18 Yaşına Gelmeden Milyoner Olan 10 Genç Girişimci!

Milyoner olmak için mutlaka üniversite mezuniyeti gerekmiyor. Ancak liseden bile mezun olmadan "milyon"a kavuşan bu 10 gencin yaşam öyküsü her ne kadar onbinlerce başarısızlık hikayesi arasından cımbızla seçilmiş öyküler olsa da sizi çok şaşırtacak..

Milyoner olmak için mutlaka üniversite mezuniyeti gerekmiyor. Ancak liseden bile mezun olmadan "milyon"a kavuşan bu 10 gencin yaşam öyküsü sizi çok şaşırtacak. Küçük yaştaki girişimcilerin başarılı olmaları çok da şaşırtıcı değil aslında, zira kulak tıkacından tramplene kadar birçok şeyi çocuk yaştaki girişimcilerin dehasına borçluyuz.

İşte dünyadaki binlerce kat fazla sayıdaki benzerlerinin aksine, hayat gidişatlarındaki olumlu parametrelerin, aldıkları doğru karar ve yaptıkları doğru hamelelerin neticesi olarak başarıyı yakalan, dünyaya çocuk gözüyle önyargılardan uzak ve hayalci bakabilmenin verdiği avantaj ile ön plana çıkan, haklı olarak pek çok mecrada kendine yer bulan 10 çocuk/genç girişimci;

1- Ashley Qualls: whateverlife.com internet sitesini 2004 yılında yayına açtığında 14 yaşındaydı. Sitesinde kendi yaş grubundaki kızlar için Myspace şablonları sunmaya başladı. 2007 yılında ayda 1 milyon ziyaretçi rakamına ulaşan Ashley'nin sitesi, o 17 yaşına girmeden milyoner olmasını sağladı. Kendi evini satın alan genç kız, sitesi için yapılan 1.5 milyon dolarlık teklife de hayır yanıtını verdi.

2- Farrah Gray: altı yaşındayken vücut losyonu satmaya başladı. 13 yaşında özel yemekler üzerine bir firma kurdu ve sadece 1 yıl sonra aldığı 1.5 milyon doların üzerindeki siparişlerle Farrah Gray 14 yaşında bir milyoner oldu. Gray aynı zamanda Wal Street'te ofisi olan en genç kişi ünvanını da elinde bulunduruyor.

3- Abbey Fleck: 1993 yılında babasının domuz pastırmasının yağını süzmek için gazete kullanması, sekiz yaşındaki Abbey Fleck'i milyoner eden yolu açtı. Babasının bu hareketiyle annesinden azar işittiğini duyan Abbey, yağları kendi içinde toplayan özel domuz pastırması tabağını tasarladı. 1996 yılında da Walmart küçük girişimciye ilk siparişini verdi: tam 100 bin domuz pastırması tabağı.

4- Richie Stachowski: 11 yaşındayken ailesiyle gittiği Hawaii tatilinden hiç memnun kalmadı. Çünkü suyun altındayken babasıyla konuşamıyordu. Buna çözüm bulmak için tasarım yapmaya başlayan Richie, 267 dolar harcayarak prototip bir sualtı megafonu yaptı. Prototipini Toys "R" Us'a tanıttığındaysa, tam 50 bin parçalık sipariş aldı. 1997 yılı yaz aylarının en sevilen oyuncağı olan "Water Talkies" K-Mart ve Walmart gibi diğer büyük satıcılardan da sipariş aldı.

5- Kelly Reinhart: Ailesi "bir buluş çiz" adında yaratıcı bir oyunla çocuklarını eğlendiriyorlardı. Kelly, kovboyların tabanca kılıflarının çiziminden yola çıkarak "Bacak Çantası" adlı ürünü geliştirdi. Çocukların video oyunlarını ve benzeri eşyalarını taşımalarını sağlayan çanta çok popüler oldu. Kelly dokuz yaşında kendi şirketinin başkanı olurken, 1 milyon dolara yakın değerde sipariş aldı.

6- Elise McMillan & Evan McMillan: On yaşındaki Elise ve 13 yaşındaki Evan MacMillan kardeşler kendi çikolata şirketlerini kurdular. Çiftlik temalı çikolatalar üreten "Çikolata Çiftliği" şirketi o kadar başarılı oldu ki, iki kardeş 1991 yılında Ernst & Young tarafından yılın girişimcisi seçildi. MacMillan kardeşler bir süre sonra Çikolata Çiftliği'ni başka bir firmaya sattı, ancak fiyat açıklanmadı.

7- Leanna Archer: dokuz yaşındayken doğal saç bakımı işine girdi. Kendisi yeni ürünler geliştirirken, abileri ve ebeveynleri bu ürünleri online ve mağazalara giderek satıyorlardı. 2007 yılında Leanna 12 yaşına girdiğinde şirketinin sekiz çalışanı vardı ve yıllık karı altı rakamlıydı. Küçük girişimcinin bu başarısı halen sürüyor, Inc. Magazine kendisini 30 yaşın altındaki en iyi 30 girişimciden biri olarak gösterdi.

8- John Magennis: 14 yaşında yatak odasında internet sitesi tasarım işine başladı. İlk başta saatte 15 dolar alan John'un şirketi hızla büyüdü ve 17 yaşına geldiğinde şirketinin değeri 1 milyon doları geçiyordu.

9- Sarah Buckel: Sekizinci sınıf öğrencisi Sarah, okuldaki dolabının Disney Channel'da gördüğü çocuklarınki gibi renkli ve eğlenceli olmasını istiyordu. Ancak yıl sonunda dolaba yapıştıracağı tüm kağıtları sökme fikri hoşuna gitmiyordu. Tam bu sırada babası mıknatıslı kartvizitler üreten bir şirketin CEO'su oldu ve Sarah ihtiyacı olan esin kaynağına kavuştu. Mıknatıslı dolap kağıtlarını üreten Sarah, bir yılda 1 milyon dolar kazandı ve bu parayla babasının CEO olduğu şirketi de satın alıp, ürün yelpazesini genişletti.

10- Tyler Dikman: Beş yaşında limonata satmaya başlayan Tyler, saatte 22 dolar kazanıyordu. 10 yaşına geldiğindeyse, doğum günü partilerinde yarım saatine 37 dolar aldığı sihirbazlık gösterisi düzenliyordu. 15 yaşında bilgisayar satışı işine girdi. 2001 yılında, Tyler henüz 17 yaşındayken şirketi 1 milyon doların üzerinde kazanıyordu.

Yazar Yorumu: Bu ve benzeri çocuk/genç girişimcilik haberlerine Girişim Haber olarak zaman zaman yer verdiğimiz gibi, internette pek çok popüler haber sitelerinde ve çeşitli online platformlarda bu tip haberler paylaşılıyor ve okunuyor. Hikaye itibariyle de ilgiyi hakeden haberler. Ancak, bu tip haberlerde yer verilen gençlerin/çocukların çok çok fazla sayıdaki benzerlerinin içinden adeta cımbızla çekilerek ön plana çıkartılan, bulundukları ortamlardan başarıyla sivrilebilen çocuklar/gençler olduğunu belirtmekte fayda var. Yani eğitimini alıp uzmanlaşmadan, benzeri heveslerle iş dünyasına bilinçsizce atılan ve hayatının çoğunu zor durumda geçiren birde buz dağının görünmeyen olumsuz tarafı olduğunu söylemek gerekiyor. Dolayısyla bu tip haberleri okuyunca Nasıl biran önce zengin olurum?u düşünmek yerine, Hangi sektörde ve nasıl bilinçli/başarılı bir girişimci olurum? sorusuna odaklanmak çok çok daha mantıklı. En azından geleceğiniz için, toplumumuzun geleceği için.

Orjinal makalesini bu linkte bulabileceğiniz, türkçesi Morfikirler kaynaklı bu haberimizi genç girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bigisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

esra
esra
Gerçekten ilham veren fikirler Smile
Teşekkürler.
Girişim Haber
Girişim Haber
Rica ederiz Esra hanım,
Faydalı olması dileğiyle.
Emin
Emin
ben 17 yaşındayım aslına bakarsanız bu kadar milyonluk fikirlerim yok ama 20 yaşıma geldiğimde sanırım 500.000 tl servete kavuşacak fikirlerim var aslında. Bana çok ilham verdi doğru yolsa olduğumu anladım. Teşekkürler Admin. Bu arada bu planı öğrenmek veya benimle bu işi yapan takıma katılmak isteyenler bana ulaşabilrler.. 05395168017
Mehmet
Mehmet
ben daha su satamıyom bunlar ne yapmış Tong

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor