini kıran Lava, yerli malı tencereyi 20 ülkeye satıyor.

Eskişehirli Lava Metal, 2 yıl önce girdiği döküm mutfak ürünleri sektöründe Avrupa devlerini dize getirdi. Türkiye’nin ilk elektroforetik emayeleme sistemini hayata geçiren firma, geleneksel döküm mutfak malzemelerini de yeniden hayata geçirdi. Ürünlerini yüzde 100 doğal malzemeden imal ettikleri için organik kategorisinde sayıldığını anlatan Lava Metal CFO’su Rehyan Ekşi, “Yatırımlarımız sayesinde bugüne kadar ithal edilen ürünleri şimdi biz ihraç eder hale geldik” dedi. Döküm tencere sektöründe bugüne kadar Fransız şirketlerin egemen olduğuna da vurgu yapan Ekşi, “Bugün sektörde Türkiye de söz sahibi oldu. Yıllarca dökümden yapılan mutfak ürünleri Türkiye’ye fahiş fiyatlara satıldı. Şimdi daha ileri teknoloji ürünlere sahibiz” dedi. 

Paslanma Olmuyor

Türkiye’de eskiden döküm denilince akla sadece rögar kapaklarının geldiğini anlatan Ekşi, bu alanda yerli teknolojinin hızla gelişmeye başladığını ifade etti. “Biz döküm olarak çay kaşığından tencereye kadar herşeyi yapabilir hale geldik” diyen Ekşi, sözlerine şöyle devam etti: “Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde ürünlerimizin tamamı; bulaşık makinesinde yıkanabiliyor ve renklerini kaybetmiyor. Bezle temizlediğinizde de üzerinde herhangi bir iz kalmıyor. Dirençleri çok yüksek olduğundan çizilmiyor. Yumuşak bir dokuya sahip olması ve asit direncinin yüksekliği ise bir diğer özelliği. Aynı zamanda bu özel yöntemle, tüm yüzeylerde eşit kalınlık oluşuyor ve keskin köşelerde de emaye kalınlığı mükemmel oluyor. Ürünlerimiz defalarca termal şok testlerinden geçiyor. Ayrıca üst düzey tuz testlerinden de geçtiği için paslanmıyor.”

Döküm tencere nedir?

Piyasada “demir tencere” veya “dökme tencere” diye adlandırılıyor. Kalıplara dökülüp demirden yapılan döküm tencereler, teflon, çelik tava ve diğer tencerelerle kıyaslandığında daha pahalı. En önemli özellikleri arasında saf madenlerden imal edilmesi ve ısıyı homojen şekilde yayıp saklayabilmesi bulunuyor.

Sadece İki Firmada Var

Döküm mutfak ürünlerinde sağlık testlerinin de çok önemli olduğunu anlatan Ekşi, “Başta Çinli olmak üzere Türk ve Avrupalı üreticilerin ürünleri bu tip testlerin çoğundan geçemiyor. Bunun için dünyanın en iyi sistemlerini kurduk. Avrupa’da LAVA dahil sadece 2 firmada bulunan elektrophoretic emaye tesisine sahibiz” dedi.

‘Ar-Ge, İnovasyon ve Kalite Yoksa Dünyaya Satamazsınız’

Ekşi, şirket olarak üretim süreçleri boyunca her aşamada kaliteli ürüne odaklandıklarını da ifade etti. Ekşi, “Bu anlamda, yönetim sistemimizi ve tedarikçilerimizden müşterilerimize kadar uzanan iş süreçlerimizi her adımda kontrol ediyoruz. Ürünlerimizin, müşteriye ulaştığı andan itibaren yarattığı etki ve süreç içerisinde yapılan geri bildirimlerin analizi bizim en değer verdiğimiz süreç” dedi.

Üretim Eskişehir’de

Lava’nın üretim tesisleri Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. 6 bini kapalı olmak üzere toplam 15 bin metrekarelik alandaki fabrikasında üretim gerçekleştiren şirketin makinelerinin tamamı tam otomatik ve CNC kontrole sahip.

Dünyada sayılı firmada olan elektroforetic emaye kaplamayı Türkiye'de kullanan ilk firma olan ve büyük bir sıçrama kaydeden Lava Metal, bu yıldan itibaren yüzde 30 büyümeyi planlıyor.

Lava Metal ve ürünleri hakkında detaylı bilgi için www.lavametal.com.tr ve www.lavashops.com web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi, yapılan arge ve inovasyon çalışmalarıyla büyük şirketlerin tekellerinin nasıl kırılabileceğine iyi bir örnek olması sebebiyle tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Not: Yayınladığımız bu makale 2012 yılına aittir, dolayısıyla içerdiği bilgiler ve veriler yayınlandığı tarih itibariyle geçerlidir.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Ayla uzun
Ayla uzun
Ellerinize saglik.. Reyhan hanımı da tebrik ederiz ,yaptıkları isler icin

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor